"כשהכנסתי סיליקון לגוף אף אחד לא אמר שזה יעשה אותי חולה"
האזהרה של ה־FDA שקושרת בין סוג נדיר של סרטן לשתלי הסיליקון המחוספסים של חברת "אלרגן" מכה גלים בכל העולם. גם בישראל יש כ־15 אלף נשים שנושאות בגופן את השתלים המדוברים, ונתונים חדשים שמתפרסמים פה לראשונה מגלים: שמונה נשים בישראל חלו, מתוכן בשלוש היו שתלים של אלרגן. בראיון ל"ידיעות אחרונות" מספרות כמה מהנשים על החששות שלהן נוכח הגילוי. "אלרגן" בתגובה: "השתלים האלה לא נמכרים כבר. בטיחות המטופלים בראש סדר העדיפויות שלנו"
מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה־FDA) זיעזע החודש את עולמן של מאות אלפי נשים שעברו ניתוחים להגדלת חזה בכל רחבי העולם. מחקר מקיף גילה כי קיים קשר בין קיומם של השתלים המחוספסים של חברת "אלרגן" לבין התפתחות סרטן נדיר, "לימפומה אנאפלסטית של התאים הגדולים". השתלים הללו היו נפוצים במיוחד בארצות־הברית ובאירופה, והם גם חביבים על לא מעט פלסטיקאים בישראל.
הנתונים עליהם דיווח ה־FDA מדברים בעד עצמם: 573 מקרים של חולים במחלה הנדירה דווחו בסך הכל ברחבי העולם, כאשר מספר בלתי נתפס של 481 מתוכם הן נשים אשר היו בגופן שתלי סיליקון מחוספסים ששווקו על ידי חברת "אלרגן". 33 מתוך המקרים הסתיימו עד כה במוות, ו־12 מתוכם היו נשים שבגופן היה השתל. אישה נוספת שנפטרה נשאה בגופה שתל של יצרן אחר. בעקבות המחקר פנה מינהל המזון והתרופות לחברת אלרגן, וזו נענתה והוציאה הודעת "ריקול" לשתלים מתוצרתה.
קיראו עוד
הריקול של שתלי הסיליקון – יש סיבה לבהלה?
"ריקול" למאות שתלי סיליקון שעלולים לגרום לסרטןבעקבות בהלת הסרטן במושתלות שדיים: הנחיות חדשות בישראל
כעת, מנתונים בלעדיים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות", מתברר כי בנוסף לנתונים שאסף ה־FDA, הכוללים ארבע ישראליות שחלו בסרטן בעקבות השתל, יש לפחות ארבע ישראליות נוספות שהיו בגופן השתלים והתגלה אצלן הסרטן הנדיר הזה. כך על פי בדיקה שנערכה לאחרונה על ידי ד"ר ערן בר־מאיר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים "פוריה".
יש לציין כי כיום השתלים האמורים כבר לא נמכרים בישראל, וכי לימפומה אנאפלסטית של התאים הגדולים היא סוג נדיר מאוד של סרטן, ומובן שלא כל מי שעברה ניתוח להגדלת חזה באמצעות השתלים של "אלרגן" תחלה במחלה. לפי נתוני האיגוד לכירורגיה פלסטית בישראל, בעשור האחרון הושתלו בישראל כ־25 אלף שתלים של "אלרגן" בגופן של כ־15 אלף נשים. חלק מההשתלות היו החלפה של שתלים קיימים הנדרשת אחת למספר שנים.
סטפני רווה, בת 50 מגן יבנה, היא אחת הנשים שבגופה נמצאים השתלים מהסוג הזה, לאחר שלפני כשש שנים עברה ניתוח להגדלת החזה. "התקשרו אליי מהקליניקה, וגם ראיתי את הידיעות בכלי התקשורת. כולם מסביב נכנסו ללחץ אבל אני דווקא די רגועה", היא אומרת. "בכל ניתוח שבו מכניסים גוף זר מסבירים מלכתחילה שיש סיכון והשאלה אם את מוכנה לקחת אותו. אני לקחתי אותו באופן מודע, וכל עוד אני מבצעת את המעקבים הרפואיים, אין לי סיבה להיות מודאגת".
סטפני היא לא היחידה בסביבתה הקרובה שמסתובבת עם השתלים הללו. "כרגע יש היסטריה סביב הנושא, זה לא נעים לדעת שבגופך נמצאת פצצה מתקתקת. אבל אם פועלים לפי ההנחיות ועושים את הביקורות, אני מאמינה שהכל יהיה בסדר. אני מאוד רגועה מכיוון שהרופא שלי רגוע, לכן למה אני צריכה להיות עצבנית או לחוצה ולהכניס לעצמי סרטים לראש? יש לי חברות מבוהלות, ואני אומרת להן 'תסתכלו על הסטטיסטיקה, היא מדברת על מקרים בודדים'. גם בלידה, שהיא הליך טבעי, קורים לפעמים דברים לא טובים. זה לא מונע מאיתנו להיכנס להיריון".
עייפות, כאבים וערפול
ניתוח להגדלת חזה הוא אחד הפופולריים בישראל וברוב המקרים שביעות הרצון ממנו גבוהה. אבל זאת לא הפעם הראשונה שבה השתלים זוכים לתשומת לב שלילית בהקשר הרפואי. באגודה למלחמה בסרטן הוציאו כבר ב־2011 הודעה מפורשת בנוגע לשתלי הסיליקון. "על נשים בעלות שתלים מסיליקון לעקוב אחר מצב שתלי השד שלהן ולדווח לרופא המטפל בנוגע לכל שינוי. כדאי שנשים השוקלות השתלת שדיים ידונו ביתרונות ובחסרונות עם הרופא המטפל שלהן", נכתב שם.גם בלי קשר לסרטן הנדיר שנקשר באופן דרמטי לשתלים של חברת אלרגן, בשנים האחרונות מתגברים הקולות שטוענים לקשר בין מגוון רחב של בעיות בריאותיות לבין השתלים. עד כה נקשרו השתלים לתופעות כמו ראומטיזם, מחלות אוטואימוניות וכאבים קשים. בכתבה שפירסמה שרית רוזנבלום במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" התראיינו נשים שעברו השתלה ולאחריה סבלו מתופעות רפואיות מובהקות ודומות, כולל כאבים כרוניים, עייפות, דופק מהיר, ערפול מוחי, אלרגיות ובעיות עיכול. את ההתמודדות מול הממסד הרפואי הן מנהלות לא פעם בתמיכת קבוצות פייסבוק בהן הן מתייעצות, נותנות טיפים וחולקות חשדות.
מחקר ישראלי ענק של חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא בתל־השומר ומ"מכבי שירותי בריאות", שנחשף ב"ידיעות אחרונות", גילה כי נשים שנשאו בגופן שתלי סיליקון היו בסיכון גבוה בעשרות אחוזים לפתח מחלות שונות, בהן טרשת נפוצה, תת־פעילות ופעילות יתר של בלוטת התריס, פסוריאזיס, דלקת מפרקים שגרונתית ופיברומיאלגיה. הקשר החזק ביותר — סיכון כמעט כפול — נצפה בסרקואידוזיס, מחלה הפוגעת בריאות.
"כשהכנסתי שתלי סיליקון לגוף לפני תשע שנים אף אחד לא אמר לי שזה יעשה אותי חולה", אומרת רוני (שם בדוי), בת 33. "ידעתי שהשתלים קיימים בשוק בווריאציות ומאושרים על ידי ה־FDA, שנחשב ארגון אמין ואחראי, והפלסטיקאי הבטיח שמלבד סיבוכים שיש בכל ניתוח בו מכניסים גוף זר לגוף — זה בטוח לגמרי. הוא אפילו אמר 'לכל החיים', אבל הדבר המדאיג באמת הוא שגם היום הפלסטיקאים ממשיכים להגיד את זה ונשים שמתלוננות פשוט מושתקות".
בינתיים, רוני חלתה במחלה אוטואימונית בבלוטת התריס, ולפני שלושה חודשים הוציאה את השתלים. הרופאים הופתעו לגלות שברגע שהשתלים הוצאו תסמיני המחלה נעלמו. "יש המון סיפורים על נשים שחלו במחלות קשות אחרי שהכניסו את השתלים, וכשהן הוציאו אותם הן החלימו", היא אומרת. "כמי שהוציאה את השתלים, אני ממליצה לנשים שפוחדות להישאר עם חזה קטן לאחר הסרת הסיליקון: עדיף להיות בלי חזה בכלל מאשר לחיות בחולי ובסבל מתמשך עם שקיות רעל שמטפטפות בעקביות לתוך הגוף. אין שום דבר יפה וסקסי בחולי".
אהרון (שם בדוי) בלחץ בגלל הניתוח שעברה אשתו מ', היום בת 45, לפני כעשר שנים. "כשניסינו לפנות לפלסטיקאי לא קיבלנו מענה מיידי מכיוון שהיה עומס גדול של פניות", הוא מתאר. "במקביל פנינו במכתב למשרד הבריאות והם השיבו לנו ש'הנושא בטיפול הגורמים המקצועיים בחטיבות הטכנולוגיות והרפואה, ובסיומה הרופאים והציבור יעודכנו'. בינתיים אנחנו מתרשמים שיש נתק מוחלט בין הפלסטיקאים לבין האונקולוגים וההרגשה שלנו היא שאין עם מי לדבר.
"הפלסטיקאים יודעים לבדוק אם השתל תקין, אבל לא יודעים לאבחן את הסיכון לסרטן. אנחנו מאוד מוטרדים מחוסר היכולת לענות על השאלות שלנו. מעולם לא חשבנו שדבר כזה יכול לקרות, כל סיכון ללקות בסרטן הוא מיותר לחלוטין. אם היו אומרים לנו שיש סיכון כזה מלכתחילה, אני מניח שאף אחת לא הייתה עוברת את הניתוח. היצרן והיבואן צריכים לקחת אחריות ולבצע החלפה מסודרת של כל השתלים הללו לשתלים לא מסוכנים. מבחינתם אם השתל לא תקין או אם יש דליפה, היצרן אחראי להחליף אותו, אבל זה שהשתל מגביר סיכון לסרטן — לא עונה על הקריטריון של 'לא תקין'? למה חברת אלרגן מחכה, שיהיו פה מאות חולות?".
משרד הבריאות: הסרטן נדיר
אור (שם בדוי), בת 38 מתל־אביב, עברה את הניתוח לפני ארבע שנים ובגופה נמצאים השתלים המחוספסים של אלרגן. "גיליתי דרך הכתבות ושאלתי את הרופא שלי מה לעשות. הוא אמר לי שבשביל להחליף את השתלים צריך לעבור ניתוח נוסף וגם זה מסכן אותי", היא אומרת. "אנשים אוהבים את הלחץ וההיסטריה, כמובן לא צריך להתעלם מהאזהרות אבל חשוב לקחת הכל בפרופורציות, ולקבל החלטות שקולות. אני באופן אישי לא דואגת יותר מדי, ומעדיפה לא לעבור ניתוח מיותר רק בגלל הלחץ".
בעקבות הודעת ה־FDA האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית הוציא הודעה ובא הוא מנחה נשים שעברו את ההליך להיבדק בבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד בהתאם להנחיות משרד הבריאות והמלצות האגודה למלחמה בסרטן. ד"ר רון עזריה, מזכיר האיגוד לכירורגיה פלסטית בהסתדרות הרפואית, מבקש להרגיע: "אין סיבה לאף אישה להיות בחרדה מבעיה רפואית שהסיכון שלה נמוך ביותר", הוא טוען. "צריך כמובן להיות במעקב ורצוי להגיע למנתח הפלסטי לפגישת ייעוץ במהלכה תתקבל החלטה מושכלת ושקולה. המלצנו למשרד הבריאות להודיע יחד עם היבואן למטופלות על משמעות החלטת ה־FDA".
במכתב ששיגר האיגוד לד"ר סיגל ליברנט־טאוב, ראש אגף רפואה כללית במשרד הבריאות, כתב ד"ר מאיר כהן, יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית: "מנגנון התפתחות הסרטן הנדיר בעקבות המשתלים עדיין איננו ברור במלואו. אנו מניחים שהחספוס הגס של המעטפת שיוצר במטרה למנוע היווצרות רקמה צלקתית סביב השתל גרם לתהליך זיהומי כרוני של צבירת חיידקים. הדבר גרר ככל הנראה את ההיווצרות הסרטנית במערכת הלימפה".
האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית בהסתדרות הרפואית מסר בתגובה: "המלצנו למשרד הבריאות לחייב את חברות המשתלים לממן ניתוח לנשים המעוניינות בכך. ישנן שלוש חלופות אפשריות לטיפול בנשים עם משתלי סיליקון בעלי סכנה פוטנציאלית להתפתחות הסרטן הנדיר: מעקב אחר השתלים, ניתוח הסרה או ניתוח החלפה לשתלים אחרים שאינם בעלי סכנה פוטנציאלית. מימוש ההמלצות מותנה ברצונן החופשי של הנשים, במקרים שבהם יעדיפו לבחור בחלופה הניתוחית ולעבור הסרה של המשתלים או החלפה, להמלצתנו יתבצע הניתוח במימון החברות שייבאו לישראל את משתלי הסיליקון בעלי הסכנה הפוטנציאלית".
מחברת אלרגן נמסר בעקבות הודעת ה־FDA: "השתלים הספציפיים האלה לא יופצו או יימכרו יותר. אלרגן תספק מידע נוסף ללקוחות כיצד להחזיר מוצרים שאינם בטיחותיים. בטיחות המטופלים בראש סדר העדיפויות שלנו. מומלץ לפציינטיות לשוחח עם המנתח הפלסטי שלהן על הסיכונים והיתרונות של סוג השתל שלהן במידה שיש להן חששות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בישראל בוצעה החזרה מן השוק (RECALL) לשתלי שד בעלי מרקם מחוספס מתוצרת חברת 'אלרגן' כבר בינואר 2019 (ללא המתנה להחלטת ה־FDA). ההחלטה נוגעת אך ורק לשתלים המחוספסים, ואינה נוגעת לשתלים בעלי מרקם חלק. בנוסף יש לציין כי המדובר הינו סרטן נדיר. ההחזרה מן השוק משמעה במקרה זה שלא תהיינה יותר השתלות מהסוג הנדון אך לא הוצאת השתלים מגופן של הנשים. הנחיות משרד הבריאות בשלב זה הן לקיים מעקב רפואי, ורק במידת הצורך לשקול בעזרת הרופא את היתרונות והחסרונות של הוצאת השתל. הנחיה זו זהה להנחיית ה־FDA ואנו מקיימים היוועצות עם הגורמים הרלוונטיים בארץ. ככל שיהיה שינוי בהנחיות — נעדכן".