מחסור בברזל: כך תדעו האם אתם סובלים - ומה הטיפול
אחד החסרים התזונתיים הכי נפוצים הוא מחסור בברזל שניתן להשלים אותו לרוב באמצעות תוספי תזונה. איך תדעו אם אתם סובלים ומהם ההבדלים בין התוספים השונים? דיאטן מפרט ומסביר
בשיתוף אלטמן
אחד החסרים התזונתיים הנפוצים ביותר, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, הוא המחסור בברזל. כמיליארד איש בעולם סובלים מחסר בברזל.
אוכלוסיית הסיכון של חסר אפשרי בברזל כוללת: נשים המאבדות דם רב במהלך המחזור החודשי, נשים בתקופת הריון, צמחונים הנמנעים מאכילת בשר אדום וספורטאים העוסקים בספורט סבולת למרחקים ארוכים.
מסקר שנערך בישראל נמצא כי אחת מכל 4 נשים סובלת מאנמיה הקשורה לחסר ברזל. בתי הטבע ובתי המרקחת עמוסים על המדף בסוגים שונים של תוספי ברזל. צורות קשירה שונות, מותגים שונים ופיתוחים שונים כשכל חברה טוענת לכתר בעבור המוצר שלה. אז איזה מכל אלה הכי מתאים?
הברזל בתכשירים המסורתיים עלול להיות בעל פעילות מחמצנת אשר גורמת ליצירת רדיקלים חופשיים וגירוי התאים במערכת העיכול, זוהי הסיבה העומדת מאחורי תופעות הלוואי הידועות.
ככל שספיגת הברזל נמוכה יותר, כך תידרש נטילת מינון גבוה יותר. מנגד, מינון מוגבר של ברזל עלול להגדיל את הסיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול
חשוב לתפקוד בריא של הגוף
הברזל הוא מינרל חיוני לתפקוד האדם. חלק נכבד ממנו מצוי בתאי דם אדומים כאשר שם הוא קשור לחלבון המוגלובין ותורם להובלת חמצן לתאים השונים בגוף.
מחסור של ברזל בגוף עלול להוביל לאנמיה אשר הסימפטומים המרכזיים שלה הם עייפות כללית, תשישות, ירידה ביכולת הריכוז וירידה ביכולת להתמיד בפעילות גופנית.
אם לא מטפלים במחסור, עלולים להופיע תסמינים נוספים: חיוורון, קוצר נשימה, סחרחורות וכאבי ראש, ראייה מעורפלת, נדודי שינה ועוד. במקרים של חסר, מומלץ להשלים את החסר באמצעות תוסף ברזל שיאפשר לשקם את המאגרים ולייצר מחדש המוגלובין תקין ובכמות מספקת על פי הנדרש.
מה צריך לדעת לפני שבוחרים תוסף ברזל?
1. מה מידת היעילות של תוסף הברזל? ומי נספג טוב יותר?
2. מה המינון של הברזל האלמנטלי (ברזל המופיע כיסוד) בתוך התוסף?
3. מה מידת נוחות השימוש בתוסף? האם ניתן ליטול אותו עם האוכל או להרחיק אותו מכל ארוחה?
4. האם קיימות לתוסף תופעות לוואי? ומה חומרתן ביחס לתוסף ברזל אחר?
5. מחיר התוסף? עד כמה עלות המוצר היא כדאית ביחס ליעילות שלו?
למה חשובה מידת הספיגה של התוסף?
אם לתוספי ברזל יש שיעור ספיגה נמוך יחסית, צריך לקחת מהם יותר. לברזל חופשי שאינו נספג במערכת העיכול קיימת נטייה לייצר רדיקלים חופשיים אשר מגרים את ריריות המעי עד תופעות לוואי של הפרעות בדרכי עיכול.
מחקרים הראו כי תיסוף ברזל עלול לשנות לרעה את הרכב המיקרוביוטי במעי. הברזל מעלה את כמות האנטרובקטריה - חיידקים פתוגנים שנחשבים פרו דלקתיים, ומוריד את כמות ומגוון הביפידובקטריה והלקטובצילים שמגינים על המעי.
צריכת תוסף ברזל בעל כושר ספיגה גבוה גם מאפשר להקטין את האפשרות של נזקי הברזל במעי וגם מאפשר את זמינותו לתאים בגוף.
איזה סוגי תוספי ברזל קיימים?
1. מלחי ברזל (ברזל סולפט, ברזל גלוקונט, ברזל פומרט, ברזל קרבונט)
למלחי הברזל יתרון של יעילות גבוהה עם ספיגה גבוהה עד כדי השגת היעד הטיפולי של תיקון חסר הברזל בגוף בזמן קצר. ליתרון זה, בדרך כלל, מצטרף גם המחיר הנמוך של התוסף ביחס לצורות האחרות, כך שיעילות גבוהה עם מחיר נמוך הם יתרון רכישה משכנע.
לעומת זאת, למלחי הברזל שני חסרונות אפשריים. חיסרון אחד הוא סיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול. צריכה של מלחי ברזל עלולה להוביל להפרעות בדרכי עיכול, בהן שלשולים או עצירויות.
החיסרון השני הוא אינטראקציה אפשרית עם גורמים מעכבים במזון שעלולים להפריע בתהליך הספיגה. כלומר את התוספים הללו נדרש לקחת על קיבה ריקה ולהרחיק אותם משעת הארוחה (לא תמיד זה נעים, אפשרי ומסתדר).
2. תוסף ברזל IPC (ברזל הידרוקסיד פולימלטוז)
מדובר בקומפלקס סוכרי אליו קשור ברזל ובדרך זו נשמרת יציבותו של הברזל עד הגעתו לאתרי הספיגה במעי. שמירת יציבות זו מונעת מגורמים מעכבים במעי להיקשר אל הברזל ולהפחית את ספיגתו.
היתרון של צורת ברזל זו היא האפשרות לצרוך אותו עם מזון ללא חשש מהפרעה בספיגה. יחד עם זאת, חסרון אפשרי של תכשיר זה הוא הספק באשר ליעילותו, בייחוד בנשים בהיריון. כאשר משווים את מידת יעילותו של תוסף ברזל זה למידת היעילות של מלחי הברזל פוחתת תרומתו בהשוואה אליהם.
3. ברזל ביסגליצינאט (מוכר בשמות: ברזל עדין, ברזל רך)
צורת ברזל זו מכילה מינרל ברזל הקשור לשתי חומצות אמינו גליצין בטכנולוגיית קשירה הידועה בשם Amino acid chelates. חיבור הברזל לחומצות אמינו, מאפשר לו להיספג במעי למחזור הדם בדרך מנגנון שונה מהרגיל והדבר מאפשר לא רק להגביר את מידת ספיגתו, אלא גם למנוע מרכיבי תזונה מעכבים (חומצות אורגניות למיניהן, פוליפנולים ואחרים) להשפיע ולהפחית את ספיגתו.
צורת ברזל זו קלה מאוד לעיכול (ומכאן השם ברזל עדין/ ברזל רך) ואינה גורמת לתופעות לוואי במערכת העיכול האופייניות לנטילת תוספי מלחי ברזל שונים.
4. ברזל פוספוליפידי – ליפוזומלי עם וללא ציפוי סוכרוזום (סוכרוזומלי)
טכנולוגיית תוסף ברזל זו נחשבת לחדשה ביותר ולמתקדמת ביותר מבין צורות התוספים הקיימים עד כה על המדף. ברזל פוספוליפידי מיוצר בטכנולוגיה בה מצפים את הברזל בשכבה ליפידית היוצרת מבנה של כדוריות קטנות.
מבנה כדוריות אלה מגביר את יכולת ספיגת הברזל וגורם לו להיספג דרך מנגנון קליטה במעי שונה מהרגיל. הדבר מאפשר ליטול מינון נמוך של ברזל, אך עדיין להשיג באמצעותו יעילות ספיגה גבוהה (נתמך במחקרים קליניים).
לתוסף ברזל בטכנולוגיה סוכרזומלית נוספה לליפוזום הרגיל גם מעטפת סוכרוז אסטר שמטרתה להגן על הליפוזום הכדורי מפני פירוקו ובכך היא מעלה זמינות ביולוגית המאפשרת ספיגה גבוהה וייצוב במעבר דרך תאי המעי.
הדבר מאפשר נטילת ברזל במינונים נמוכים יחסית, אך ביעילות גבוהה. יתרון נוסף הוא שהברזל הסוכרזומלי נשמר בתוך המבנה הכדורי ובכל נמנע גירוי אפשרי של התאים במערכת העיכול.
הכותב הוא דיאטן קליני ופיזיולוג
בשיתוף אלטמן