לא רק טעים: חומוס - כך הוא תורם לבריאות שלכם
הכי ישראלי והכי בריא: כך הפך החומוס לאחד המאכלים הכי מזוהים עם הישראליות. דיאטנית מסבירה למה הוא בריא עבורנו ואיך מומלץ לאכול אותו. לא רק ביום העצמאות
מתחשק לכם לנגב חימצה תרבותית עם פיתה? כנראה שלא. אלא שלמעשה חימצה תרבותית היא מאכל ידוע, מוכר ופופולרי בישראל שזה היה שמו עוד לפני שהשפה העברית המודרנית העניקה לו את שמו כפי שאנו מכירים היום, על בסיס המילה הערבית 'חומוץ'. זיהיתם? מדובר בחומוס.
כשאומרים חומוס, מיד אנו מדמיינים בראשנו צלחת מלאה בממרח שאותו אנו אוהבים לנגב עם פיתה חמה. אבל חשוב לדעת שכשמדובר על חומוס, קודם כל מדובר על גרגרי החומוס, ככה כמו שהם.
הממרח המשחתי הכל כך אהוב הוא רק אחת הוורסיות הקולינריות שלו, ולאו דווקא הטובה ביותר מבחינה תזונתית כפי שתראו בהמשך. אז לכבוד יום החג של החומוס, הוא יום העצמאות, קבלו מספר עובדות חשובות אודותיו.
קראו עוד
איזה סלט חומוס קנוי הכי בריא? הדיאטנית בדקה
המזונות האלו שמרפאים אותך - והגורו שלהם בישראל
להפוך את הקטניות לבריאות יותר: כך תנביטו בבית
קטנייה ומזון על
ראשית, מדובר במזון העל (סופר פוד) האמיתי שהיה פה לפני הרבה אחרים שזכו ליחסי ציבור ולהד תקשורתי. ישנן עדויות לכך שמדובר בקטנייה הראשונה ששימשה למאכל האדם כבר באלף החמישי לפנה"ס. אך בניגוד לטרנד הסופר פוד שממליך מזונות ומייקר את מחירם, גרגרי החומוס הם זולים ומהווים בסיס למגוון מאכלים טעימים מאוד ומזינים מאוד.
החומוס שייך למשפחת הקטניות כמו חבריו העדשים, האפונה, השעועית הלבנה והמנומרת ועוד.
הקטניות מאופיינות בכך שגרגריה גדלים בתרמיל. קטניית החומוס גדלה בעיקר במזרח התיכון במערב אסיה, צפון אפריקה ובהודו, כשלכל איזור יש צורת אכילה ייחודית לגרגרי החומוס:
במזרח התיכון – ממרח החומוס וכדורי הפלאפל.
בתוניס- גרגרי חומוס מתובלים.
בהודו – קמח החומוס בוא נפוץ.
טורקיה- גרגרי חומוס קלויים.
צפון אפריקה- כחטיף הדאבאייל.
פרס- קציצות הגונדי.
הרכיבים התזונתיים בתוך החומוס
הרבה מאוד סיבים תזונתיים אשר הופכים את גרגרי החומוס למאכל מאוד משביע שכדאי לשלב בתפריט לצורך ירידה במשקל. בנוסף, הסיבים התזונתיים מסייעים להורדת רמות הכולסטרול והסוכר בדם ובכך תורמים למניעת סוכרת ותחלואת לב וכלי דם.
גרגרי החומוס דלים מאוד בשומן ועשירים מאוד בחלבון. החלבון בחומוס מורכב משמונה מתוך תשעת חומצות האמינו החיוניות, אלו שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו וחייב לקבלן במזון.
לפיכך, מדובר בתחליף נהדר למוצרי עוף ובשר עבור אוכלוסיית הצמחוניים והטבעונים אשר צריכים להשלים את כמות החלבון היומית המומלצת באמצעות מזונות ממקור צמחי. יתרון נוסף לתכולת חלבון גבוהה היא ההשפעה על רמת השובע - חלבון מקנה לנו שובע לארוך זמן וביחד עם סיבים האפקט בעל משמעות רבה.
לחומוס העשיר בפחמימות מורכבות, יש מדד אינדקס גליקמי נמוך, כלומר אכילתו גורמת לעלייה מתונה מאוד ברמות הסוכר בדם. מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה פחות מומלצים עקב התנודתיות החדה ברמות הסוכר בדם אשר גוררת לאחריה תחושת רעב. כמו כן, החומוס מאפשר תחושת שובע בזכות האינדקס הגליקמי הנמוך.
החומוס עשיר בנוגדי חימצון. הם חשובים לגוף במלחמתם ברדיקלים החופשיים אשר פוגעים בתאי הגוף. מזון עשיר בנוגדי חימצון מסייע להלחם בתהליכי הזדקנות ובמניעת מחלות והתפתחות תאים סרטניים.
החומוס עשיר מאוד בוויטמינים מקבוצה B וביניהם חשוב לציין במיוחד את ויטמין B9 המוכר יותר כחומצה פולית. חומצה פולית הינה ויטמין חשוב מאוד בתקופת הריון להתפתחות תקינה של העובר. לנשים בגיל הפוריות אשר מתכננות הריון מומלץ לצרוך גרגרי חומוס, על מנת להבטיח רמה תקינה של חומצה פולית בדם.
החומוס עשיר במספר מינרלים חשובים :
ברזל – מבין הקטניות, החומוס הוא העשיר יותר בברזל. כרבע מהכמות היומית המומלצת נמצאת בכוס גרגרי חומוס מבושלים ועל כן מדובר במאכל חשוב מאוד לצמחונים וטבעונים. לצורך הגברת הספיגה של הברזל מומלץ לצורך לצד גרגרי החומוס מזון עשיר בוויטמין C כמו עגבניה או פלפל אדום.
סידן – חומוס מכיל כמות גדולה יחסית של סידן, הרבה יותר מכמותו באפונה שהיא קטניה פופולרית או ביחס לקינואה שנחשבת כוכב עולה.
אשלגן, אבץ ומגנזיום- החומוס עשיר במינרלים חשובים אלו, הרבה יותר מכמותם באורז או בבורגול למשל. כוס גרגרי חומוס מבושלים מכילה כ23% מכמות המגנזיום היומית המומלצת, כ28 % מכמות האבץ היומית המומלצת וכמעט 10% מכמות האשלגן היומית המומלצת.
החומוס, כמו כל הקטניות אינו מכיל גלוטן ועל כן מתאים לחולי צליאק.
אז איך נאכל את החומוס ?
ראשית, ומכיוון שהחומוס הנפוץ ביותר הוא ממרח החומוס, חשוב להבין שאם כבר ממרח חומוס - כדאי להכינו בבית. האופציות התעשיות הן מעובדות ומכילות כמויות גדולות של שומן, קלוריות, מלח וחומרים משמרים.
אם בכל זאת חשקה נפשכם בחומוס המגיע באריזה – שימו לב לסימון התזונתי: כיום ישנם מוצרים המכילים אחוזי שומן נמוכים יותר (9% או אפילו 7%). כמו כן, שימו לב לרשימת הרכיבים - העדיפו את החומוס שבו הטחינה כתובה לפני השמן, נתון המעיד על כך שכמות הטחינה גדולה מכמות השמן. העדיפו מוצר המכיל טחינה משומשום מלא ושומן שמקורו בשמן זית. ההכנה הביתית מאפשרת שליטה בכל אותם רכיבים רצויים ומהווה אופציה בריאה יותר.
ובכל זאת, מאכלים המכילים את גרגר בחומוס כפי שהוא, הם הטובים ביותר. ניתן לשלב את החומוס במרקים, סלטים מעניינים וטעימים, בפשטידות, בתבשילי דגים או בשרים, בקציצות, כתוספת לאורז ואפילו מוקפצים במחבת , מבושלים או קלויים בתוספת תיבול- כנשנוש.
אם בחרתם לבשל את גרגרי החומוס, חשוב מאוד להשרותם כמספר שעות טרם הבישול. תהליך אשר מאריך את זמן ההכנה ולכן בהחלט אפשר לבחור גרגרי חומוס קפואים אשר עברו כבר את תהליך ההשרייה וגם בישול התחלתי קצר. אל דאגה, עדיין נקבל את החומוס עשיר ברכיבים התזונתיים.
דרך נוספת טעימה ומזינה לצריכת חומוס היא שימוש בקמח החומוס הנפלא. אותם יתרונות של גרגר החומוס נשמרים בקמח החומוס. לעומת קמח חיטה, מדובר בשידרוג רציני המכיל פחות קלוריות, יותר חלבון ואת כל העושר התזונתי כאמור. עם קמח חומוס ניתן להכין מאפים, עוגיות, קרקים, לחם, בצק בסיס לפיצה, תוספת לתערובת קציצות ועוד.
שירי נקש היא דיאטנית קלינית