בלי פגישה עם הרופא, מרשמים מהמחשב: המהפכה הרפואית כבר כאן
הרפואה כפי שהכרתם עד היום מתעצבת מחדש: אם בעבר הלכתם לרופא הקרוב לביתכם כדי להיבדק, בעתיד מכשירים טכנולוגיים יוכלו לאותת לנו על מחלה עוד לפני שנחוש בתסמיניה, לקצר את זמן אשפוז ולהפחית בטעויות אנוש
הרפואה כפי שאנחנו מכירים אותה היום - ביקורים ובדיקות אצל רופא המשפחה ואצל הרופא המומחה, אבחונים ואשפוזים הולכת ומשתנה בכמה מישורים: הרפואה הופכת להיות אישית יותר, מוכוונת ומותאמת למטופל היא הופכת לפרואקטיבית, יוזמת ולא עוד מגיבה בלבד.
מחקרים שנעשו כאן ובמדינות המערב מעלים כי בעתיד הלא רחוק תוחלת החיים תעלה וכך גם מספרם של החולים הכרוניים. בנוסף, צפוי מחסור ברופאים בכלל ובמומחים בפרט וכן במטפלים אחרים בתחומים מסוימים.
לנוכח זאת יש צורך לחולל שינויים והתאמות במערכת הרפואה כדי להכשיר אותה להתמודד עם האתגרים שלפניה, נדרשת הכשרה של מומחים בתחומים שבהם צפוי מחסור. כמו כן, יידרש שיתוף פעולה בין מומחים בתחומים שונים ורכישת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים ברפואה.
האם הטכנולוגיה תעזור לרפא מחלות קשות?
צרכניה של מערכת הרפואה הציבורית מתחלקים ל-5 קבוצות:
המטופלים הבריאים בדרך כלל, אצלם חשוב בעיקר למנוע הופעת מחלות.
המטופלים הנזקקים לטיפול בבעיות מזדמנות.
החולים הכרוניים, הנזקקים לתרופות כדי לשמור על איזון רפואי וכדי למנוע סיבוכים רפואיים.
חולים כרוניים מורכבים המתקשים לנהל את המחלה
החולים המצויים בסיום חייהם, הרפואה כבר איננה יכולה לרפא, אך בהחלט יכולה למנוע אצלם סבל.
כמעט כל דיון על עתיד הרפואה מתרכז בשאלה – המסקרנת, אך בהחלט לא היחידה - האם ומתי תצליח הרפואה למצוא תרופות למחלות חשוכות מרפא. ניתן לומר שהמהפכה הטכנולוגית מתרחשת כבר עתה והיא פחות דרמטית אך חיונית לא פחות.
בעתיד- פחות טעויות אנוש, זמן אשפוז מקוצר
כבר היום מעמידה הטכנולוגיה המתפתחת מכשירים רפואיים זמינים ולא יקרים לקבוצת החולים הבריאים בדרך כלל. המכשירים מאפשרים לאסוף נתונים רפואיים שוטפים על המטופל ולהעביר אותם לאלגוריתם חכם שיידע להתריע על כל שינוי, על כל חשש לפרוץ מחלה.
מכשירים היודעים להתמודד עם מחלות מזדמנות קיימים כבר. כך למשל, בסין מוצבות ברחובות תחנות ממוחשבות שאליהן יכולים האזרחים להיכנס, להזין נתוני בריאות, להשיב לשאלות שיציג המחשב ולקבל מיד אבחון רפואי מהימן ואפילו מרשם לתרופות. כל זה, בלי צורך לקבוע תור לרופא, בלי להיטלטל למרפאה העמוסה ובלי המתנה.
כאשר הטכנולוגיה תתקדם, מחשבים יידעו לנתח את הנתונים להגיע לאבחנה מבלי להתעייף בכל שעות היום, יבצעו פחות "טעויות אנוש" ויצליחו לקחת בחשבון הרבה יותר מהנתונים הקיימים על המטופל ולהתאים לו את הטיפול באופן מדויק יותר.
ומה שחשוב אף יותר: המערכת הזאת מסוגלת לאתר חולים הנמצאים בסיכון, אף קודם שהם עצמם חשים בתסמינים מעוררי דאגה. כלומר, הרפואה תהיה יותר פרואקטיבית - יוזמת.
בשורות חדשות לאנושות
המגע האישי עם הרופא הקרוב לאיזור מגוריכם ייעלם. כמו כן, הקמת מסד הנתונים יארך זמן עד אשר יהיה אפשר לסמוך עליו לחלוטין. לא רק זאת אלא שאלגוריתם ממוחשב יעשה דין אחד לכולם על פי קריטריונים מוגבלים, מה שעשוי לגרום לעודף בדיקות וטיפולים מהנדרש.
במאזן היתרונות והחסרונות אין שום ספק כי המהפכה הרפואית מביאה איתה בשורות חדשות ותועלתה לאנושות גדולה בהרבה מחסרונותיה. הרפואה המתחדשת מאפשרת למערכת הבריאות להציע לחולים שירותים נוחים וזמינים לצורך איסוף נתונים החיוני למעקב אחריהם.
רפואה פרו אקטיבית, מותאמת אישית לכל חולה
המהפכה איפוא כבר כאן והיא מחוללת שינויים ההולכים ומעמיקים ביחסי רופא-מטופל ובתפקודו של הרופא.
הצורך ברופא המיומן לשם בדיקת נתוניו של החולה והערכת מצבו, הולך ופוחת. ניסיונו ומומחיותו יוסיף להיות ביקוש ששום מכשיר לא ימיר אותם, אבל הביקוש הזה יפחת, כנראה, ויצטמצם.
גם הצורך באשפוז של החולה בבית חולים יפחת. כבר היום, ניתן לא רק לאסוף נתונים מרחוק, אלא אף לנהל פרוצדורות רפואיות על החולה בביתו באמצעות מכשירים המופעלים מרחוק.
הרפואה העתידית תהיה לא רק יוזמת, אלא שהיא גם תפעל מרחוק. היא תבצע את שאיבת הנתונים, את האבחון ואף חלק גדול מהפרוצדורות. כיום מתרכז המחקר הרפואי מתרכז באבחון הגנטי כחלק ממה שקרוי "רפואה מותאמת אישית"- מציאת התרופה לא למחלה אלא לחולה, על-פי המערך הגנטי.
לא רחוק היום שבו נוכל לזהות ליקויים גנטיים תורשתיים ולתקן אותם בעוד מועד ואז, יהיו הסרטן והאלצהיימר, למשל, מונחים השייכים לעבר - טרום המהפכה הרפואית.
הכותבת הינה מומחית ברפואת משפחה ומנהלת המחלקה לאיכות הרפואה בקופת חולים לאומית