שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: כדורי ויטמין D וסידן – עלולים להגביר הסיכון לשבץ מוחי

חוקרים אמריקנים שסקרו כ-300 מחקרים רפואיים מצאו כי נטילת כדורי ויטמין D משולבים בסידן מגבירים את הסיכון לשבץ מוחי. ההערכה: השילוב יוצר מרבצי סידן חוסמי עורקים. עוד נמצא כי תוספים אחרים לא הגנו משמעותית בפני מחלות לב וכלי דם

סיכון מוגבר אפשרי בתוסף המזון הפופולרי: מחקר רחב היקף שנערך בארה"ב וכלל סקירת עשרות מחקרים קודמים, מצא כי נטילת גלולות ויטמין D וסידן עלולה להגביר את הסיכון לחסימת עורקים ושבץ מוחי.

 

בשנים האחרונות, הייתה מקובלת ההערכה, ששילוב של ויטמין D עם סידן, עשוי לחזק את העצמות ולהפחית את הסיכון לשברים. אלא שהשילוב הזה, מסתבר, עלול להיות קטלני.

 

מדובר באחד מתוספי התזונה הפופולריים בעולם, הניטלים על ידי מיליוני בני אדם ועל פי הערכות – על ידי עשרות אלפים גם בישראל. הם כוללים שילוב של ויטמין D, החשוב למשק הסידן בגוף ולמערכות הורמונליות נוספות, ותוספת סידן.

 

תוספים אלה ניתנים לאנשים אצלם נמצאו רמות נמוכות של ויטמין D או לקשישים, כחלק מהמלצות המקובלות בשנים האחרונות של מתן ויטמין D.

 

קיראו עוד

מחקרים מגלים: צריכת סידן וויטמין D לא מונעת שברים

מחקר חדש: "ויטמין השמש" עשוי להפחית את הסיכון לסרטן

 

 
השילוב שמגביר שבץ מוחי. ויטמין D  וסידן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השילוב שמגביר שבץ מוחי. ויטמין D וסידן(צילום: shutterstock)

שילוב קטלני

במחקר החדש שפורסם בכתב העת לרפואה פנימית Annals of Internal Medicine, נאסף מידע מסקירת 277 מחקרים שכללו קרוב למיליון בני אדם. החוקרים בדקו את השפעתם של 16 תוספי תזונה ו-8 תפריטי תזונה על התמותה הכוללת של הנבדקים, כולם מבוגרים, ממחלות לב וכלי דם.

 

החוקרים מצאו כי הפחתה בצריכת המלח וצריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3, הנמצאים בדגים שמנים, מעניקה הגנה מסוימת מפני מחלות לב, ונטילת חומצה פולית מעניקה הגנה מועטה מפני שבץ מוחי.

 

אלא שהממצא הקריטי מכולם היה שתחליפי תזונה המשלבים ויטמין D וסידן  הגבירו את הסיכון לשבץ מוחי ב-17 אחוזים. תוספי תזונה שלא נמצאו כמשפיעים כלל על התמותה ממחלות לב וכלי דם, כללו סלניום, ויטמין A, ויטמין B6, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין D לבד, סידן לבד, חומצה פולית וברזל.

 

"שילוב של סידן ו-ויטמין D קשור לסיכון מוגבר לשבץ מוחי", הסביר ד"ר סאפי קאהן, ראש צוות החוקרים, מאוניברסיטת וירג'יניה, "תוספי מזון אחרים לא השפיעו באופן משמעותי על התמותה".

 

  ()
 

יעילות שנויה במחלוקת של ויטמינים

אין זו הפעם הראשונה שבה נמצא כי ויטמינים ותוספי תזונה אחרים אינם מפחיתים את סיכון התמותה, ואולי אף מגבירים את הסכנה לבריאות האדם.

 

מחקר ענק שנערך על ידי חוקרי אוניברסיטת קופנהגן בשנת 2008, וכלל סיכום של 67 מחקרים שכללו מעל 230 איש, מצא כי אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) כולל ויטמין A, ויטמין E וביטא קרוטן, לא רק שאינם מאריכים חיים, אלא אף מגבירים את הסיכון לתמותה מוקדמת.

 

מחקר קודם כבר מצא כי ויטמין E, במינון גבוה, עלול להפוך את עורו ולהפוך לפרו-אוקסידנט, דהיינו – מסייע לרדיקלים החופשיים לתקוף ולגרום לנזק בתאי הגוף, ואף לסיכון מוגבר לסרטן הריאות.

 

מחקר נוסף שפורסם בשנת 2007, כבר הראה כי לא נתגלתה כל השפעה משמעותית על שיעור התמותה בקרב אלה שהשתמשו בוויטמינים נוגדי חמצון. כאשר התמקדו החוקרים בתוצאות מחקרים אמינים יותר, הם אף מצאו סיכון גבוה למוות בקרב נוטלי הוויטמינים.

 

מחקר רחב היקף נוסף שפורסם בשנת 2009, וכלל מעל 160 אלף נשים, מצא כי מולטיוויטמינים לא מנעו סרטן, התקפי לב או שבץ מוחי.

 

על פי נתוני משרד הבריאות כחמישית מהישראלים נוטלים תוספי תזונה. בקרב נשים שיעור הנוטלות תוספי תזונה גבוה פי 2.5 מאשר בקרב גברים.

 

בשנים האחרונות נצפית מגמת עלייה בשימוש בתוספים עם הגיל: בקרב גילאי 25-35 דיווחו 17% מהנשאלים על צריכת תוספי תזונה, בעוד שבקרב בני 55-64 דיווחו יותר מ-30% על שימוש בתוספים.

 

לעת עתה אין התייחסות של ארגוני הבריאות בעולם לממצאי המחקר, ולא ניתנה כל הוראה לשינוי בטיפול הקיים, גם לאלה הנוטלים את התוספים המשלבים ויטמין D וקלציום. בכל מקרה, יש להיוועץ ברופא המשפחה בכל נטילה של תוספי תזונה או ויטמינים, ואין להפסיק טיפול שניתן ללא היוועצות ברופא.

 

כך תזהו הסימנים לשבץ מוחי:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים