צעצוע של סיפור: נותנים כבוד ל"שבלול" שמסייע לשמיעה
סרט חדש של "צעצוע של סיפור" הוא תמיד מאורע משמח, אבל הפעם היו מי שהסרט הרביעי בסדרה המצליחה נגע להם במיוחד. לראשונה בסרט מצויר של דיסני מופיעה על המסך דמות של ילד שבאוזנו שתל "שבלול" - וילדים כבדי שמיעה בכל העולם סוף־סוף זוכים לייצוג. עדי בת ה־7 ודור בן ה־10 צפו אתמול בסרט ולא יכלו להסתיר את ההתרגשות: "עכשיו הילדים האחרים יבינו שזה לא כל כך נורא להיות חירש"
עדי פרץ בת השבע מאשדוד לא הצליחה להסתיר את ההתרגשות כשצפתה בסרט אתמול. אמה, ליאת, המובילה את המאבק להכרה בחולי הכולסטאטומה, שתסמינה העיקרי הוא חירשות, סיפרה כי "מתוך 50 אנשים בערך שהיו בקולנוע, עדי היא היחידה ששמה לב וצעקה באמצע האולם 'אימא, הנה הילד עם השתל'.
"ציפינו לזה, הלכנו לראות במיוחד את הילד עם השתל. רואים אותו בערך 30 שניות, אבל זו חצי דקה של אושר שרק מי שחי את זה יכול להבין. זו מהפכה שאומרת 'הנה אנחנו כאן, אנחנו על המסך'. נקווה שבסרטים הבאים נראה את זה יותר. אולי זה אפילו יהיה הגיבור".
עדי אמרה לאחר הסרט: "היה לי כיף. זה חשוב שיהיו בסרטים ילדים עם מכשיר ועם שתל כי יש ילדים כאלה גם במציאות. אני היחידה בגן עם מכשיר שמיעה ועכשיו הילדים בגן יבינו שזה לא כל כך נורא להיות חירש".
שרון סלמן ראתה אתמול את הסרט עם אלעד, בנה בן ה־11 שסובל מלקות שמיעה. "מדובר בילד די סגור שלא מביע הרבה רגשות, אבל איך שהוא ראה את זה הוא הצביע על המסך בהתלהבות ופתח עיניים", סיפרה.
"ראו פתאום חיוך על הפנים שלו. הוא התלהב לראות על המסך ילד עם מכשיר שמיעה, שזה משהו שהוא לא רואה ביום־יום ובטח לא על המסך". "הרגשתי כאילו שיתפו אותי בצילומים של הסרט", סיפר אלעד אחרי ההקרנה.
כשדור ודאוקר, ילד בן עשר מכפר־סבא שמרכיב מכשיר שמיעה, ראה את צילום המסך מהסרט, הוא מיד אמר לאמו שני שהוא רוצה ללכת לראות את הסרט בקולנוע. "קראתי לו למחשב ואמרתי לו להסתכל על התמונה", מספרת שני.
"פתאום הוא אומר לי 'אמא! זה שתל? בסרט מצויר! איזה מגניב!'". דור הוסיף: "בדרך כלל בסרטים לא רואים מכשירי שמיעה. רואים רק משקפיים או פשוט אנשים וילדים רגילים. כשראיתי את התמונה של הילד הייתי ממש בשוק, אבל זה משמח".
נירה ידין, דוברת קהילת החירשים וכבדי השמיעה, אמרה כי "כאישה חירשת, שנתקלת באטימות ובאפליה פעמים רבות בשל מוגבלותי - אני מתרגשת מאוד. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה הקולנועית שדמות חירש מגולמת עם עזרי שמע, ועוד אחד העזרים המשוכללים ביותר שקיימים במדע. סוף־סוף נותנים ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות בכלל ולאנשים עם מוגבלות שמיעה בפרט".
איריס סיניגליה, מנהלת אתר "שבלולים" של קהילת שתל השבלול בישראל, הוסיפה כי "מעבר למסר החברתי־חינוכי של קבלה וסובלנות כלפי השונה, דיסני העניקה לנו מתנה נפלאה ויצרה גם עבורנו, מושתלי שתל השבלול, מקום משלנו בעולם הפנטזיה הקסום שיצרה ברבות השנים".
יו"ר ארגון “אני מסמן אני שווה”, שירלי פינטו, סיכמה: "ייצוג הילד החירש המושתל ב'צעצוע של סיפור' הוא צעד חשוב בייצוג אנשים עם מוגבלויות בקולנוע. כולי תקווה שבעתיד הקרוב נזכה לראות סרטים שבהם הדמויות הראשיות או המשניות הם אנשים עם מוגבלויות בעצמם".