משפרת את הראייה ומונעת סרטן: כל מה שלא ידעתם על בטטה
היא עשירה בוויטמינים, מינרלים סיבים תזונתיים ומשמשת כתוספת פופולרית לארוחות. נהוג להמליץ לחולי סוכרת להעדיף בטטה על פני תפוח אדמה אך מחקרים של השנים האחרונות מראים אחרת. האם הבטטה באמת עדיפה על תפוח אדמה ואיך צריכתה משפרת את הראייה?
שמה של הבטטה הנו קיצור מתוך השם הערבי "בטטה חילווה" שפירושו "תפוח אדמה מתוק. הבטטה נחשבת כגידול המזון השביעי בחשיבותו בעולם ובשנים האחרונות עלתה צריכתה עקב עליית המודעות לרכיביה הבריאותיים. אז איך היא באמת בריאה עבורנו?
קיראו עוד
התזונה הבריאה ללב: 10 מאכלים מומלצים
10 צעדים קלים למעבר לתזונה בריאה 5 דיאטנים מסבירים איך לאכול בריא
1. מומלצת (גם) לחולי סוכרת
במשך שנים הומלץ לחולי סוכרת להעדיף בטטה על פני תפוח אדמה מכיוון שהאינדקס הגליקמי שלה נמוך יותר.
עד היום היה נהוג לחלק את הפחמימות לפי האינדקס הגליקמי שלהן. זהו מושג שמתאר דירוג פחמימות לפי השפעתן על רמות הסוכר בדם. ערך גליקמי גבוה מאפיין מאכלים שמעלים את רמות הסוכר בצורה חדה ולכן יהיו פחות מומלצים, לעומת ערך נמוך שמתאר מאכלים מומלצים יותר, בגלל שהם מעלים את הרמות בצורה הדרגתית.
מחקרים של השנים האחרונות מראים שהאינדקס הגליקמי הוא אישי והחלוקה הכללית אינה בהכרח נכונה בכל הקשור לרמות הסוכר. לפי מחקרים אחרונים עליית רמות הסוכר בדם לאחר מאכלים הינה שונה בין אנשים ולכן אין בהכרח העדפה לבטטה על פני תפוח אדמה לצורך השגת רמות סוכר מאוזנות.
שורה תחתונה: גם חולי סוכרת יכולים לשלב תפוח אדמה במסגרת תפריט מאוזן.
2. טובה לדיאטה
כאשר רוצים לרדת במשקל אחד הדברים שמומלץ לשים לב אליהם היא כמות הפחמימות בתפריט. בטטה מכילה כמות גדולה ולכן מבחינה תזונתית נחשבת לפחמימה.
היא עשירה בסיבים תזונתיים שתורמים לתחושת השובע ועוזרים לחילוף החומרים. כמו כן היא מהווה מקור עשיר לוויטמינים ומינרלים: בטא קרוטן שמומר בגוף לוויטמין A, ויטמיני B, ברזל ואשלגן.
חשוב לזכור שניתן לעלות במשקל גם ממאכלים בריאים: בטטה גדולה שווה בכמות הפחמימות והקלוריות לחמש פרוסות לחם.
שורה תחתונה: כשרוצים לרדת במשקל צריך לשים לב לכמות הפחמימות בתפריט, גם מאכלים בריאים יכולים לגרום לעליה במשקל. בטטה היא אופציה בריאה ומומלצת במסגרת תפריט מאוזן.
3. משפרת את תפקוד המוח
מחקרים שנערכו על בעלי חיים מצאו שהאנתוציאנין שהוא הפיגמנט שנותן לבטטה הסגולה את צבעה ועוזר במניעת דלקות במוח. עכברי מעבדה שקיבלו תוסף תזונה עם תמציות של החומר, הראו שיפור בזיכרון כנראה בזכות נוגדי החמצון שקיימים בו.
אמנם לא נעשו מחקרים שבדקו את האפקט הזה על בני אדם, אך הוכח שתזונה שעשירה בירקות ופירות מקושרת עם סיכון מופחת ב-13% לירידה בתפקוד הקוגניטיבי ולשיטיון (דמנציה).
שורה תחתונה: במחקרים על עכברי מעבדה נמצא שחומרים שקיימים בבטטה הסגולה עוזרים בשיפור הזיכרון ומניעת דלקות במוח.
4. משפרת את הראייה
בטטה כתומה עשירה בבטא קרוטן, נוגד החמצון שאחראי על הצבע הכתום של הירקות. בטא קרוטן מומר לוויטמין A שחשוב לראייה תקינה ובמיוחד לראיית לילה. הוויטמין חיוני לבריאות העור ואף להתפתחות תקינה של העובר. אכילת מאכלים שעשירים בבטא קרוטן: בטטה כתומה, דלעת וגזר יכולים לעזור במניעת תופעות אלו.
שורה תחתונה: בבטטה הכתומה קיים חומר שמומר בגוף לוויטמין A שהינו חיוני לראייה, לעור ולהתפתחות תקינה של העובר.
5. עשויה לסייע בהגנה מפני סרטן
קיימים בה נוגדי חמצון שעשויים להגן מפני המחלה: האנתוציאנין שנמצא בבטטה הסגולה נמצא בניסויי מעבדה כמאט את גדילת התאים הסרטניים בסרטן המעי, הקיבה והשד.
בניסוי שנערך על עכברי מעבדה, ניתנה להם דיאטה עשירה בבטטה סגולה והם אכן פיתחו פחות סרטן מעי לעומת עכברים שלא ניתנה להם הפחמימה המתוקה בתפריט. החוקרים הסיקו שהתוצאה קרתה בזכות נוגדי החמצון החזקים שנמצאים בבטטה, עם זאת חשוב לציין שאפקט זה לא נבדק על בני אדם.
שורה תחתונה: בניסוים על חיות מעבדה נמצא שחומרים שקיימים בבטטה הסגולה מאטים גידולים סרטניים באיברים שונים ועוזרים במניעת סרטן.
נעמה ליאון היא דיאטנית קלינית