שתף קטע נבחר

 

לחם כוסמין או מחמצת ממש לא יותר בריאים

וגם - לחם "קל" לא באמת דיאטטי ולחם ללא גלוטן לא יגרום לכם לרזות. ד"ר מאיה רוזמן מנפצת מיתוסים על לחם ונותנת עצות איך לקנות לחם בריא

במאפייה ידועה וגדולה בארץ יש לחם מלא (שאינו קל) וכתוב על אריזתו 187 קלוריות במאה גרם, ולצידו לחם דגנים קל עם אותה כמות קלוריות בדיוק.

 

במילים אחרות, לא משנה אם תבחרו בלחם דגנים, לחם כוסמין, לחם שיפון, לחם אגוזים, לחם לבן או אפילו לחמניות ופיתות... כמות הקלוריות במאה גרם אינה בהכרח משמעותית.

 

סביר לחשוב שכל לחם שכתוב עליו "קל" הוא באמת דיאטטי אך כמות הקלוריות במאה גרם לחם נעה בין 160-220 בממוצע, ולא חשוב אם הלחם מוגדר כקל או לא.

 

לחם קל, האם הוא דיאטטי? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחם קל, האם הוא דיאטטי?(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

אוכלים פחמימות ומרזים: לרדת במשקל ולהמשיך לאכול לחם

הדיאטה בסכנה: 6 הטעויות הנפוצות כשאוכלים בחוץ

 

איך יודעים איזה לחם באמת קל?

מה שהופך את הלחם לקל הוא משקל הפרוסה. היא שוקלת מעט, כי היא דקה יותר או אוורירית יותר, מה שגורם לכמות הקלוריות בכל פרוסה לרדת.

 

ישנם לחמים שעל אריזתם כתוב "קל", אבל הפרוסות כבדות ודחוסות, מה שאומר שגם יש בהן יותר קלוריות.

 

עצות לקנייה נכונה של לחם: 

אפשר לקנות לחם במאפייה השכונתית ולגלות שהפרוסה הכי גדולה באמצע הלחם שוקלת מעט, וזה אומר שהלחם מתאים לדיאטה.

אם אתם אוכלים 2 פרוסות לחם ליום, בחרו בלחם שהכי טעים לכם, גם אם נמצאים בדיאטה ההבדל בסופו של דבר אינו משמעותי.

מי שמשלב 8 פרוסות לחם ליום  עדיף שיבחר בלחם קל שהוא באמת קל.

שקלו את הפרוסה - כל פרוסה ששוקלת 25 גרם מתאימה לדיאטה ומדובר בלחם קל, גם אם כתוב כך על האריזה וגם אם לא.

 

לחם כוסמין לא בהכרח עדיף

חיטת הכוסמין הינה זן עתיק יותר של חיטה, שעבר פחות תהליכי הנדסה גנטית. יש בה גם פחות גלוטן ויותר חלבון. אבל האם כל לחם שמכיל כוסמין הוא אוטומטית בריא יותר? ממש לא!

 

הלחם הבריא ביותר הוא זה שיכיל דגנים מלאים בלבד.  גם אם מדובר בקמח חיטה מלא, קמח שיפון מלא, שיבולת שועל מלאה, קמח כוסמין – מומלץ שברשימת הרכיבים יהיה רשום במפורש "קמח כוסמין מלא" הנחשב לבריא יותר.

 

לחם בריאות אינו כזה אם יש בו חומרים משמרים. הימנעו משמות מפתים וקיראו את רשימת הרכיבים. את החומרים המשמרים מוסיפים בכמויות הקטנות ביותר, רשימת הרכיבים היא בסדר הולך ויורד לפי כמות הרכיב. 

 

גשו לסוף הרשימה אם מופיעים שם מילים ומספרים שאתם לא מבינים, כגון "חומרים משמרים", "מייצבים", "משפרי אפייה", "מסמיכים", "חומרים לטיפול בקמח" ועוד, סביר להניח שחומרים אלו מזיקים ועדיף לבחור לחם אחר, שרשימת רכיביו "נקייה" מתוספים.

  

לחם מחמצת לא בהכרח יותר בריא

רבים טועים וחושבים שכל לחם שכתובה עליו בגדול מילת הקסם "מחמצת", הוא לחם בריא יותר. ובכן, גם זו טעות ברוב המקרים.

 

מחמצת השאור הינה שיטה ותיקה להכנת שמרי פרא בתסיסה ביתית בדרך כלל. האם יש לה עדיפות על השמרים התעשייתיים? בהחלט, אבל כנראה שבמידה שמכינים את המחמצת בבית, ואז היא טבעית יותר.

 

בנוסף, אין הוכחות לכך שהשמרים התעשייתיים גורמים לנזק בריאותי או תופעות לוואי. אמנם יש הטוענים שצריכת לחם גורמת להם לגזים או נפיחות או כאבי בטן, אך אין זה בהכרח מן השמרים. תופעה כזו יכולה להיות באותה מידה מן הגלוטן, מן החומרים המשמרים, ומעוד מרכיבים בלחם.

 

מה שכדאי לזכור זה שבתעשייה, גם המחמצת היא ברוב המקרים תעשייתית באותה מידה ולכן ללחם מחמצת אין יתרון מוכח, במיוחד לא כשמדובר בלחם מחמצת שרשימת הרכיבים שלו כוללת חומרים משמרים ותוספים.

 

לחם ללא גלוטן פחות משמין?

גם במקרה זה מדובר במיתוס שאין בו שמץ מן האמת. בדרך כלל לחמים ללא גלוטן יכילו עמילנים אחרים במקום החיטה, קורנפלור או עמילן אורז שאינם מלאים, כלומר אינם מכילים את קליפת הדגן.

 

קליפת הדגנים מכילה את רוב הוויטמינים והמינרלים, ובה מצויים רוב הסיבים התזונתיים שחשובים לשובע ולבריאות המעיים. רוב הלחמים ללא גלוטן מכילים עמילנים לא מלאים, ולכן יהיו גם פחות בריאים.

 

בנוסף, הלחמים ללא גלוטן גם דחוסים יותר וכבדים יותר וברוב המקרים יכילו יותר קלוריות בכל פרוסה. למה זה קורה? כי הגלוטן, שהוא אחד מחלבוני החיטה, אחראי לכך שהאוויר הנוצר בזמן תסיסת השמרים לא ישתחרר אלא יתפיח את המאפה ויהפוך אותו לאוורירי יותר.

 

היעדרות הגלוטן גורמת למאפים להיות פחות אווריריים ויותר כבדים.

 

אז איך לבחור לחם בריא? 

1. אין צורך לקרוא את טבלת הערכים, אלא רק את רשימת הרכיבים.

2. הרשימה צריכה להכיל רק קמחים מלאים, ולא משנה מאיזה דגן הם: חיטה, כוסמין, שיפון וכו'.

3. כדאי לדלג ישר לסוף הרשימה ולבדוק האם יש חומרים משמרים או תוספי E שלא יודעים מה הם. אם יש כאלו, עדיף לעבור לבדוק לחם אחר.

4. אין יתרון בולט משמעותית ללחם מחמצת, ובמיוחד אם הוא מכיל קמחים לא מלאים או חומרים משמרים כדאי לבחור בלחם אחר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם זה בריא לנו?
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים