בעקבות הצהרת דיוויד בלאט: מהו סוג הטרשת הנפוצה בה לקה?
זו המחלה הנוירולוגית הנפוצה ביותר בקרב צעירים ברחבי העולם, ועתה התוודה מאמן הכדורסל דייוויד בלאט כי לקה בה. מה מהלך המחלה, מה ידוע על סוג המחלה שבה לקה, והאם יש תרופה באופק?
מאמן הכדורסל דיוויד בלאט חשף היום (ב') כי אובחן כסובל ממחלת הטרשת הנפוצה, והסביר כי היא הובילה לבעיות הבריאות שסבל מהן לאחרונה, שהקשו עליו לעמוד על הקווים בעונה האחרונה. בלאט הסביר עוד כי אובחן לפני מספר חודשים בסוג PPMS של המחלה, וכי מאז הוא עובר תהליכי שיקום אינטנסיביים.
קיראו עוד:
שלום מיכאלשווילי: "אפשר לחיות חיים מלאים עם טרשת נפוצה"
"התגברתי על טרשת נפוצה בעזרת תזונה"
התרופה לטרשת נפוצה שבונה מחדש את מערכת החיסון
מה שכיחות המחלה?
זוהי המחלה הנוירולוגית השכיחה ביותר הגורמת לנכות כיום בקרב צעירים. המחלה פורצת בדרך כלל בתקופת חיים קריטית ביותר, בגילאי 20 עד 40, ומופיעה פי 2 יותר אצל נשים.
בישראל יש כ-5,000 איש החולים במחלה, ומדי שנה מאובחנים מעל 100 חולים חדשים. בנוסף, ישנם עוד עשרות ילדים הסובלים מהמחלה בגילאים צעירים מאוד.
מהי טרשת נפוצה?
מדובר במחלה אוטואימונית: תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים, השייכים למערכת החיסון, פונים מסיבה שאינה ברורה לגמרי, ותוקפים את מעטפת המיאלין המקיפה את תאי העצב של מערכת העצבים המרכזית. מערכת זו הכרחית להעברת המידע העצבי בגוף. התוצאה היא פגיעה ביכולת תאי העצב להעביר אותות כהלכה, והשיבושים העצביים הלכים ומחמירים ככל שגדל מספר התאים הפגועים.
מהם סימני המחלה?
התסמינים כוללים תחושת עקצוץ בפנים ובקצות הגפיים, חולשה מוטורית בידיים וברגליים, שיתוקים שונים, הפרעות בתחושה, טשטוש בראייה ובתיאום בין שתי העיניים, ליקויים בשיווי המשקל והפרעה בשליטה על הסוגרים.
מהו סוג המחלה בו לקה בלאט?
כ-10 עד 15 אחוז מהחולים, לוקים בטרשת נפוצה מסוג PPMS. ההבדל הבולט ביור הוא שב-PPMS אין התקפים של מחלה והפוגות המאפיינים את הטרשת הנפוצה הידועה יותר וכי המאובחנים ב-PPMS הם לרוב בגיל מבוגר יותר, בדרך כלל בשנות ה-40 ואילך.
אצל מרבית החולים עם PPMS, חוט השדרה נפגע כתוצאה מהמחלה, כך שמתפתחות חולשות בשתי הרגליים ונוקשות, ההולכת ומחמירה, בעוד שאצל שאר חולי טרשת נפוצה, שבה המחלה מתאפיינת בהפוגות, חלקים שונים במערכת העצבים המרכזית נפגעים ומעורבים בכל התקף.
חולי PPMS נוטים לסבול גם מבעיות זיכרון וחשיבה, בעיות קשב וריכוז, קושי במהירות תפיסה, פתרון בעיות ומציאת מילים. בנוסף, החולים עלולים לסבול גם מבעיות בשלפוחית השתן, בעיות בתפקוד המיני, אובדן קואורדינציה ופגיעה הולכת ומחמירה בראייה.
האם קיימת תרופה למחלה?
בשנים האחרונות שקדו חברות התרופות על פיתוח של טיפולים חדישים הכוללים בין היתר נוגדנים הנקשרים למרכיבים שונים במערכת החיסון, ומונעים מהם להרוס את המיאלין. החולים שקיבלו את הטיפול, הראו שיפור משמעותי בתסמינים ועצירה ובהידרדרות המחלה, לעיתים עד מניעת הנכות. בעתיד, צפויות להסתיים פיתוחן של תרופות ביולוגיות נוספות.
התרופה היחידה בישראל למחלת ה-PPMS היא אוקריליזומאב שהוכנסה לסל התרופות בישראל לפני כשנה. "בסוג הזה בו לקה בלאט, המחלה איטית יותר ופוגעת בעיקר בחוט השדרה ופחות במוח כמו בשאר סוגי הטרשת" מסביר ד"ר איברהים אבו סלאמה, מומחה לנוירולוגיה ומנהל היחידה לטרשת נפוצה במרכז הרפואי סורוקה, "הטיפול הביולוגי אינו מרפא את האזורים שניזוקו, אך הוא מונע את ההידרדרות במחלה".
התרופה ניתנת בעירוי לתוך הווריד אחת לחצי שנה, כבר בשלבי המחלה הראשונים ולדברי ד"ר אבו סלאמה, התרופה היא מהחדישות ביותר הקיימות בעולם והיא ניתנת יחד עם טיפולי פיזיותרפיה והידרותרפיה לחיזוק הכוח השרירי. עם זאת, גם תרופה זו אינה מביאה לריפוי, והחולים לרוב עלולים לסבול מנכות בתוך כ-15 עד 20 שנה מפרוץ המחלה ולסכנת תמותה מזיהום פצעי לחץ ואי ספיקה נשימתית.