כתמים לבנים בחניכיים - למה זה קורה ואיך לטפל
הופעת כתמים לבנים בחניכיים היא עניין שבשגרה. ברוב המקרים מדובר באפטות שיעברו מעצמן בתוך מספר ימים. אלא שבמקרים אחרים, כתמים אלו עשויים להיות סימפטומים למחלות. מדריך
הכתמים הלבנים עשויים להיות מלווים בכאב או תחושת אי נוחות. הכתמים יכולים להופיע בנפרד או כחלק מאשכול שלם של כתמים. במאמר זה נציג את מגוון הסיבות והתסמינים של כתמים לבנים על החניכיים, ונפרט מספר אפשרויות טיפול.
קיראו עוד על בריאות השן
רופא או רופא שיניים יאבחנו את הגורם לכתמים לבנים בחניכיים על ידי בדיקה חזותית, היסטוריה רפואית של המטופל, בדיקת דם שלו ובמקרים מסוימים – ביופסיה. לפעמים רופא עשוי לקחת דגימה קטנה של רקמות מנגעים דרך הפה כדי לבדוק אם יש תאים סרטניים או טרום סרטניים.
אלו ארבע הסיבות המרכזיות להופעת כתמים לבנים בחניכיים:
אפטות
הגורם השכיח ביותר לכתמים לבנים בחניכיים הם כיבים בפה (אפטות). הם נוטים להופיע בצורה אובלית או כעגולים, יש להם קצוות אדומים, מרכז לבן או מעט צהוב והסיבה להיווצרותן אינה ברורה, אך ייתכן שהיא מופעלת על ידי פגיעה או גירוי של רקמת הפה, חסרים תזונתיים מסוימים, חיידקים או לחץ בחיים.
כיבי הפה יכולים להופיע בצורה קלה או כבדה יותר. פצעים קלים נפוצים יחסית ונרפאים בדרך כלל תוך שבועיים. פצעים גדולים נוטים להיות עמוקים וכואבים יותר ויכולים לעבור עד שישה שבועות לריפויים. האפטות לא נעלמו אחרי 14 יום? כדאי לכם להתייעץ עם רופא השיניים שלכם.
מה הסימפטומים?
- קצוות אדומים לפצעים.
- כאב צורב, במיוחד כאשר אוכלים או מדברים.
- עקצוצים או צריבה לפני הופעתם
.
אפשרויות הטיפול- פצעים קלים בדרך כלל נפתרים תוך שבוע עד שבועיים. פצעים גדולים לרוב דורשים טיפולים כגון: שטיפות דרך הפה, משחות וג'לים, תרופות לשיכוך כאבים או שטיפות במים מלוחים.
- רופא יכול לטפל במקרים חמורים על ידי איטום פצעים או מרשם של סטרואידים דרך הפה. לייזרים יכולים גם לעזור להפחית כאבים ולקדם ריפוי מהיר יותר.
לויקופלאקיה (קרנת בוהקת)
לויקופלאקיה מאופיינת בכתמים עבים ולבנים בפה שלא ניתן לגרד אותם בעזרת מברשת שיניים. תופעה זו בדרך כלל לא מזיקה ולעיתים קרובות חולפת מעצמה. במקרים חמורים יותר, עשויה תופעה זו להיות קשורה לסרטן הפה, ויש לטפל בה מיד.
הרופאים אינם יודעים מה גורם לויוקופלאקיה. עם זאת, סביר להניח שעישון או לעיסה של טבק תורמים להתפתחותו. תותבות לא מתאימות או שימוש באלכוהול לטווח הארוך עלולות לגרום גם הם לתופעה זו.
מרבית המקרים של לויקופלאקיה הם שפירים, אך חלקם יכולים להיות טרום סרטניים. במקרים כאלו לרוב, יהיה מדובר בנגעים אדומים שעשויים להיות יותר סרטניים או טרום סרטניים, כך על פי האגודה האמריקאית לסרטן.
מה הסימפטומים?
- מופיעים עם נגעים אדומים.
- נגע שטוח או בצורה לא סימטרית.
- הנגעים יתעבו או יתקשו במשך הזמן.
- במקרים קיצוניים, הנגעים עשויים לגרום לחוסר נוחות או כאב בעת בליעה במקרים חמורים.
אפשרויות הטיפול
- רופאים ימליצו לאנשים כתמים אלו להפסיק להשתמש במוצרי טבק, מכיוון שאלו תורמים למצב זה. רופא עשוי להסיר את הכתמים הלבנים ידנית, בעזרת טיפול לייזר או באמצעות הקפאתם.
- אם מערכת חיסונית חלשה היא הגורמת למצב, הרופא רשאי לרשום תרופות אנטי-ויראליות.
יַלֶּפֶת שטוחה
או בלטינית: Lichen planus היא מחלת עור חזזתית-קשקשית אדיופטית, שקשורה עם מהלך כרוני. היא מהווה אחת מתוך 4 המחלות בקבוצת המחלות הפפולוסקוומטיות (קבוצת מחלות בה יש התבטאות בצורת רבדים המכוסים קשקשת) יחד עם פסוריאזיס, פיטיריאזיס רוברה פילריס ופיטריאזיס רוזיאה.
המחלה פוגעת בעור, בריריות, בשיער ובציפורניים, והיא מלוּוה בעקצוץ חזק. היא יכולה להיות תת-חריפה או כרונית.
כשהנגעים מופיעים בשפתיים, הם נוטים לגרום לכתמים. אין לתופעה זו תרופה, אך ניתן לטפל בסימפטומים. כתמים אלו יכולים להיות סימפטומים ראשונים לסרטן בפה, אבל גם עשויים להעיד על חסרים תזונתיים מסוימים. בכל מקרה – דרוש בירור מקיף אצל הרופא עם הופעת הכתמים.
מה הסימפטומים?
- דימום בזמן אכילה או צחצוח שיניים.
- כאב צורב.
- פצעים פתוחים.
- אדמומיות.
- רגישות למזון חם או חומצי.
- נפיחות.
- הכתמים מופיעים בפה כטלאים לבנים.
אפשרויות הטיפול
אין תרופה למצב זה, ולכן הטיפול נועד להפחית את הסימפטומים ולשפר את איכות החיים של המטופל. הטיפול יכול לכלול משחות סטרואידיות לדלקת או ג'לים להפחתת הכאב.
זיהום שמרים אוראלי
זיהום זה נגרם כתוצאה מצמיחת יתר של פטריית הקנדידה. הוא מופיע בצורת פצעים מורמים מעט שהם לבנים שמנתיים במראה. לעתים קרובות יש להם מרקם של גבינת קוטג'.
לרוב, תינוקות ומבוגרים יסבלו מזיהום זה עקב מערכת חיסונית ירודה. אבל לא רק הם – גם אנשים הסובלים מסוכרת שאינה בשליטה או שנוטלים אנטיביוטיקה מסוימת נוטים יותר להידבק בזיהום.
מה הסימפטומים?
- תחושה דמוית כותנה בפה.
- סדק או דימום בזווית הפה.
- פצעים לבנים שמנתיים.
- גירוי או כאב בתותבות.
- אובדן טעם.
- דימום קל.
- כאב.
- אדומיות.
אפשרויות הטיפול
במקרים אלו, בדרך כלל רופאים רושמים תרופה נגד פטריית הקנדידה. במקרה של דלקות קנדידה מתמשכות, יזדקק המטופל לתרופה אנטי-פטרייתית חזקה יותר.
איך ניתן למנוע הופעת כתמים לבנים בפה?
כמובן שכתמים ש"מבשרים" על מחלות אחרות, אינן ניתנים למניעה, אבל את אלו הקלים יותר ניתן לעיתים למנוע. השיטה הטובה ביותר למניעה היא היגיינת פה טובה. וזה כולל:
- צחצוח פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי פעם ביום, ושימוש בשטיפה בפה.
- שימוש במוצרי היגיינת הפה שהם נטולי נתרן סולפטי, שעשוי לתרום לצמיחת כיבים בפה.
- הימנעות משימוש במברשת שיניים קשיחה מכיוון שהיא עלולה לגרות את החניכיים ואת הרקמות הרכות בפה.
- ביקור אצל רופא שיניים לצורך בדיקות וניקויים קבועים.
- שימוש קבוע במגרד לשון להסרת רובד חלקיקי מזון וחיידקים מהלשון.
- תרגול טכניקות להפחתת לחץ, כגון פעילות גופנית, מדיטציה והרפיית שרירים מתקדמת.
- אכילת תזונה מאוזנת והגבלת צריכת סוכר, מלח ואלכוהול.
- הימנעות משימוש בטבק ומוצריו.
הכותב הינו רופא שיניים - לכניסה לאתר