שתף קטע נבחר
 

ההשפעה של קנאביס רפואי על מיגרנה

מיגרנה היא אחת ההפרעות הנוירולוגיות השכיחות והמוכרות ביותר באוכלוסייה. הטיפול הנפוץ הוא תרופתי, אבל ההשפעה שלו מוגבלת. מתי קנאביס רפואי יכול לעזור ומהם המרכיבים שאחראים על כך?

בשיתוף קבוצת בזלת

 

מיגרנה היא אחת ההפרעות הנוירולוגיות השכיחות והמוכרות ביותר באוכלוסייה, והיא מופיעה אצל 20%-22% מהנשים וב-10%-12% מהגברים בתדירויות שונות.

 

התקפי מיגרנה מאופיינים בהתקפי כאבי ראש חדים, העשויים להיות מלווים לעיתים בבחילות והקאות, וברגישות יתר לריחות, אור, רעש וכן חולשה שבמקרים מסוימים יכולה אף להגיע עד לשיתוק.

 

התקפי מיגרנה עשויים להימשך בין 4 שעות ועד ליומיים-שלושה ברציפות. התקפים חוזרים גורמים לסבל רב, השבתה זמנית ופגיעה כרונית באיכות החיים של החולים. אצל נשים רבות נמצא קשר בין התקפי מיגרנה לתקופת המחזור החודשי.

 

טיפול בקנאביס רפואי. גם נגד מיגרנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפול בקנאביס רפואי. גם נגד מיגרנה(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד על הטיפול בקנאביס רפואי

 

הטיפול היעיל שעשוי להעלים כאבים

הטיפול הנפוץ במיגרנה כיום הינו תרופתי, אולם לא תמיד הוא יעיל, ובחלק ניכר מהמקרים מביא להקלה חלקית בלבד בתדירות ההתקפים. במילים אחרות, הסובלים ממיגרנות נותרים ללא מענה מלא. יתרה מזאת, כיום כבר ידוע כי שימוש תכוף בתרופות מביא במקרים רבים לפיתוח עמידות לטיפול ולתופעות לוואי מרובות.

 

השימוש בקנאביס רפואי לטיפול בכאב, ידוע כבר שנים. חשיפת המנגנון המעורב בהפגת הכאב נחקר באופן אינטנסיבי מזה עשרות שנים. מחקרים רבים גילו כי למערכת האנדוקנבינואידית המצויה במוח ובחוט השדרה, תפקיד ראשי בבקרה על מנגנוני הכאב והאלחוש.

 

מלבד השפעתו הישירה על שיכוך כאב, לקנאביס השפעה מיטיבה גם על איכות חיי המטופל באמצעות שיפור ההשלכות המנטליות והתפקודיות הנגזרות כתוצאה מהכאבים הכרוניים. בנוסף, מחקרים רבים הראו כי בעקבות שימוש בקנאביס רפואי לטיפול בכאב, הופחת משמעותית המינון והשימוש במשככי כאבים ממכרים מסוג אופיואידים.

 

כיום נפוצה ההשערה, שקיים קשר ישיר בין חוסר פעילות תקין של המערכת האנדוקנבינואידית בגופנו לבין התפתחות התקפי המיגרנה. נראה כי תחת תנאים מסוימים מתפתח מצב של תת-פעילות קלינית של המערכת האנדוקנבינואידית, ומחקרים המציגים שיפור והקלה בסימפטומים לאחר טיפול באנדוקנבינואידים מחזקים השערה זו. ואכן, בנוזל חוט השדרה של חולי מיגרנה נמדדו רמות נמוכות של האנדוקנבינואיד Ananadamide (קנבינואיד המיוצר בגופנו באופן טבעי) בהשוואה לאנשים בריאים.

 

בנוסף לכך, מחקר שהתפרסם לאחרונה הציג יתרון משמעותי לטיפול במיגרנה באמצעות קנאביס – 88% מהמטופלים דיווחו על הקלה משמעותית בסימפטומים של המיגרנה.

  

עם זאת, יש לזכור שלא כל זני הקנאביס מותאמים לטיפול במיגרנה. על מנת לקבל השפעה מיטיבה משמעותית לטיפול במיגרנה, נדרשות תכונות רפואיות כגון השראת אלחוש והפגת כאב, פעילות נוגדת דלקת, פעילות נוגדת בחילה ועוד, תכונות שאינן קיימות בהכרח במקביל ברוב זני הקנאביס.

 

כיום ידוע כי בצמח הקנאביס מאות מרכיבים פעילים. לאחרונה נמצאו מרכיבים נוספים בקנאביס התורמים גם הם לפעילות הרפואית שלו, אלו הם הטרפנים, משפחת מרכיבים נדיפים המקנים לקנאביס את הריח והארומה הייחודית לו.

 

אלא שבנוסף לכך, לטרפנים פעילויות פרמקולוגיות ורפואיות, ביניהן יכולת הפגת כאב באופן משמעותי, אף עד כדי כך שדווח שנטילתם בזמן ניתוח הביאה להפחתה במינון משככי כאב אופיואידים.

 

לטרפנים יש יכולת לשנות את אופן הפעלת הקולטנים של הקנבינואידים במוח ובשאר הגוף. הטרפנים מגבירים את קישוריות הקנבינואידים ואת חדירות מעבר הקנבינואידים למוח ובכך מביאים לשיפור השפעת הקנבינואידים והמוליכות העצבית. כלומר, הטרפנים עובדים בשיתוף פעולה עם הקנבינואידים ובכך מביאים להגברת האפקטים הרפואיים של הקנאביס.

 

היכן נמצא האתגר שביצירת ההרכב האופטימלי לטיפול במיגרנה? הבעיה מתחילה בעיבוד הקנאביס עצמו. נסביר בקצרה: בתהליך ייבוש הקנאביס או בתהליך המיצוי כחלק מהכנת שמן הקנאביס, מתנדפים מרבית הטרפנים (באופן בלתי אחיד), כך שהצמח נותר עם תכולת טרפנים מועטה ולא מאוזנת.

 

הפתרון הוא באמצעות הוספת תרכובות טרפנים לזני הקנאביס לאחר תהליך העיבוד, כך שיעשירו את הקנאביס בטרפנים ספציפיים בעלי השפעה מיטבית עבור התוויות רפואיות ספציפיות, למשל, עבור כאב ומיגרנה ובכך ימקסמו את ההשפעה.

 

ד''ר דנה ברנמן-זיתוני (Phd), ד"ר לביוכימיה וגנטיקה, היא מנהלת המחקר והפיתוח בקבוצת בזלת, יצרנית הקנאביס הרפואי הגדולה בישראל.

 

*המוצר אינו בגדר תרופה שנרשמה כדין, ואין לייחס לו סגולות מרפא; רכישתו וצריכתו מותרת רק באמצעות מרשם מרופא שהוסמך לכך; וכל שימוש אחר מנוגד לחוק הפלילי.

 

 בשיתוף קבוצת בזלת

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול במיגרנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים