דו"ח חושף: בכמה זינקו זמני ההמתנה לרופאי מכבי בצפון
דו"ח בקרה של מחוז צפון בקופ"ח מכבי מצביע על עלייה חדה בזמני המתנה לרופאים. בחלק מהמקרים זמן ההמתנה הכפיל ואף שילש את עצמו. מכבי בתגובה: "הנתונים אינם משקפי מציאות"
דו"ח בקרה שפרסם באחרונה משרד הבריאות על מחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, חושף עלייה משמעותית בזמני ההמתנה לרופאים מומחים. מתוך 27 תחומי הרפואה שנבדקו, ב-17 מהם חלה עלייה בזמני ההמתנה ובשלושה לא חל שינוי. חלק מזמני ההמתנה לרופאים מומחים אף הכפילו ושילשו את עצמם בין שנת 2016 לשנת 2018.
כך למשל, זמן ההמתנה לנוירויכירורג עמד בשנת 2016 על 17 ימים, בעוד שבשנת 2018 המתינו מבוטחי מכבי בצפון 92 יום לתור. המתנה לתור לרופא מומחה בתחום האונקולוגיה עמדה ב-2016 עד 80 ימים ועל 166 ימים, בשנת 2018.
מחברי הדו"ח מבקרים בנוסף את העובדה, כי בכל מחוז צפון של מכבי אין מרפאה המתמחה בכאב.
קיראו עוד:
דו"ח ישראלי: אלו סיבות המוות המובילות ב-16 השנים האחרונות
בתחתית הטבלה: האחוז הזעום שמשקיעה ישראל בבריאות תושביהדו"ח מגלה: כמה זמן תמתינו לרופא מומחה בקופת חולים
במחוז הצפון של מכבי ישנם כ-400 אלף מבוטחים, המהווים כ-18% מהתושבים במחוז. קופת חולים מכבי היא קופת החולים עם קצב הצמיחה הגדול ביותר, בשנים האחרונות.
מדו"ח מעברי מבוטחי קופות החולים לשנת 2017, עולה כי למכבי נוספו כ-21 אלף מבוטחים, בעוד שביתר הקופות חלה ירידה במספר החברים. כללית איבדה 3,200 מבוטחים, במאוחדת חל פיחות של 5,100 חברים ובלאומית - 21 אלף מבוטחים. בשנת 2016 גדלה קופת חולים מכבי ב-21 אלף מבוטחים נוספים, ובשנת 2015 ב-11,200 חברים.
חודשיים המתנה לבדיקת MRI
זינוק בהמתנה לרופאי נשימה וריאות: כותבי הדו"ח מציינים כי זמן ההמתנה לרופא מומחה בדרכי נשימה וריאות, עלתה מהביקורת הקודמת ב-40 ימים. "הדבר תמוה, שכן במחוז זה יש שיעור גבוה של מעשנים, גורם סביבתי מזהם במפרץ חיפה, והיתכנות למחלות תעסוקתיות נשימתיות בשל מאפייני תעסוקה בקרב המבוטחים", נכתב בדו"ח.
זמני המתנה לרופאי גריאטרי: בדו"ח מצויינים לרעה גם זמני ההמתנה לרופא גריאטרי במחוז - בין חמישה שבועות בחיפה ועד ארבעה חודשים וחצי בנהריה. במחוז ירושלים של הקופה ימתינו המבוטחים 25 ימים לרופא גריאטרי. במחוז השרון לעומת זאת, ימתינו מבוטחי מכבי 36 ימים.
בדיקות MRI לא דחופות: זמן ההמתנה עבור בדיקת MRI שאינה דחופה, הוא של חודשיים עד שלושה חודשים.
המתנה לנוירולוג: מדו"ח הבקרה שביצע משרד הבריאות למחוז צפון של קופת חולים מאוחדת, עולה כי המתנה לרופא נוירולוג במחוז תארך שבוע ימים. זמן ההמתנה הממוצע של מבוטחי לאומית בצפון עבור נוירולוג, עמד על 43 ימים. בהשוואה, במחוז צפון של כללית ימתינו המבוטחים 16 יום בממוצע לתור רגיל. במכבי, זמני ההמתנה לנוירולוגיה עלו מ-30 ימים ב-2016 , ל-56 ימים ב-2018
גם בתחום הראומטולוגיה, חלה עלייה משמעותית - מ-62 ימים ל-103 ימים, רפואת עור ומין - מ-19 יום ל-34 יום, ובתחום האלרגולוגיה -מ-77 ימים ל-119 ימים.
בדו"ח מבקרים בנוסף את זמני ההמתנה הארוכים של חברי מכבי לפסיכותרפיה, שאורכים בין שמונה חודשים לשנה. במרפאות לילדים, מתארכת ההמתנה לפסיכותרפיה אף לשנה וארבעה חודשים.
זמן ההמתנה לאינטק, שהוא ריאיון טיפולי טרם הטיפול הפסיכולוגי, עבור ילדים ונוער במכבי, הוא חודש וחצי. לעומת זאת, משך ההמתנה הממוצע למבוטחי מאוחדת במחוז צפון לפסיכותרפיה, הוא של שבועיים בלבד.
המתנה לשירות פסיכולוגי לילדים: מעל לחצי שנה
תחום התפתחות הילד בקופת חולים מכבי סופג אף הוא ביקורת, ביחס לזמני המתנה ארוכים מהסביר. כך למשל, זמן ההמתנה עבור אבחון וטיפול על ידי קלינאית תקשורת, הוא של שלושה חודשים עבור אבחון וארבעה חודשים עבור טיפול. זמן המתנה לטיפול בשפה הרוסית, הוא של שנה. עבור שירות פסיכולוגי ימתינו ילדי מחוז צפון של מכבי ארבעה חודשים עבור אבחון, וארבעה חודשים נוספים עבור טיפול.
מדו"ח הביקורת של משרד הבריאות על מחוז צפון של כללית, עולה כי משך ההמתנה לתורים בקופה הצטמצם בין 2015 ל-2017. לרופא כירורג ירד זמן ההמתנה מ-23 ימים ל-12, ולרופא אורתופד חלה ירידה של כארבעה ימים בזמן ההמתנה הנדרש.
חשוב לציין כי זמני ההמתנה לתורים למכונים בקופת חולים מכבי ירדו ברוב הפרמטרים, וזאת בשל שיתוף הפעולה עם בתי החולים.
ממכבי נמסר בתגובה: "שיטת המדידה עליה מסתמכים הנתונים הינה מעוותת, וכך למשל אינה כוללת את התורים העומדים לרשות חברי מכבי גם בבתי החולים וגם במוקדים הטלפוניים של הקופה ושל הרופאים העצמאיים.
"לו הייתה המדידה משקללת את כלל האפשרויות הפתוחות בפני חברי מכבי בצפון הייתה מתגלה תמונה שונה לחלוטין. בסקר של משרד הבריאות נקבע כי מכבי היא הקופה המאפשרת לחבריה את הבחירה הרחבה ביותר לטיפול בבתי החולים. אנו מודעים למצוקת התורים בכלל מערכת הבריאות בחלק ממקצועות הרפואה, ופועלים במגוון דרכים לשפר ולשמר זמינות תורים טובה עבור החברים, כולל שימוש בשירותי טלה-רפואה.יחד עם זאת, ישנם תחומים בהם יש מחסור לאומי במומחים, דבר הגורם להתארכות התורים. על משרד הבריאות להתערב ולדאוג להכשרות של מומחים שיענו על הצרכים של כלל המטופלים".
על הטענה כי בכל מחוז צפון של הקופה אין מרפאת כאב, משיבה מכבי:
"מכבי מעניקה שירות לחבריה באמצעות מרפאות הכאב באסותא חיפה, בתי החולים, ומכוני הכאב בקהילה ורופאי כאב עצמאיים. למכבי 10 רופאים מומחים לטיפול בכאב ברחבי המחוז. לפני כשלושה חודשים נפתחה במכבי מרפאת כאב בשיטת טלה-רפואה, המספקת אף היא מענה לכל אזור הצפון.
"מכבי אף החלה בהכשרה של רופאי הקהילה לטיפול בכאב, עשרות מהם כבר מעניקים טיפול בכאב לחברי מכבי במחוז. פרטי הרופאים מצויים במדריך השירותים של מכבי באינטרנט ובמוקד הטלפוני".
על הטענה כי מבוטחים בקופה נאלצים להמתין לרופאים מומחים בתחומים שונים, משיבה מכבי: "חברי מכבי יכולים לפנות גם לרופאי הקהילה וגם לכל בתי החולים במחוז כך שזמינות התורים טובה בהרבה ביחס לנטען ועומדת על כשבועיים. בנוסף, בעוד כשבוע תחל לפעול מרפאת ריאות כולל תפקודי ריאות בחצור.
"מכבי מפנה את מרבית מטופליה בתחום הנוירוכירורגיה לבתי החולים, אליהם כאמור המדידה לא מתייחסת, זאת על מנת לסייע למטופלים בשמירה על רצף טיפולי במצבים בהם נדרש ניתוח מתחום הנוירולוגיה. הפער נובע מהעברת רוב השירות כאמור לבתי החולים, בהם גם אסותא חיפה. זמינות התורים לשירות זה בבתי החולים עומדת על מספר שבועות.
"ההמתנה לרופא מתחום הגריאטריה היא של 5 שבועות עד 4.5 חודשים. המדידה מסתמכת רק על האפליקציה, ולא על התורים המוצעים במוקדים הטלפוניים. בירור מול מוקדים אלו, יגלה זמני המתנה ממוצעים של שבועיים עד חודש למקרים לא דחופים.
"העלייה בהמתנה בתחום זה נבעה בעיקר ממחלה ממושכת של אחת הרופאות, ומחופשה ממושכת של רופאה אחרת. בינתיים אוישו תקנים אלו במחליפים וזמינות התורים השתפרה".
על העלייה במשך ההמתנה, לעומת הביקורת בשנת 2016, משיבה מכבי: "מהנתונים עולה כי בתחומים רבים ובתוכם תחומי הליבה, זמני ההמתנה טובים כמו למשל ברפואת משפחה, ילדים, נשים, אורתופדיה, עיניים ואף אוזן גרון. מאחר וכאמור המדידה לא משקללת את התורים העומדים לרשות חברי מכבי בבתי החולים, ובזימון טלפוני לא ניתן להתייחס אליהם כמשקפים מציאות. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי ישנם תחומים המצויים בחוסר משמעותי במומחים, ועל משרד הבריאות לפעול במהירות על מנת לעמוד בביקושים הגדלים.
"התורים לבדיקות MRI נקבעים על ידי בתי החולים, ולא על ידי הקופות. יחד עם זאת חשוב לשים לב שהתורים ארוכים משמעותית רק בבית חולים אחד ואילו ביתר זמינות התורים טובה - מספר ימים עד שבועיים".