הודעת משרד הבריאות שהכניסה את תחום הקנאביס לסחרור
בעקבות התחלת שיווק המשאף לקנאביס רפואי של חברת סאיקי שעושה שימוש בקנאביס רפואי מיובא, הודיע משרד הבריאות כי ניתן לייבא ארצה מוצרי קנאביס שיוצרו על פי התקן האירופאי. גורם בחברה ישראלית לקנאביס רפואי: "אפשרות הייבוא ארצה לא נלקחה בחשבון. יכולות להיות לכך השלכות מרחיקות לכת"
לפני כשבועיים הודיעה חברת סאיקי מדיקל, כי היא תחל לשווק בארץ משאף ייעודי לצריכת קנאביס רפואי. הקנאביס שהמשאף מאדה מצוי במחסניות ייעודיות אשר מיוצרות במפעל "בדרוקאן" שבהולנד ומיובא ארצה על ידי החברה על פי היתר שהנפיק משרד הבריאות.
בעקבות הודעה חברת סאיקי הבהיר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, כי ניתן לייבא מוצרי קנאביס רפואי ממפעלים בחו"ל שעומדים בתקן האירופאי (EU-GMP).
נהלי הרגולציה של ענף הקנאביס הרפואי בארץ, קבעו כי על מוצרי קנאביס בארץ לעמוד בשני תקנים ישראלים – תקן לגידול הקנאביס, IMC-GAP, ותקן לייצור, IMC-GMP. מוצרי הקנאביס שניתן לייבא מחו"ל נדרשים לעמוד כאמור רק בתקן האירופאי.
קראו עוד:
"תעזרו לבעלי לא לסבול ברגעי חייו האחרונים"
4 חודשים לרפורמת הקנאביס הרפואי: מחסור במלאי בבתי המרקחת
התפטרויות בכירים ומחסור בחומר: פארסת רפורמת הקנאביס בשיא
חולים טוענים: רפורמת הקנאביס מייקרת את הטיפול פי 3
"הקנאביס מחזיק את אבא בחיים, אין לנו כוחות להיאבק במשרד הבריאות"
"זו בשורה מאוד משמעותית לשוק הקנאביס. הידיעה הזו גרמה לסערה גדולה בענף", מתאר מקור בכיר באחת מחברות הקאנביס הרפואי המובילות בארץ. "האפשרות לייבא ארצה מוצרי קנאביס שלא עומדים בתקן הישראלי לא נלקחה על ידינו בחשבון. האפשרות הזו הופכת את התקן הישראלי לגידול לחסר משמעות.
"המוצרים לא חייבים להיות מופקים מגידול על פי התקן הישראלי, בעוד שעל החברות המגדלות בארץ לעמוד בתקינה מאוד מחמירה. תיאורטית, היום חברה יכולה לגדל את הקנאביס במדינות בהן העלויות הן זולות, כמו באפריקה ולייצר ולארוז את המוצרים במפעלים שעומדים בתקן האירופאי. זו אפשרות שהחברות בארץ לא לקחו בחשבון".
גורם נוסף בחברה ישראלית לקנאביס רפואי, הסביר כי כיום לאישור לייבא אין משמעות מעשית, שכן האפשרות לייבא קנאביס מאירופה מוגבלות. "מלבד בדרוקאן אין היום מפעלים גדולים לייצור קנאביס שעומדים בתקן האירופאי והיכולת של המפעל ההולנדי לייצא קנאביס היא מאוד מוגבלת.
"לכן היום אין אפשרות מעשית לייבא ארצה מוצרי קנאביס. עם זאת, חברות גדולות כבר נמצאות בתהליכים מתקדמים של הקמת מפעלים וקבלת התקן. ברגע שהם יוכלו לעשות זאת תהיה לזה השפעה גדולה על השוק".
הגורם מוסיף ומתאר כי "אני חושב שהשחקנים בשוק בארץ לא היו מודעים לאפשרות לייבא מוצרי קנאביס. בדיונים על הרגולציה לא דובר כלל על יבוא ומשרד הבריאות לא הוציא על כך אף הודעה. יכולות להיות לכך השלכות מרחיקות לכת על החברות".
בקובץ נהלי משרד הבריאות, אשר מסדיר את ענף הקנאביס הרפואי בארץ ומכונה "הספר הירוק", כותב יו"ר היחידה לקנאביס רפואי במשרד, יובל לנדשפט, כי "השילוב של 'הספר הירוק לצד נהלי האיכות GAP-IMC ,GMP-IMC ,GDP-IMC ,GSP-IMC לשרשרת האספקה של מוצרי הקנביס הרפואי, מהווים את הפרמקופיאה הישראלית לקנביס רפואי, בהתאם לכך, שילוב של פרקטיקה רפואית נהירה ומוגדרת לצד מוצרי קנאביס העומדים בסטנדרט איכות, מהווה את אבן היסוד הראשונה בדרך לתחום רפואי מוסדר ומבוסס מחקר".
אורן ליבוביץ', עורך מגזין קנאביס, אשר נפגש בשבוע שעבר עם המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ופרסם את תשובתו, מתאר כי "עד כה משרד הבריאות כל הזמן הדגיש את החובה לגדל על פי התקן הישראלי, והמשמעות של ההודעה של פרופ' גרוטו היא שמוותרים על התקן עבור ייבוא לגביו נדרשת רק תקינה אירופאית".
"הידיעה הזו יצרה סערה רבה בתחום", מוסיף ליבוביץ', "עד עכשיו החברות עשו מאמצים גדולים מאוד לעמוד בתקינה הישראלית לגידול ופתאום אומרים להם שהתקן הזה לא נחוץ ושיש להם תחרות מחו"ל שהם לא היו מודעים אליה.
"בפגישה עם פרופ' גרוטו שאלתי אותו אם הוא מבין את המשמעות הדרמטית של הדברים והוא השיב שכן. כיום אין אפשרות מעשית לייבא ארצה מוצרי קנאביס, אבל יש מספר חברות גדולות שנמצאות בתהליכים מתקדמים של הקמת מפעלים והשגת התקן. מוקדם לומר האם זה יהיה כלכלי לייבא מוצרי קנאביס מאירופה, אבל חברות ישראליות יהיו חייבות לקחת את התחרות הזו בחשבון".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הייבוא ארצה של מחסניות הקנאביס מהולנד נעשה בהתאם לנהלי יבוא המוצרים המוגמרים של המשרד".