שתף קטע נבחר

הפטריה הקטלנית שעמידה לתרופות ומאיימת על העולם

"קנדידה אוריס", פטריה קטלנית המתפשטת במהירות בבתי חולים בכל רחבי הגלובוס, מסכנת במיוחד אנשים עם מערכת חיסונית חלשה. מומחים מזהירים: "היא בלתי מנוצחת וקשה לאבחנה"

בחודש מאי בשנה שעברה אושפז קשיש בבית החולים "מאונט סיני" בברוקלין ועבר ניתוח בבטנו. בדיקת דם גילתה שהוא נגוע בפטריה בשם "קנדידה אוריס", שהתגלתה לאחרונה כקטלנית במיוחד. הוא נפטר אחרי 90 יום, ועקבות הפטריה התגלו בכל פינה בחדרו. מאז התפשטה הפטריה באופן בלתי מורגש ברחבי הגלובוס.

 

קיראו עוד

האנשים שנלחמים בזיהומים בבתי החולים - ומצליחים

זיהום האוויר שמסתתר בבית שלנו

לא להאמין: כך מדביקים אתכם הרופאים במחלות

  

ה"קנדידה אוריס" תוקפת חולים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת. הגילוי הראשון שלה היה ב־2009 ביפן, אך ניתוח של זני קנדידה שנאספו גילו קנדידה אוריס בדרום־קוריאה כבר ב־1996. בחמש השנים האחרונות פגעה בפגייה בבית חולים בוונצואלה, המשיכה לבית חולים בספרד, אילצה מרכז רפואי בריטי יוקרתי לסגור את היחידה לטיפול נמרץ, והתבססה גם בהודו, פקיסטן ודרום־אפריקה.

 

רוקח תרופות (צילום: shutterstock)
הפטריה עמידה לתרופות אנטי־פטריוטיות הקיימות כיום בעולם(צילום: shutterstock)

 

על פי פרסום ב"ניו יורק טיימס", לאחרונה הפטריה הקטלנית הגיעה גם לניו־יורק, ניו־ג'רזי ואילינוי, מה שגרם למרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בארצות־הברית להוסיף אותה לרשימת החיידקים הנחשבים למסוכנים ואלימים.

  

החולה מברוקלין מת לאחר 90 יום בבית החולים, אבל הקנדידה אוריס לא נעלמה. בדיקות העלו שהפטריה נמצאת בכל מקום בחדר של המטופל, והמצב היה גרוע עד כדי כך שבית החולים נזקק לציוד ניקיון מיוחד ונאלץ לפרק כמה תקרות ואריחי רצפות כדי להעלים אותו משטחו.

 

"הפטריה הזו הייתה בכל מקום - על הקירות, המיטה, הדלתות, הווילונות, הטלפונים והכיור", סיפר ד"ר סקוט לורין, נשיא בית החולים. "אפילו המזרן, מסילות המיטות, ידיות החלונות והתקרה, בכל מקום נמצאו שאריות שלה".

  

הפטריה עמידה לתרופות הקיימות בעולם

קנדידה אוריס נחשבת לבעייתית במיוחד משום שהיא עמידה לתרופות אנטי־פטריוטיות הקיימות כיום בעולם. חיידקים עמידים לתרופות נקראים לעיתים קרובות "חיידקי־על", אולם למעשה לרוב הם לא פוגעים בכל האוכלוסייה אלא הן קטלניות במיוחד לחולים עם מערכת חיסון לא בשלה או מוחלשת, בהם תינוקות וזקנים, מעשנים, חולי סוכרת ואנשים עם הפרעות אוטואימוניות שלוקחים סטרואידים כדי לדכא את ההגנות של הגוף.

  

מדענים אומרים כי אם לא יפותחו תרופות חדשות יעילות יותר, האנושות עלולה למצוא עצמה בקרוב ניצבת בפני אחת הבעיות האקוטיות ביותר - זיהומים עמידים לתרופות. במשך עשרות שנים מזהירים מומחי בריאות הציבור כי השימוש הנפוץ בתרופות אנטיביוטיות מפחית את יעילות התרופות, שאכן האריכו את תוחלת החיים והצילו את חייהם של רבים.

  

לאחרונה התגלו לא רק חיידקים עמידים אלא גם פטריות עמידות, מה שמחמיר עוד יותר את המצב ומעלה את רמת הסיכון לדרגה חדשה. "זו בעיה עצומה", אמר פרופ' מתיו פישר, מומחה לאפידמיולוגיה פטרייתית באימפריאל קולג' בלונדון, שפירסם לאחרונה מחקר העוסק בהתפרצות פטריות עמידות. "אנחנו תלויים ביכולת לטפל בחולים עם תרופות אנטי־פטרייתיות".

 

למעשה, פטריות - בדיוק כמו חיידקים - מפתחות הגנות כדי לשרוד את התרופות המודרניות. קנדידה אוריס, שגרמה למותו של החולה בבית החולים בברוקלין היא אחת מאותם עשרות חיידקים ופטריות מסוכנים שפיתחו עמידות לתרופות, אולם יחד עם זאת, כמו רוב החיידקים והפטריות הללו, האיום והסכנה שלהם אינם ידועים לציבור הרחב.

  

ד"ר לין סוסה, מומחית לאפידמיולוגיה מקונטיקט, אמרה כי היא רואה בקנדידה אוריס את האיום החמור והמשמעותי ביותר בין הזיהומים העמידים לתרופות. "זוהי פטריה בלתי מנוצחת וקשה לאבחנה", אמרה ד"ר סוסה, ולדבריה כמעט מחצית מהחולים אשר יידבקו בה עלולים למות תוך 90 יום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פטריה קטלנית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים