הקשר המפתיע בין חרדה לאלרגיות עונתיות
מחקר תצפיתי שבוצע בגרמניה מצא כי אנשים שסובלים מחרדה הם בעלי סיכון מוגבר לסבול גם מאלרגיה עונתית. החוקרים לא מצאו קשר בין חרדה ובין יתר סוגי האלרגיה
כמעט כמחצית מהאוכלוסייה סובלת מתופעות אלרגיות בעונות המעבר. מחקר חדש מוצא קשר בין התופעות הללו לבין חרדה.
חוקרים מאוניברסיטת מינכן שבגרמניה מצאו קשר בין אלרגיות ובין חרדה. המחקר, אשר התפרסם בכתב העת International Archives of Allergy and Immunology סקר 1,782 גברים ונשים מאזור אוסבורג שבגרמניה.
על פי תוצאותיו, אנשים שסבלו מחרדה היו בסיכון מוגבר גם לסבול מאלרגיה עונתית. לעומת זאת, החוקרים לא מצאו קשר בין רמת החרדה של המשתתפים ובין סוגים אחרים של אלרגיה, כגון אלרגיה לשערות בעלי חיים או למזון.
קראו עוד:
תרופות לאלרגיות גורמות להתמכרות? 10 מיתוסים לאביב
מחקר מצא: מהם גורמי האלרגיה בימי שרב
מדריך לאביב: כך תאבחנו אלרגיה - ולמי מתאים החיסון
137 איש מבין המשתתפים סבלו מאלרגיה עונתית. 8 אחוזים מהם דיווחו כי הם חשים חרדה ברמה מוגברת עד חמורה לעומת 3% מבין אלו שלא סבלו מאלרגיות עונתיות. 82% מהנשאלים שסבלו מאלרגיה עונתית דיווחו במחקר כי הם חשים חרדה ברמה נמוכה עד בינונית לעומת 75% מהאנשים שלא סבלו מאלרגיה.
"המערכת החיסונית של אדם שנמצא בסטרס פועלת באופן מוגבר"
ד"ר קובי שדה, מומחה לאלרגיה ואסתמה, מתאר כי תוצאות המחקר לא הפתיעו אותו. "הקשר בין אלרגיות ומצב נפשי הוא קשר מאוד הדוק", מציין הרופא, "רופאים עושים דיכוטומיה בין מדעי הנפש ובין מדעי הרפואה, אבל בעיניי הדיכוטומיה הזו מלאכותית".
ד"ר שדה מסביר כי הקשר בין אלרגיות ובין המצב הנפשי של החולה פועל בשני מישורים: "במישור הראשון המצב הנפשי של החולה משפיע על היווצרות האלרגיה. כשהגוף בסטרס הוא הרבה יותר פגיע. המערכת החיסונית של אדם שנמצא בסטרס פועלת באופן מוגבר. מערכת חיסונית שפועלת באופן מוגבר תחפש 'אויבים' – הגוף הופך להיות יותר תוקפן כלפי גורמים שלא בהכרח מצריכים את התוקפנות הזו".
הוא מוסיף כי "במישור השני, גם אחרי שהתפתחה האלרגיה יש השפעה על המצב הנפשי של החולה. כשהאדם נמצא בחרדה יש סיכוי גבוה יותר שהוא יחוש את הסימפטומים באופן חמור יותר. התגובה הגופנית מתעצמת".
"אני מלמד את הפציינטים שלי שמתח גורם להגברת האלרגיה. בתקופת בחינות למשל אני רואה הרבה יותר פציינטים שהם סטודנטים", מסכם ד"ר שדה, "זה לא שאני שולח כל מטופל שסובל מאלרגיה לספת הפסיכולוג, אבל אני ממליץ להם לעשות דברים שמפיגים עבורם מתחים – יוגה, אחר צהריים בחוף הים או כל דבר אחר – הם פעולות שמסייעות להפחתת התגובה האלרגית.
"תגובות אלרגיות גם מטופלות באמצעות תרופות אנטיהיסטמיניות, המעכבות את פעילות קולטני ההיסטמין בגוף ומחלישות את הסימפטומים של התגובה האלרגית".