הידרדר מצבה של דיילת אל על שנדבקה בחצבת - סובלת מנזק מוחי קשה ביותר
מצבה של דיילת אל על שאושפזה לפני כשבועיים לאחר שנדבקה בחצבת ממשיך להידרדר. סריקות מוחיות שבוצעו לה בימים האחרונים הראו פגיעה מוחית נרחבת והיא אינה מגיבה לטיפול התומך כשהיא מורדמת ומונשמת. ביה"ח: "מעריכים את מצבה כל יום מחדש ומקווים לטוב"
דיילת אל על שנדבקה בחצבת במצב קשה ביותר וממשיך להידרדר: הדיילת אושפזה לפני כשבועיים בבית החולים מאיר כשהיא סובלת מכשל נשימתי וחוסר הכרה, וחרף הטיפול האינטנסיבי אותו היא מקבלת, מצבה מחמיר.
הדיילת בת 43, נחשפה לנגיף החצבת במהלך טיסת אל על 002 שיצאה מנמל התעופה קנדי שבניו יורק ב-26 למרץ השנה, ונחתה בישראל ב- 27 למרץ 2019. לאחר חזרתה לארץ החלה לסבול מתסמינים של מחלת החצבת הכוללים בין היתר חום גבוה ופריחה אופיינית.
מצבה המשיך להידרדר והיא אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ בבית החולים בחדר בידוד, מחשש להדבקת מאושפזים נוספים.
מאחר שאין טיפול אנטיביוטי נגד נגיף החצבת, קיבלה הדיילת את הטיפול התומך המקסימלי האפשרי, הכולל נוזלים, בדיקות נוירולוגיות וסריקות מוחיות. במהלך אישפוזה הראו ההדמיות המוחיות כי היא סובלת מפגיעה מוחית נרחבת בשם "מנינגואנצפליטיס" שהולכת ומתפשטת. פגיעה זו מוכרת כאחד מסיבוכי המחלה.
מבדיקה אפידמיולוגית שנערכה, עלה כי הדיילת חוסנה בעברה במנת חיסון אחת בלבד נגד חצבת. על פי המקובל, כדי להגיע להגנה מפני חצבת, יש לקבל שתי מנות חיסון. לאחר פרסום המקרה, הורתה חברת אל על לכל דיילי האוויר לגשת ולקבל חיסון כנגד חצבת.
"הנזק של המטופלת קשה מאוד", אומר ל-ynet ד"ר אבי לין, סגן מנהל בית החולים, "אנחנו בינתיים לא מצליחים להעיר אותה או לנתקה ממכונת ההנשמה משום שמצבה אינו משתפר ואינו מאפשר זאת. אנחנו ממשיכים להעריך את מצבה מחדש כל יום ומקווים לטוב".
מוקדם יותר השבוע הודיע ארגון הבריאות העולמי כי מחלת החצבת הפכה לאפידמיה גלובלית, עם מעל ל-110 אלף הדבקות בשלושת החודשים האחרונים ברחבי העולם. עיקר ההדבקה מגיעה מאוקראינה, שם נרשמו מעל 72 אלף הדבקות בשנה האחרונה, אחריה מדגסקר והודו עם עשרות אלפי הדבקות ומאות דיווחים על מקרי תמותה.
התפרצויות רבות נרשמות גם בארצות הברית, עם מעל ל-20 מדינות שהוכרזו כנגועות. אחת הערים הנגועות ביותר היא ניו יורק, שם החלה ההתפרצות בישיבה חרדית בה רבים מתלמידיה אינם מחוסנים. על פי ההערכות, החרדים נדבקו בנגיף בישראל, ו"ייבאו" אותו לארצות הברית. בשבוע שעבר הורתה עיריית ניו יורק לקנוס בסכום של 1,000 דולר כל אדם שייתפס לא מחוסן.
פגיעה מוחית לאחר שנים
חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה, נגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, רתיעה מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.
אצל 70-50 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים-כחולים על החלק הפנימי של הלחיים ובחלל הפה. אלה נגעים יחודיים למחלה, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החיך, העפעפיים והנרתיק.
הפריחה מתחילה סביב המצח, בסמוך לקו השיער, מאחורי האוזניים ועל הצוואר ומתפשטת מטה אל עבר החזה, הבטן והרגליים - עד הקרסוליים. בתוך כשבוע הפריחה נסוגה, אולם השיעול עשוי להימשך עד עשרה ימים. במקרים חמורים מופיעות בלוטות לימפה מוגדלות.
ילדים מתחת לגיל 5 או מבוגרים מעל גיל 20 עלולים להימצא בסכנת חיים ממשית אם נדבקו וחלו. הסיבה העיקרית למוות מהמחלה היא דלקת ריאות, שנובעת מחיידקים שתוקפים את הריאות וגורמים לזיהום משני. חיידקים שכיחים כאלה הם סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס - כולם גורמים לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.
ההגנה מחיסון חצבת לאחר קבלת שתי המנות הנדרשות, נמשכת במעל 97% מהמחוסנים - למשך עשרות שנים.
המחלה הופכת את הגוף לרגיש יותר לזיהומים רבים אחרים, ובהם דלקת של האוזן התיכונה (אוטיטיס מדיה), דלקת של עצם המסטואיד, המצויה מאחורי האוזן וסמוכה לקרומי המוח (מסטואידיטיס), דלקת של התוספתן (אפנדיציטיס), דלקת שריר הלב, שלשולים והקאות עד התייבשות וזיהומים נוספים.
הסכנה הקטלנית מכולן היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE - דלקת כלל-מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות. הדלקת הזו פורצת בין שבע עד 13 שנים מרגע ההדבקה, לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים.
על פי הידוע בספרות הרפואית, קבלת שתי מנות חיסון מעניקה הגנה של 97%. כדי להגיע להגנה של 100%, יש צורך בשיעור התחסנות של 95% של האוכלוסייה. על פי המלצות משרד הבריאות, מי שלא קיבל בעברו שתי מנות חיסון, או שאינו זוכר - צריך להגיע למשרד הבריאות, טיפת חלב או מרפאות המטיילים לקבלת חיסון.
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.
החיסון נגד חזרת, חצבת ואדמת מכונה MMR, והוא חלק מחיסוני השגרה בטיפת חלב. החיסון ניתן בהזרקה תת-עורית בשתי מנות - הראשונה בגיל שנה והשנייה בגיל 6. החיסון נמצא בטוח לחלוטין. הוא עלול לגרום לעלייה קלה של חום הגוף שישה עד 12 יום מרגע החיסון, לעתים בליווי פריחה קלה - שנעלמת.