5 טיפים לטיול "אחרי צבא" בגיל מבוגר
מבוגרים רבים מבקשים להצטרף לילד או לנכד בזמן שהם מטיילים במדינות מרוחקות. "אל תקלו ראש לגבי החיסונים. ישנן מחלות זיהומיות שעלולות לגרום לסיבוכים ואף למוות", אומרת ד"ר שרון רייספלד מהיחידה למחלות זיהומיות בהלל יפה ונותנת חמש המלצות חשובות להתגוננות ממחלות לפני שקונים כרטיס טיסה
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
טיול "אחרי צבא" בגיל הפנסיה. מבוגרים רבים מבקשים בשנים האחרונות לבקר במדינות אקזוטיות ומרוחקות, אם בכדי לטייל עם בני הזוג או בקבוצה ולעיתים בכדי לבקר את הנכד/ה שיצאו לטיול ממושך אחרי שסיימו את הצבא.
אז אם החלטתם עם היציאה לגמלאות לנסוע לערבות אפריקה, להודו או לברזיל עוד לפני שאתם קונים את כרטיס הטיסה, ד"ר שרון רייספלד, רופאה בכירה ביחידה למחלות זיהומיות של המרכז הרפואי הלל יפה בחדרה אומרת "ישנן מחלות זיהומיות שעלולות לגרום לסיבוכים ואף למוות, תתחסנו מראש". ומספקת חמישה דגשים בריאותיים חשובים שכדאי לדעת ולקחת בחשבון, במיוחד אם עברתם את גיל 60.
עוד במדור 60 פלוס:
הליכה, תזונה ומתיחות: 21 טיפים לאימון בגיל מבוגר
אבוקדו: 6 יתרונות בריאותיים - במיוחד למבוגרים
10 רעיונות לעיסוקים שיהפכו את הפנסיה לגן עדן
5 דגשים על חיסונים והסיכון לחלות בגיל מבוגר
ד"ר רייספלד מבקשת להדגיש כי הכנה לטיול במדינות עולם שלישי ו/או מדינות בהן יש התפרצות של מחלות ייחודיות נדרשת הרבה לפני שקונים את כרטיס הטיסה ומתוך הבנה כי בגיל מבוגר הסיכון לחלות גדל אבל גם הסיכון להופעת תופעות הלוואי מהחיסונים.
לפניכם חמשת הדגשים של ד"ר רייספלד לתכנון נסיעה בטוחה ובריאה:
1. לפני הקונים כרטיס טיסה. "החיסונים נקבעים בהתאם ליעד הנסיעה, משך הזמן ואופי הטיול". היא מסבירה "בדקו במרפאות חיסונים אילו חיסונים מומלצים ליעד הספציפי אליו אתם מתכוונים לטוס, כמה זמן לפני מועד הנסיעה המתוכנן כדאי להתחסן והאם ישנה הגבלה מסוימת לגבי אותו חיסון".
2. בשביל להיות מוגנים: חיסון לפחות שבועיים ממועד הנסיעה. "באופן כללי, מומלץ להתחסן לפחות שבועיים מראש לפני מועד הנסיעה, כך שהחיסון יהיה יעיל בזמן הנסיעה, וכדי שאם תופענה תופעות לוואי מהחיסון, ניתן יהיה לקבל טיפול רפואי בארץ".
3. בגיל מבוגר גדל הסיכון לחלות אבל גם לתופעות לוואי - בידקו תועלת מול סיכון. "ככל שעולה הגיל, וככל שיש יותר מחלות כרוניות, הסיכון לחלות במחלות זיהומיות עולה בהתאמה". מדגישה שוב ד"ר רייספלד.
"קדחת צהובה לדוגמה הינה מחלה שיש להתחסן כנגדה, בעיקר לקראת נסיעה ליעדים מסוימים באפריקה ודרום אמריקה, בשנתיים האחרונות הייתה התפרצות של קדחת צהובה בברזיל. יש מדינות בהן החיסון הוא בגדר חובה לצורך כניסה אליהן, בעיקר באפריקה".
אולם חשוב לדעת כי "ישנן אוכלוסיות שאינן יכולות לקבל את החיסון שכן הוא בעצמו עלול לגרום למחלה, לדוגמה אנשים עם דיכוי חיסוני, כולל טיפולים ביולוגים מסוימים, סטרואידים, כימותרפיה, הקרנות ועוד, חולי טרשת נפוצה, נשים בהריון".
ויותר מזה, "מעל גיל 60 הסיכון לתופעות לוואי משמעותיות עולה, ויש להתייעץ במרפאת מטיילים האם התועלת בחיסון עולה על הסיכון. כדי שלא תגרמו לעצמכם עוגמת נפש ותזמינו כרטיס טיסה לשווא, מומלץ להתייעץ לגבי החיסונים הנדרשים ליעד המבוקש טרם הזמנת הנסיעה".
4. חשוב: טיפול מונע למלריה. "לא קיים חיסון נגד מלריה אלא טיפול מונע בכדורים תוך הימנעות ככל האפשר ממגע עם יתושים. במידה שאתם מתכננים לטוס לאפריקה, הודו, מזרח אסיה ולג'ונגלים בדרום אמריקה- מומלץ להצטייד מראש בכדורים למניעת מלריה".
כדאי לדעת כי "ישנם מספר תכשירים מומלצים, אותם יש ליטול לפחות יממה לפני ההגעה ליעד הנגוע במלריה ולהמשיך כל זמן השהות במקום וגם לאחר היציאה ממנו. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי התכשיר המומלץ לכם ספציפית, בהתאם ליעד הנסיעה והתרופות הקבועות, במידה שאתם נוטלים כאלו".
5. תקחו איתכם תרופות. "יש להצטייד בתרופות למחלות זיהומיות, השכיחות לאותו אזור אליו אתם טסים, לדוגמה אנטיביוטיקה לשלשול, משחות אנטיביוטיות, טיפול מונע למחלת גבהים באזורים שבסיכון וכמובן כל התרופות הקבועות למחלות כרוניות, במידה ויש כאלו".
טוב לדעת: ד"ר איתי גל מסביר ב-60 שניות על הסכנה בהתמכרות לתרופות
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"