שתף קטע נבחר
 

האנשים שהחלימו מסרטן והנציחו את האירוע בקעקועים על גופם

ניר קעקע על החזה שלו מסר למלאך המוות שיגיע ביום אחר, מירי קעקעה את המילים Life goes on לאחר טיפול ההקרנות האחרון שלה, אביב כיסתה את הצלקת מהניתוח להסרת הגידול הסרטני בידה בקעקוע של פרחים כדי "להפוך את הכאב ליופי". החולים שחגגו את הניצחון על הסרטן עם קעקוע

המאבק בסרטן משאיר בגוף החולים סימנים. הניתוחים והטיפולים מותירים בבשר החולים צלקות, עדות לקושי ולסבל שחוו. אך יש גם מקרים בהם המחלה מותירה חותם מסוג אחר בגוף החולה, חותם שהחולה חורט על גופו מבחירה ומטרתו הפוכה מהתחושות שמעוררות הצלקות – להוות תזכורת מתוקה לניצחון על המחלה הקשה.

 

קיראו עוד

האיגוד האירופי מזהיר: סכנת סרטן ועקרות מקעקועים

המקעקע שהפך למלאך של חולות הסרטן

 

"הרשיתי לעצמי לומר: 'ניצחתי, זה מאחוריי'"

לפני כשנה, אביאל גמליאל בן ה-26 נשלח לבצע בדיקת דם על ידי מאמן הכושר שלו. הבדיקה העלתה תוצאות חשודות. "סבלתי מתת תפקוד של בלוטת התריס", מפרט אביאל, "בעקבות בדיקת הדם ביצעתי אולטרהסאונד אשר גילה גושים חשודים. עברתי ביופסיה שהתשובה אליה לא הייתה חד משמעית".

 

אביאל מתאר כי במשך כחצי שנה הרופאים לא ידעו לומר לו האם הגידול שהתפתח בגופו הוא סרטני. "זו הייתה תקופה מאוד קשה של חוסר ודאות. אתה כל הזמן במתח גדול, למרות שהשתדלתי לא לתת לחוסר הוודאות להשתלט", משתף הצעיר, "בספטמבר האחרון התקבלה תשובה סופית – מדובר בסרטן. זה היה כמו מכה של פטיש 200 קילו על הראש".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: באדיבות המצולם)
"הסרטן חיזק אותי", אביאל גמליאל(צילום: באדיבות המצולם)

 

בחודש ינואר האחרון נותח אביאל והגידול הסרטני הוצא מגופו. "מאז אני נקי מסרטן. אני בריא. הסרטן כבר לא בתוך הגוף שלי, אבל תמיד יהיה חלק מהחיים שלי. זה אירוע מטלטל", הוא מסביר.

 

את ההתגברות על המחלה הנציח אביאל בקעקוע שחרט על גופו ימים ספורים אחרי ההליך - ציור של ורד לבן לצד תאריך הניתוח. "חיפשתי את הרגע הנכון לעשות אותו. הוורד מסמל עבורי את הניצחון שלי על המחלה. זה מסמל יציאה לדרך חדשה – דרך של הגשמת חלומות".

 

אביאל מוסיף: "אחרי הניתוח חשתי שהסכנה חלפה. הרשיתי לעצמי לומר 'ניצחתי. זה מאחוריי'. רציתי שהתחושה הזו תישאר חקוקה על הגוף שלי. הקעקוע הוא תזכורת עבורי לרגע חשוב, רגע בו החלטתי להתחיל לרדוף אחר השאיפות והרצונות שלי.

 

"המרדף אחר תארים אקדמאיים לא מדבר אליי. הבנתי שאני חייב לעשות את מה שהנפש שלי רוצה – להיות שחקן על במה. אי אפשר לדעת מה יוליד יום. החלטתי להפסיק לפספס דברים בחיים בגלל הפחד. הסרטן חיזק אותי. הוא חידד עבורי את ההבנה שמי שרוצה להגשים את עצמו חייב לפעול. סיבות לדחות את המעשים יהיו תמיד".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: באדיבות המצולם)
תזכורת לניצחון: ורד לצד תאריך הניתוח להסרת הגידול(צילום: באדיבות המצולם)

 

אביאל שיתף את סיפורו ואת תמונת הקעקוע שחרט על בשרו בדף הפייסבוק של קבוצת חלאסרטן. "התגובות של האנשים היו מאוד מרגשות. יש כאלו שחוששים לדבר על המחלה שלהם. הם רואים בה חולשה.

 

"הם חושבים שאם הם יספרו על המחלה לסביבה, אז אנשים יחשבו שהם חלשים. בעיניי זה הפוך. מי שמספר מראה כמה הוא חסון. אין לי במה להתבייש בדרך שעברתי. להיפך. אני גאה בה. ולכן הנצחתי אותה על הגוף שלי".

 

"גאה בניצחון שלי"

מירי יוסף בת ה-38 אובחנה כחולה בסרטן השד בנובמבר 2016. "התעוררתי בוקר בהיר אחד והרגשתי גוש בגודל כדור פינג-פונג בבית השחי", היא משחזרת, "הלכתי לרופא. משם דברים התגלגלו מהר מאוד. זיהו שחליתי בסרטן אלים וחודרני ששלח גרורות לבלוטות הלימפה".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: אלבום פרטי)
החיים ממשיכים - כתובת הקעקע של מירי(צילום: אלבום פרטי)

 

בעקבות המחלה עברה מירי שמונה חודשים של טיפולי כימותרפיה. בסופם היא נאלצה לבצע 33 הקרנות. "ביום האחרון של ההקרנות נסעתי לחברה שעובדת כמקעקעת ועשיתי את הקעקוע", היא מציינת.

 

מירי חרטה על הזרוע של את הכתובת Life goes on, החיים ממשיכים, ומעליה צללית של שלוש ציפורים. "הציפורים מסמלים את שלושת הילדים שלי", מסבירה מירי, "מראש ידעתי שאחגוג את תום ההקרנות בעשיית הקעקוע. "לא פעם שואלים אותי מה המשמעות שלו. אני תמיד משתפת מה עומד מאחוריו. אני גאה בניצחון שלי.

 

"אנשים לא מודעים לסבל שכרוך בטיפולים. תופעות הלוואי שלהם מורגשות גם הרבה אחרי שהסרטן יוצא מהגוף. חשוב לי לעורר מודעות לנושא. הרבה אנשים חושבים שהמאבק של חולים מסתיים אם הם נקיים מסרטן, אבל זה לא נכון. זה מאבק יום יומי. אני גאה בדרך שלי והקעקוע שעל היד שלי הוא תזכורת לכך".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: אלבום פרטי)
"גאה בדרך שעברתי", מירי יוסף(צילום: אלבום פרטי)

 

"רק דבר אחד יש לי לומר למוות – לא היום"

ניר אמיר בן ה-49 מאורנית אובחן כחולה בסרטן המעי הגס בחודש אוגוסט 2016. "עברתי שנה שבה הייתי מאוד עייף כל הזמן", מספר ניר, "אשתי דחקה בי לגשת להיבדק. רופא המשפחה שלח אותי לבדיקת גסטרולוג. הוא בעצם הציל את חיי".

 

ניר מתאר כי הוא לא הזדרז לתאם את הבדיקה אליה הופנה על ידי רופא הקופה: "שמתי את ההפניה לבדיקה על המקרר וכמו רבים אחרים שכחתי ממנה. למזלי הרב הרופא שלי לא שכח אותה. במשך חודשיים הוא היה מתקשר פעם בשבוע לשאול אם קבעתי תור לבדיקה. בסוף תיאמתי בדיקה רק כדי שיירד ממני. הגסטרולוג עשה לי קולונוסקופיה שבה גילו את הסרטן. אם הרופא לא היה מתעקש להזכיר לי את הבדיקה לא הייתי מדבר איתך היום".

 

ניר אמיר לכתבה בלבד (צילום: אפרת מוסק)
כתובת קעקע שאומרת למוות להגיע ביום אחר(צילום: אפרת מוסק)

 

הגידול בו לקה ניר שלח גרורות לכבד שלו. בפגישה הראשונה עם האונקולוגית שלו התבשר ניר כי הסרטן שלו מצוי בשלב הרביעי של המחלה. "שאלתי אותה כמה שלבים יש למחלה. היא השיבה שהשלב הרביעי זה השלב האחרון. הבנתי מיד שהמצב שלי לא מזהיר".

 

את הבשורה המרה החליטו ניר ואשתו דיאנה להמתיק בקעקוע משותף שעשו: "מהמרפאה של האונקולוגית נסענו ישר לסטודיו לקעקועים. אשתי ואני עשינו קעקוע משותף של שמש וירח. הוא מסמל את החיבור בינינו".

 

אחרי סדרת טיפולים אינטנסיבית נאלץ ניר לעבור ניתוח מורכב להסרת הגרורות מהכבד. לפני הניתוח הוא חרט על החזה שלו את הכתובת: There is one thing we say to death – not today. "זה היה קעקוע של הצהרת כוונות", הוא מכריז, "כשנכנסתי לחדר הניתוח הראתי את הקעקוע לכירורגים ואמרתי להם 'נא לבצע'".

 

לאחר שהניתוח עבר בהצלחה קיעקע ניר ציור של חתול שנאחז בציפורניו בגופו. "החתול מסמל עבורי את ההיאחזות בחיים", משתף ניר, "הסרטן עדיין נמצא בגוף שלי. הוא כאן כדי להישאר. כשאמות, אמות יחד איתו, אבל עצם העובדה שאני בחיים היא עבורי הניצחון. אנשים שואלים אותי מה המשמעות של הקעקועים. אני משתף את כולם במאבק שלי במחלה. אין לי במה להתבייש בה. כתובות הקעקע מסמלות עבורי את הרצון העז שלי לחיות".

 

מסמל את ההיאחזות בחיים - קעקוע החתול של ניר (צילום: אלבום פרטי)
מסמל את ההיאחזות בחיים - קעקוע החתול של ניר(צילום: אלבום פרטי)

 

להפוך את הכאב ליופי

מספר חודשים לאחר גיוסה חשה אביב פק בגוש בידה. "בוקר אחד התעוררתי ולא הצלחתי להניע את היד", מספרת אביב, "הרופאה שלחה אותי למיון ובתום סדרת בדיקות ארוכה אובחנתי כחולה בסרטן".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: אלבום פרטי)
"להפוך את הכאב ליופי", אביב פק(צילום: אלבום פרטי)

 

הניתוח להסרת הגידול גרם לאביב לוותר על אחד הדברים שהיא הכי אוהבת לעשות כמו לנגן בפסנתר. "התגייסתי לצבא כמוזיקאית מצטיינת", מפרטת הצעירה, "הניתוח להסרת הגידול פגע בגידים שלי ואילץ להפסיק לנגן. עברתי ניתוח לשחזור הגידים, אבל עדיין לא יכולתי להמשיך לנגן. האהבה שלי לשירה הצילה אותי. עברתי שנתיים מאוד מאוד לא פשוטות ובלי המוזיקה לא הייתי שורדת".

 

הניתוח להסרת הגידול הותיר על פרק ידה של אביב תזכורת כואבת לתקופה המרה. "מההתחלה היה לי ברור שאני רוצה לכסות את הצלקת", משתפת אביב, "הייתה לי צלקת באורך של 15 ס"מ שכל יום הזכירה לי מחדש את המחלה. אני מאוד אוהבת פרחים. התקעקעתי אצל יוטה איצקוביץ ואני מאוד מחוברת לפרחים שהיא ציירה על היד שלי. הפכתי את הכאב ליופי. אני משתפת את כל מי ששואל בסיפור מאחורי הקעקוע. הקעקוע הוא חלק מתהליך ההשלמה שעברתי עם המחלה והדרך שזו אילצה אותי לעבור".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: אלבום פרטי)
"היה לי ברור שאני רוצה לכסות את הצלקת", אביב פק(צילום: אלבום פרטי)

 

פרחים במקום גידול

גם נועה אבירם בת ה-38 החליטה לקעקע פרחים במקום שבו התפתחה מחלת הסרטן בגופה. לפני כעשר שנים ניגשה נועה לבדיקת רופא בעקבות חסימה במעיים.

 

"גילו אצלי גידול במעי", מתארת נועה, "במשך כחמש שנים המחלה חזרה במקומות שונים בגוף. ביום הולדת 36 הרגשתי שאני חוזרת לחיים. הייתי אחרי סדרה של בדיקות חיוביות ורציתי להנציח את זה. חזרתי לעבודה שאני אוהבת. זה היה עבורי רגע של ניצחון".

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: אלבום פרטי)
נועה אבירם(צילום: אלבום פרטי)

 

תחושת הניצחון של נועה התרגמה לכתובת קעקע בדמות פרחים ופרפרים. "רציתי ציור עם קארמה טובה. המיקום של הקעקוע הוא במקום שבו התפתח הגידול הסרטני. הקעקוע מסמל עבורי פריחה והתחדשות. אני מאוד מחוברת אליו. הוא מסמל עבורי את קץ המחלה ותחילת החיים", מציינת נועה.

 

קעקועים סרטן לכתבה בלבד (צילום: אלבום פרטי)
מסמלים התחדשות - הפרחים והפרפרים של נועה(צילום: אלבום פרטי)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרת מוסק
ניר אמיר וכתובת הקעקע
צילום: אפרת מוסק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים