שתף קטע נבחר
 

האתגר והתקווה בטיפול בחולי סרטן ריאה מסוג תאים קטנים

סרטן ריאה מסוג תאים קטנים מהווה כ 11-15% מכלל המקרים של סרטן ריאה. לסוג זה של סרטן מספר תכונות המאפיינות אותו והופכות אותו לשונה מאד משאר סרטני הריאה, בגלל שונות זו גם הטיפול במחלה שונה

בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ

 

סרטן ריאה הוא אחד הסוגים הנפוצים יותר של מחלת הסרטן. קיימים מספר סוגים של סרטן ריאה, כאשר הסוג הנפוץ ביותר נקרא "סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים". השם המוזר הזה נעוץ בחלוקה הראשונית של סרטני הריאה לאילו מסוג "תאים קטנים" ולכל השאר.

 

סרטן ריאה מסוג תאים קטנים מהווה כ 11-15% מכלל המקרים של סרטן ריאה. לסוג זה של סרטן מספר תכונות המאפיינות אותו והופכות אותו לשונה מאד משאר סרטני הריאה, ולכן נוצרה החלוקה הנ"ל בין סרטן ריאה זה לבין כל השאר.

 

סרטן ריאה מסוג תאים קטנים (בלעז small cell lung cancer או בקיצור SCLC ) נגרם כמעט תמיד מעישון טבק, לכן המחלה תופיע באופן טיפוסי באנשים עם רקע של עישון כבד. זאת בשונה מסרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים, אשר בחלק (קטן) מהמקרים לא קשור לעישון.

 

מאפיין נוסף של סרטן ריאה מסוג תאים קטנים הוא היותו מחלה אגרסיבית יחסית, בה התסמינים מתפתחים באופן מהיר, ולעיתים תוך שבועות בודדים המחלה מתקדמת והופכת לנרחבת ומסכנת חיים. במידה מסוימת בזכות הקצב המהיר של התקדמות המחלה הזאת, היא גם מגיבה היטב לטיפולי כימותרפיה, ולעיתים תוך ימים רואים אפקט חיובי משמעותי של הטיפולים. מאחר וכימותרפיה פוגעת במידה משמעותית בתאים שמתחלקים מהר, הפגיעה בתאי סרטן זה משמעותית יותר מאשר הפגיעה בתאים של סוגי סרטן אחרים.

 

סרטן ריאה תאים קטנים. מחלה אגרסיבית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סרטן ריאה תאים קטנים. מחלה אגרסיבית(צילום: shutterstock)

 

טיפול מותאם למחלה

לאור התגובה החיובית לטיפולי כימותרפיה, הטיפול בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים כמעט תמיד מתבסס על מתן סוג זה של טיפולים. אפילו במקרה הנדיר בו סרטן זה מזוהה בשלב מוקדם הניתן לכריתה ניתוחית, בחלק מהמקרים במקום ניתוח יהיה מקום לשקול טיפולי כימותרפיה. כאשר המחלה מזוהה בשלב מוקדם ומקומי, בחלק מהמקרים יינתן גם טיפול קרינתי לאתר המחלה במקביל לטיפול הכימותרפי. במצבים אילו ביחוד ניתן גם לחסל כליל את המחלה הזאת, גם ללא כריתה ניתוחית של הגידול.

 

כאשר סרטן ריאה מסוג תאים קטנים מזוהה בשלב מתקדם, כלומר כאשר הגידול התפשט לאיברים אחרים מעבר לריאה, או כשהפיזור בריאה נרחב מאד, אין אפשרות לטיפול קרינתי, והטיפול מתבסס על מתן כימותרפיה. במקרים רבים, טיפול כימותרפי במצב זה יכול להשיג תגובה מצוינת ועם שיפור מהיר מאד במצב. עם זאת, מטרת הטיפול במצב זה היא שימור המצב הקיים ולא חיסול הסרטן.

 

טיפולי כימותרפיה ניתנים בסבבים, בדרך כלל כל שלושה שבועות. אחרי שמושגת תגובה, בדרך כלל אחרי 4 עד 6 סבבי טיפולים כאלה, עוצרים את הטיפולים ועוברים לשלב המעקב. למרות הסיכוי הגבוה מאד לתגובה חיובית לכימותרפיה, לרוב התגובה מוגבלת בזמן. במהלך המעקב, בדר״כ לאחר מספר חודשים, המחלה מתעוררת שוב, ושוב עולה הצורך בטיפולים כנגד הסרטן. במקרים רבים ניתן לחזור ולטפל בכימותרפיה, אולם הסיכוי לתגובה נמוך יותר בסבבים הבאים.

 

כיום, מחקרים רבים מתקיימים בניסיון לשפר את התוצאות של טיפולי הכימותרפיה. מספר כיווני מחקר נראים מבטיחים כיום, ויש תקווה לשיפור ביכולת הרפואה לעצור ואולי אף בעתיד לחסל גם סרטן ריאה מסוג תאים קטנים. התקווה העיקרית נחה לפתחם של הטיפולים ממשפחת ה׳אימונותרפיה׳, כלומר טיפול בעזרת מערכת החיסון.

 

אימונותרפיה הפכה לאחד הכלים היעילים ביותר כנגד סרטן בשנים האחרונות, אם כי אינה יעילה נגד כל סוגי הסרטן. מחקרים קליניים רבים בוחנים את היעילות והבטיחות של טיפולי אימונותרפיה בחולים עם סרטן ריאה מסוג תאים קטנים. חלק מתוצאותיהם פורסמו וכולנו תקווה שיביאו בשורה חדשה למטופלים.

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינו להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל.

 

המידע נכון לתאריך יולי 2019. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל.

 

הכותב הוא סגן מנהל המכון האונקולוגי, מרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר, ויו"ר קבוצת הריאה הישראלית

 

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים