לראשונה: גרמניה תחייב חיסון לחצבת - בחוק
הצעת חוק חדשה בגרמניה קובעת כי קבוצות בסיכון שלא יחוסנו, ובהם אנשי הוראה, צוותים רפואיים והורים שלא יחסנו את ילדיהם, ייקנסו בסכום של עד 2,800 דולרים. בנוסף פעוטות וילדים שלא יחוסנו לא יורשו להיכנס לגנים ולבתי ספר
גרמניה מצטרפת למאבק במתנגדי החיסונים: הצעת חוק חדשה שצפויה על פי ההערכות להתקבל בקרוב, תהפוך את אי ההתחסנות נגד חצבת אל מחוץ לחוק.
על פי הצעת החוק, קבוצות בסיכון הדבקה בחצבת, ובהם מורים, מרצים, אנשי צוות רפואי, פעוטות וילדים יהיו מחויבים להתחסן. אלה שלא יחוסנו ייקנסו בסכום של עד 2,800 דולרים. בנוסף הורים יחוייבו להציג אישור כי ילדיהם חוסנו נגד חצבת, אחרת לא יורשו להיכנס לגנים ולבתי הספר.
קיראו עוד:
השתוללות מגפת החצבת: מי צריך להתחסן דחוף – ולאן ניגשים?
מגפת חצבת כלל עולמית: בתוך 3 חודשים - מעל 110 אלף נדבקים, עשרות מתו
התפרצות חצבת בניו יורק מישיבה בברוקלין - לפחות 21 נדבקו
לפני כחודש קבעה עיריית ניו יורק קנסות להורים שלא יחסנו את ילדיהם. זאת בעקבות התפרצות חסרת תקדים של החצבת בארה"ב, כשמספר המקרים הרב ביותר נרשם בניו יורק. על פי ההערכות המגפה החלה בישיבה חרדית בברוקלין, שם שיעור מתנגדי החיסונים גבוה מאוד. מספר משפחות כבר נקנסו ע"י עיריית ניו יורק.
הצעת החוק מגיעה בצל מגפת החצבת הכלל עולמית, שהביאה למעל 110 אלף מקרי הדבקות ב-98 מדינות, ומאות מקרי תמותה. אבל התוצאה ההרסנית של המחלה עלולה להתגלות רק בתוך כעשר שנים, אז עלול הנגיף לגרום לפגיעה מוחית בלתי הפיכה.
מחלה זיהומית חמורה
חצבת היא מחלה זיהומית חמורה המתבטאת בשיעול, נזלת, חום גבוה, פריחה אופיינית למחלה, נגעים בחלל הפה ודלקת בלחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שאורכת שמונה עד 12 ימים מרגע ההדבקה ובמהלכה מתפשט הנגיף בגוף, מתחיל השלב הראשון (פרודרום), הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, רתיעה מאור (פוטופוביה), נזלת ושיעול.
אצל 70-50 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים-כחולים על החלק הפנימי של הלחיים ובחלל הפה. אלה נגעים יחודיים למחלה, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החיך, העפעפיים והנרתיק.
הפריחה מתחילה סביב המצח, בסמוך לקו השיער, מאחורי האוזניים ועל הצוואר ומתפשטת מטה אל עבר החזה, הבטן והרגליים - עד הקרסוליים. בתוך כשבוע הפריחה נסוגה, אולם השיעול עשוי להימשך עד עשרה ימים. במקרים חמורים מופיעות בלוטות לימפה מוגדלות.
ילדים מתחת לגיל 5 או מבוגרים מעל גיל 20 עלולים להימצא בסכנת חיים ממשית אם נדבקו וחלו. הסיבה העיקרית למוות מהמחלה היא דלקת ריאות, שנובעת מחיידקים שתוקפים את הריאות וגורמים לזיהום משני. חיידקים שכיחים כאלה הם סטרפטוקוקוס פנאומוניה, המופילוס אינפלואנזה וסטאפילוקוקוס אאוראוס - כולם גורמים לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.
ההגנה מחיסון חצבת לאחר קבלת שתי המנות הנדרשות, נמשכת במעל 97% מהמחוסנים - למשך עשרות שנים.
המחלה הופכת את הגוף לרגיש יותר לזיהומים רבים אחרים, ובהם דלקת של האוזן התיכונה (אוטיטיס מדיה), דלקת של עצם המסטואיד, המצויה מאחורי האוזן וסמוכה לקרומי המוח (מסטואידיטיס), דלקת של התוספתן (אפנדיציטיס), דלקת שריר הלב, שלשולים והקאות עד התייבשות וזיהומים נוספים.
הסכנה הקטלנית מכולן היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE - דלקת כלל-מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות. הדלקת הזו פורצת בין שבע עד 13 שנים מרגע ההדבקה, לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים.
כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.
החיסון נגד חזרת, חצבת ואדמת מכונה MMR, והוא חלק מחיסוני השגרה בטיפת חלב. החיסון ניתן בהזרקה תת-עורית בשתי מנות - הראשונה בגיל שנה והשנייה בגיל 6. החיסון נמצא בטוח לחלוטין. הוא עלול לגרום לעלייה קלה של חום הגוף שישה עד 12 יום מרגע החיסון, לעתים בליווי פריחה קלה - שנעלמת.