פריצת דרך כחול לבן: מדענים ישראלים הצליחו לגדל עצם - שהוזרקה לחולים שנרפאו
חברת הביוטכנולוגיה בונוס ביוגרופ הצליחה לגדל תאי עצם מתאי שומן שנשאבו מחולים. התאים שגודלו במעבדה הוזרקו כעבור שבועיים לעשרות חולים שסבלו מפגיעות קשות בעצמות. העצם החדשה שכללה תאים של החולה עצמו, השתלבה בחלל החסר ולא גרמה לדחיית רקמות
מהפכה עולמית בטיפול בפגיעות עצמות - מתוצרת ישראלית: חברת ביוטכנולוגיה מחיפה פיתחה בהצלחה שיטה לגידול תאי עצם במעבדה והשתלתם בחולים, הסובלים מפגיעות עצמות קשות. העצמות מיוצרות מרקמת השומן של המטופל, גדלות במשך שבועיים, ומוזרקות לחולה ישירות באזור שבו העצם חסרה. בתוך חודשים ספורים החולים מחלימים לחלוטין וחוזרים לפעילות מלאה.
מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אישר השבוע לחברת הביוטכנולוגיה הישראלית בונוס ביוגרופ, שימוש במזרק ייחודי שפיתחה, המזריק את העצם שגודלה במעבדה.
מדובר בשלב ראשון של אישורים נדרשים, ועל פי הצפי, השיטה שכבר מיושמת בעשרות חולים ישראלים - תצא לשוק העולמי בשלוש השנים הקרובות.
לראשונה בארץ: שיא הדיוק - ניתוח רובוטי להחלפת מפרקים חצבת בישראל: 4,306 איש חלו מתחילת התפרצות המחלה
פריצת דרך עולמית: חוקרים ישראלים הדפיסו לב חי
איך זה מתבצע
חולה הסובל מפגיעת עצם בכל אזור בגוף, עובר שאיבה של רקמות שומן המועברות למעבדה, שם הן מופרדות לעשרות אלפי תאים יוצרי עצם. התאים גדלים במשך שבועיים ומוזרקים בחזרה לרקמת העצם הפגועה של החולה. התאים יוצרים בחלל הריק של העצם רקמה חדשה, ובתוך חודשים ספורים העצם נרפאת והחולה חוזר לתפקוד מלא.
החברה עורכת כעת שני ניסויים קליניים, האחד בהשלמת חסר עצם בלסת העליונה או התחתונה, בניהולו של ד"ר אפרים צור, מומחה פה ולסת, והשני בהשלמת חוסר נרחב בעצמות הידיים או הרגליים, בניהולו של פרופ' נמרוד רוזן, מבית החולים העמק בעפולה.
עד כה, טופלו בשיטה מעל 40 חולים. אחד החולים, שעבד באתר בנייה, סבל מריסוק של עצמות כף היד. העובד עבר הזרקה וחזר בתוך חודשים לפעילות מלאה של היד ולעבודתו. מטופל נוסף הוא דני יעקובסון, תושב משמר העמק, שרגלו השמאלית התרסקה בתאונה, ולאחר ההשתלה שב לפעילות ספורטיבית.
"אשתי ואני נסענו על סאגווי בפראג ושם התרסקתי על המדרכה", הוא משחזר, "בתאונה, הרגל השמאלית נשברה עם תזוזה של העצם. שבתי לארץ, ובבית החולים העמק ביצעו לי קיבוע פנימי עם מסמר. אלא שכשהשבר התחיל להתאחות, ראו שהעצם החלה לבלוט מחוץ לעור. לא הייתה ברירה וקטעו חלק מהעצם, מה שיצר חור".
יעקובסון נאלץ להתהלך עם מסמר בתוך העצם, ולאחר חודשים של המתנה ללא איחוי, הוצע לו לעבור את הטיפול הייחודי. בתוך 6 שבועות מרגע הזרקת תאי העצם, צמחה העצם השבורה מחדש. "תוך חודשיים מהניתוח כבר הרגשתי טוב על הרגל, ושנה אחרי כבר עשיתי חצי איירון מן. הטיפול המדהים הזה הציל אותי, אני חייב לרופא שלי, ד"ר נועם בור, ולחברה את חיי".
"אף אחד בעולם עוד לא הצליח לגדל רקמות אנושיות מחוץ לגוף החולה", אומר ל-ynet ד"ר שי מרצקי, מנכ"ל חברת בונוס ביו גרופ, שפיתחה את השיטה, "בפעם הראשונה הצלחנו לגדל רקמה חיה ומתפקדת שמתאחדת עם עצם הגוף".
"עזרה למיליוני חולים"
הפיתוח נמצא, כאמור, בשלבי מחקר קליני מתקדמים, וכי אם הנתונים ימשיכו להראות הצלחה, צפויה השיטה לקבל אישור בתוך כשלוש שנים. בינתיים, אומר ד"ר מרצקי, חולים הסובלים מהרס עצם שיתאימו לטיפול, יוכלו להתקבל אליו במסגרת המחקר הקליני, על ידי פנייה לחברה המפתחת.
"הפיתוח שלנו יכול לעזור לעשרות מיליוני חולים שסובלים מריסוק של העצם, גידולים, זיהומים, ציסטות, אובדן עצם כתוצאה מהזדקנות או מכל סיבה אחרת. היו לנו כבר חולים שהיו על סף כריתה של גפה, המערכת הרפואית הייתה נואשת, והטיפול שלנו הציל אותם".