שתף קטע נבחר
 

מחקר: 80% ממרשמי האנטיביוטיקה מרופא השיניים - מיותרים ומסוכנים

חוקרים שבדקו עשרות אלפי מרשמי אנטיביוטיקה שרשמו רופאי השיניים, מצאו כי 80% מהרופאים ניפקו את התרופות ללא כל הצדקה רפואית. התוצאה האפשרית: תופעות לוואי מהטיפול וצמיחת חיידקי על עמידים לאנטיביוטיקה

קיבלתם מרשם אנטיביוטי לאחר טיפול שיניים? רוב הסיכויים שזה מיותר ואף עלול לסכן אתכם: חוקרים שבדקו עשרות אלפי רופאי שיניים, מצאו כי רובם רושמים אנטיביוטיקה סתם, ללא כל הצדקה רפואית. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת JAMA Network .

 

החוקרים מאוניברסיטת אילינוי שבשיקגו, בדקו 168,420 ביקורים אצל רופאי השיניים ומרשמים שניתנו, והשוו את הנתונים לממוצע הלאומי של מרשמי אנטיביוטיקה. החוקרים מצאו ש-81% מהמרשמים לא היו מוצדקים ולא ניתנו בהתאם להנחיות הרפואיות המקובלות.

 

רוב המרשמים לאנטיביוטיקה לא יעילים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוב המרשמים לאנטיביוטיקה לא יעילים(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

ארגון הבריאות העולמי דירג: 12 החיידקים העמידים לכל סוגי האנטיביוטיקה

מחקר: לא תאמינו מאיפה מעבירים אליכם הכלבים חיידקים צואתיים

מחקר: גנים עמידים לאנטיביוטיקה נמצאים באוויר ומסכנים אותנו

 

מרבית המרשמים ניתנו לנשים, למטופלים העוברים השתלות שיניים או לכאלה שעברו החלפת מפרקים. חלק גדול מהמרשמים המיותרים נופקו באזור החוף המערבי. האנטיביוטיקה השכיחה ביותר שנרשמה הייתה קלינדאמיצין, אנטיביוטיקה רבת עוצמה העלולה לגרום להתרבות החיידק קלוסטרידיום דיפיצילה.

 

קלוסטרידיום דיפיצילה נחשב לחיידק השכיח ביותר בקרב מאושפזים בבתי חולים בעולם. כשלושה מיליון איש בארצות הברית, ואלפים בישראל, סובלים מדי שנה מזיהום, המתפשט בעיקר בבתי חולים, במוסדות סיעודיים ובמרפאות. על פי ההערכות, גורם החיידק ל-29 אלף מקרי תמותה בשנה בארה"ב, ולמאות בישראל.

 

הקלוסטרידיום דפיצילה משתלט על אוכלוסיית החיידקים במעיים, לאחר שטיפול אנטיביוטי ממושך הביא למות החיידקים ה"טובים" במעיים. כך, גורם החיידק למחלה הנקראת "פסאודוממברנוס קוליטיס", המתבטאת בשלשולים ממושכים העלולים להיות מסכני חיים.

 

הטיפול האנטיביוטי נגד קלוסטרידיום דיפיצילה עובד רק על 15 - 26 אחוזים מהמטופלים שנדבקים בו, ולאחר טיפולים חוזרים ונשנים – האנטיביוטיקה כבר אינה יעילה.

 

בארצות הברית כ-10% מכלל מרשמי האנטיביוטיקה ניתנים על ידי רופאי השיניים, וזהו שיעור מתן האנטיביוטיקה הגבוה ביותר מכל מקצועות הרפואה. כלומר, רופאי השיניים מנפקים 26.6 מיליון מרשמים מתוך 266 מיליוני מרשמי אנטיביוטיקה שם בשנה. על פי המחקר החדש, 80% מהמרשמים, כלומר כ-21.3 מיליון, הם מיותרים.

 

"מרשמי האנטיביוטיקה המיותרים מגבירים את הסיכון להתפתחות חיידקים עמידים", אמרו החוקרים, "ככל שרושמים יותר תרופות אנטיביוטיקה, כך גדל הסיכון להתפתחות חיידקים עמידים, נגדם אין כל טיפול".

 

שיננית (צילום: shutterstock)
בארצות הברית כ-10% מכלל מרשמי האנטיביוטיקה ניתנים על ידי רופאי השיניים(צילום: shutterstock)

 

כך תמנעו התפתחות חיידקים עמידים 

דו"ח מבקר המדינה התריע לפני כארבע שנים מפני השימוש הנרחב באנטיביוטיקה בישראל, הגורר עמו זיהומים קשים. המבקר ציין כי על פי ההערכות מביאים הזיהומים בישראל לכ-5,000 מקרי מוות בשנה, מהם ניתן למנוע 25%-75%.

 

1. אם הרופא החליט לתת לכם טיפול אנטיביוטי, בררו איתו שוב עד כמה הוא הכרחי

האם ניתן לחלופין להמתין עם האנטיביוטיקה ולעקוב אחר התפתחות המחלה. במקרים רבים רושמים רופאים אנטיביוטיקה שלא לצורך רק כדי "לרצות" את המטופל.

 

2. בדקו עם הרופא האם הוא משוכנע כי המדובר במחלה חיידקית או ויראלית

נזכיר כי אנטיביוטיקה אינה פועלת נגד נגיפים, ואם אין עדויות משמעותיות לכך שאתם סובלים ממחלה חיידקית, כדאי אולי להמתין עם האנטיביוטיקה ולהישאר במעקב רפואי.

 

באופן כללי אפשר לומר שמחלה ויראלית מתבטאת באופן שונה ממחלה חיידקית, ובמרבית המקרים נזלת שקופה, שלשול מימי, הצטננות, שפעת או פריחה שנעלמת במגע קל, אפטות, הפרשות שקופות מהעיניים – כולם מעידים על סיכוי גבוה לווירוס ולא על חיידק.

 

3. אם קיבלתם אנטיביוטיקה מהרופא, כדאי לבדוק עד כמה היא רחבת טווח

ככל שהאנטיביוטיקה יותר רחבת טווח, או מדור מתקדם, כך עולה הסיכון להתפתחות חיידקים עמידים. בררו עם הרופא האם אין אנטיביוטיקה חלופית מדור קודם יותר אותה אפשר לנסות, לפני שעוברים לאנטיביוטיקה "חזקה".

 

4. בדיקת מעבדה - התייעצו עם הרופא

אם הרופא שלח אתכם לבדיקת תרביות, שבה "מגדלים" את החיידקים בשתן, בצואה או בגרון – במעבדה, והתשובה חזרה שלילית, כלומר אין צמיחת חיידקים (על התשובה כתוב "פלורה תקינה" או "תרבית שלילית" או "ללא צמיחת חיידקים") היוועצו עם הרופא האם ניתן להפסיק את הטיפול האנטיביוטי.

 

צפו: כך תמנעו הדבקה בחיידקי על עמידי אנטיביוטיקה

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אנטיביוטיקה. לא תמיד יעילה לטיפול בשיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים