שתף קטע נבחר

חשד: מספר נשים אובחנו וטופלו באופן שגוי בסרטן השד

במשרד הבריאות חוששים שחלק מהבדיקות במעבדת LEM הנותנת שירותי בדיקה לארגוני בריאות ובהם קופות חולים לחולות בסרטן השד אינן מדויקות. התוצאה - אבחון וטיפול שגויים. ההערכה היא שיש מספר מקרים בודדים שייבדקו מחדש. המעבדה: "אנו מברכים על ביקורת משרד הבריאות אשר בעקבותיה ביצענו תיקונים ושיפורים"

משרד הבריאות הודיע היום (א') שבעקבות תהליכי בקרה שנערכו במעבדת LEM, הוחלט להפסיק באופן מוחלט חלק מהבדיקות עבור חולות סרטן שד. משרד הבריאות אף ערך שימוע למעבדה.

 

ההחלטה התקבלה לאחר שנמצאו ליקויים משמעותיים בכל תהליך הטיפול בדגימות של הנשים החל מתהליך נטילת הביופסיה ועד לפענוחה.

 

מעבדת LEM היא מעבדה פתולוגית פרטית שנמצאת בקרית המדע בנס ציונה, והמבצעת בדיקות עבור ארגוני בריאות ובהם קופות חולים וארגוני בריאות נוספים, שתפקידן לסייע לרופא לקבוע את אופן הטיפול בחולות סרטן השד.

 

במשרד הבריאות חוששים שחלק מהבדיקות במעבדה אינן מדויקות, ועל כן נתנו תמונת מצב שגויה לגבי המאפיינים של הגידול הסרטני של החולות. בדיקות שאינן מדויקות עלולות להיות מסוכנות שכן הרופא יכול לתת טיפול שגוי ולא מתאים לחולה.

 

שד (צילום: shutterstock)
אבחון וטיפול שגויים בסרטן השד(צילום: shutterstock)

 

עד כמה הטעות יכולה להיות הרת גורל? חולת סרטן שד אשר בגידול שלה קיימת נוכחות של חלבון מסוג 2HER יכולה להיות מטופלת בתרופה "הרצפטין" אשר מותאמת במיוחד לגידול מסוג זה. אם המעבדה לא הצליחה לאפיין בצורה נכונה את הגידול, אותה חולה תקבל טיפול תרופתי אחר.

 

במשרד הבריאות העבירו את ההודעה למעבדה, לקופות החולים ובתי החולים הפרטיים הרלבנטיים שביצעו שם את הבדיקות. ההערכה היא שמדובר במספר מקרים וכל אחד מהמקרים ייבדק כעת באופן פרטני. מפאת הזהירות המונעת החליטו במשרד הבריאות להפסיק בדיקות מסוימות במעבדה. יחד עם זאת במשרד הבריאות מבקשים להדגיש שבשלב זה יש להמשיך בטיפול שהוגדר על ידי הרופא המטפל.

 

ייעוץ גנטי שגוי

בחודש יולי האחרון הודיע משרד הבריאות כי מבדיקה שערך עולה חשש שחלק מהנשים אשר הופנו לייעוץ גנטי אצל פרופ' צבי בורוכוביץ מבית־החולים בני ציון על רקע משפחתי של סרטן שד או שחלות, לא עברו בירור מלא ועדכני.

 

לטענת המשרד, לחלק מעשרות אלפי הנשים שהגיעו אליו לייעוץ במשך עשרות שנים לא הומלץ לבצע בדיקת מעבדה לאיתור מוטציות בגנים המגבירים את הסיכון לסרטן שד ושחלה, BRCA1 ו־BRCA2, למרות שהיה מקום להמליץ על כך. במשרד הבריאות עלה החשש שייתכן שיש נשים שהינן נשאיות של מוטציות אשר עלולות לגרום למותן והן לא מודעות לכך.

 

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות עולה כי נכון להיום חיות בישראל כ-22 אלף נשים שאובחנו עם סרטן השד. מדי שנה מצטרפות למעגל התחלואה כ-5,500 נשים. האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד הינו הגילוי המוקדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ-90% ואף יותר.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנו נמשיך בבדיקת הנושא ונעדכן את קופות החולים, בתי החולים הרלבנטיים והציבור, ככל שתהיינה הנחיות נוספות. משרד הבריאות מינה ועדת בדיקה בראשות ד"ר בעז לב וכן וועדה מקצועית בראשות ד"ר אשי שלמון מומחה באונקולוגיה, רדיותפיה ומנהל רפואי לבחינת הנושא".

 

ממעבדת  LEM נמסר בתגובה: "המעבדה פועלת למעלה מ-18 שנים ומקפידה על מתן שירות מקצועי ובסטנדרטים הגבוהים ביותר למען המטופלים. המעבדה פועלת תחת ניהולה הרפואי של ד"ר לטיציה שרייבר ותחת הנחייתו של היועץ הרפואי פרופ' אלימלך אוקון ועם עשרות רופאים פתולוגיים אשר עובדים במחלקות הטובות ביותר בבתי החולים בישראל.

 

"אנו מברכים על ביקורת משרד הבריאות, אשר בעקבותיה ביצעה המעבדה סדרת תיקונים ושיפורים ומנהלת שיח רציף וישיר עם המשרד לעמידה בכל הדרישות. נדגיש, כי בביקורת נמצא לכאורה ליקוי שעלול להשפיע אבל לא מצאו שהוא אכן השפיע. נמליץ להמתין לתוצאות הבדיקה של משרד הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול שגוי בסרטן השד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים