שתף קטע נבחר

בשנה אחת: 55 אלף ישראלים עם פגיעות בכף היד מהסמארטפון

הסמארטפונים הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו - וכך גם הנזקים הבריאותיים שהם גורמים. יותר מ־55 אלף ישראלים סבלו מפגיעות בכף היד בעקבות שימוש בטלפון נייד ב־2018. "השימוש המתמיד בסמארטפונים עלול להביא לפגיעה מתמשכת", מזהיר יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיית כף יד, "זה שכיח יותר משנדמה לנו"

מחיר ההקלדה: אם גם אתם מכורים לסמארטפון ורגילים להקליד הודעות ארוכות במהירות שיא, ייתכן שהידיים שלכם צפויות לשלם על כך מחיר כבד. לפחות 55,000 ישראלים סבלו בשנת 2018 מפגיעות בכף היד בעקבות שימוש בטלפונים הניידים, כך עולה מבדיקה שערך האיגוד הישראלי לכירורגיית כף היד.

  

"הטלפונים הניידים מגבירים את הפגיעה בכף היד בצורה דרמטית. אין היום אנשים שלא משתמשים בטלפונים כל הזמן, זה כמו שיש לך יד או רגל - יש לך סמארטפון, זה הפך להיות חלק מהטבע שלנו", מסביר ד"ר שי לוריא, יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיית כף היד מהמרכז הרפואי הדסה.

 

"מחקרים מוכיחים כי השימוש המתמיד במכשירים הניידים גורם לבעיות בידיים של כולם, הרבה אנשים סובלים מכאב וזה שכיח יותר משנדמה לנו".

  

מגבירים את הפגיעה בכף היד בצורה דרמטית. שימוש בסמארטפון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגבירים את הפגיעה בכף היד בצורה דרמטית. שימוש בסמארטפון(צילום: shutterstock)

 

הנזקים האפשריים שיכולים להיגרם מהשימוש המופרז במכשירים החכמים לכף היד הם החמרה של בעיות בגידים ובעצבים של כף היד, דלקות מפרקים, החמרה ב'תסמונת התעלה הקרפלית' שמשמעותה הפרעה בתחושה באצבעות וביכולת התפקוד של האגודל.

 

ד"ר לוריא הוסיף: "חלק מהבעיות שגורמים הטלפונים הניידים הן החמרה של בעיה קיימת. למשל אנשים שסובלים מדלקות פרקים או משבר בשורש כף היד שנדרש להחלמה, אך הקומבינציה של הבעיות יחד עם שימוש היתר שאנחנו עושים בטלפונים גורם להחמרה. המקצוע שלנו קצת מוזנח בארץ ואנחנו עושים מאמץ מתמשך לעורר מודעות לדבר".

 

יד ( )
צילום רנטגן של אישה בת 57 ששברה את כף היד ונאלצה לעבור ניתוח נוסף משום שהשבר לא התאחה בגלל ההקלדה | באדיבות ד"ר שי לוריא

  

מנתוני כלל הפניות ל"טרם", רפואה דחופה וחדרי המיון בשנה שחלפה, עולה כי 36% מכלל הפניות נגעו לפגיעות ביד. עם זאת, בישראל קיימים כיום 70 כירורגים של כף היד בלבד, ועל כן הטיפול במקרים רבים נעשה על ידי אורטופד.

  

במכתב שהועבר למנכ"ל משרד הבריאות בדרישה לקדם הקמת מחלקות לכירורגיית היד בבתי החולים ולהוסיף תקנים לקופות החולים, ציין ד"ר לוריא כי "פגיעת ידיים היא סוג הפגיעה היקר ביותר לאור העובדה שמדובר באוכלוסייה צעירה שהנזק עלול לגרום לפגיעה מתמשכת בתפקוד. בבתי החולים סורוקה, מאיר והעמק אין כונן כירורגיה של היד ובבילינסון, רק בחלק מהחודש. זאת לעומת כיסוי כונן בכל ימות השנה בהדסה, רמב"ם, וולפסון ואסף הרופא, ושני כוננים ליום בבי"ח שיבא".

 

ב-24.06 יתקיים 'כנס חירום' של רופאי כירורגית כף היד בו ידרשו הרופאים ממשרד הבריאות לקדם הקמת מחלקות לכירורגית היד בבתי החולים והוספת תקנים לקופות החולים.

 

איך להשתמש בנייד ולהימנע מכאבים?

בזמן השימוש בנייד שמרו על שורש כף היד במנח ישר

דאגו לתמיכה תחת האמות, השעינו את המכשיר על הרגל או על שולחן

בזמן ההקלדה השתמשו בשני אגודלים

החליפו ידיים ואצבעות בזמן הקלדה, מומלץ להקליט הודעות קוליות או להתקשר במקום לכתוב הודעות ארוכות

השתמשו בציפורן ולא בכרית האגודל

אחת ל-15 דקות עשו הפסקה בשימוש במכשיר

בהפסקות – עשו מתיחות של אגודלים, אצבעות, שורשי כפות הידיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל היום בסמארטפון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים