בעקבות הווידוי של אסי עזר: ההשפעות של הפסקת נטילת תרופות פסיכיאטריות
בעקבות הפוסט החושפני שפרסם אסי עזר באינסטגרם, בו הוא מתאר איך השפיעה עליו הפסקת נטילת התרופה ציפרלקס אחרי שבע שנות שימוש, מסביר ד"ר צבי פישל, למה אנשים נוטים להפסיק ליטול תרופות נוגדות דיכאון ואיך זה משפיע עליהם מבחינה פיזית ונפשית
עזר תיאר כי הוא הפסיק את הטיפול בהדרגה ותחת פיקוח, אך סבל מתופעות לוואי של סחרחורות "ותחושה מאוד ירודה", כלשונו. בהמשך הפוסט גלוי הלב, שיתף המנחה בהתקף חרדה ממנו סבל לפני עלייה לטיסה, התקף שאילץ אותו לבטל את הטיסה ולחזור ארצה.
"ההתקף עבר רק כשנחתנו בישראל, והיום שבוע אחרי עדיין לא חזרתי לציפרלקס. אולי עוד אחזור זה יהיה ממש בסדר, אבל כרגע אני עדיין נלחם", סיכם עזר.
קיראו עוד:
זינוק בצריכת נוגדי דיכאון בישראל: איזו עיר מובילה?
מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירות נוגדי דיכאון? כך הם ישפיעו על הזוגיות שלכם
"אנשים רוצים להסתדר בכוחות עצמם ללא שימוש בתרופות"
ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטרים בארץ, מסביר כי להפסקת טיפול בתרופות ממשפחת ה-SSRI, כגון הציפרלקס, אשר נועדו לטיפול בדיכאון ובחרדה, ישנה השפעה בשני מישורים: "במישור הראשון ישנן תופעות של אי שקט, עצבנות ולעיתים גם תופעות דמויות שפעת, כגון כאבי שרירים וכאבי ראש. לרוב מדובר בתופעות קצרות טווח שרוב המטופלים לא חשים בהם. במישור השני, יש את תופעת חזרת ההתקפים או הדיכאון, שבגינם המטופל התחיל ליטול את התרופה, כפי שמתאר עזר בפוסט שלו".
ד"ר פישל מוסיף ומסביר כי הפסקת הטיפול נעשית על פי פרוטוקולים ברורים ותוך הפחתה הדרגתית של מינון התרופה. "הירידה המתונה במינון מאפשרת 'נחיתה רכה' יותר בהפסקה", מפרט הפסיכיאטר.
למה מטופלים רוצים להפסיק טיפול שמיטיב עם מצבם?
"זו שאלת מיליון הדולר. אני מניח שאדם לא מרוצה מההרגל הקבוע של נטילת כדור אחד ביום. מטופלים, כך על פי עדותם, רוצים לנסות 'להסתדר בכוחות עצמם'. לא נוח להם עם כלי העזר שהוא התרופה".
"גם תופעות הלוואי של התרופות ממשפחת ה-SSRI גורמות לאנשים לרצות להפסיק את הטיפול", מוסיף ד"ר פישל, "רוב תופעות הלוואי הן מהתחום המיני, בעיקר עיכוב בהגעה לאורגזמה. אמירה כמו של אסי עזר, לפיה הוא מנסה להפסיק את הטיפול אחרי שבע שנים היא בהחלט מובנת ומקובלת".
מה אתה אומר למטופל שמבקש להפסיק נטילת תרופה, למרות שהיא שיפרה את מצבו?
"כשאני מתחיל טיפול בנוגדי דיכאון או חרדה אצל מטופל, אני בדרך כלל אומר לו שיתחיל את הטיפול ושנדבר על הפסקה בעוד שנה. אחרי שנה של טיפול אנחנו עושים הערכת מצב. רבים מהמטופלים לא יהיו מוכנים לוותר על התרופה אחרי שנה. חלקם, למרות שהתרופה השפיעה עליהם לטובה, ירצה לבדוק האם הם מסתדרים בלעדיה. חלק גדול מהם יחזור לטיפול התרופתי אחרי ניסיון ההפסקה".
ד"ר פישל מתאר כי הוא יעודד מטופל שהפסיק את נטילת התרופה לדבוק בהחלטתו, גם אם הוא חווה תופעות הלוואי של הפסקת הטיפול, כפי שתיאר עזר. "אני רוצה שהמטופל יהיה שלם עם נטילת התרופה. בדרך כלל הייתי ממליץ להתעקש על ההפסקה מספר שבועות, גם אם חווים תופעות לוואי".
יכול להיות נזק לחוסר החלטיות בנטילת תרופה כשאדם מפסיק וחוזר לטיפול לסירוגין?
"הספרות הרפואית חלוקה לגבי האם התנהגות כזו מסבה נזק, אבל בוודאי שאין בה תועלת. מטופל שמפסיק וחוזר לטיפול בתדירות גבוהה לא ייהנה מהשפעות התרופה מחד, ועלול לסבול מתופעות הלוואי שלה מנגד, כך שאין היגיון בהתנהגות כזו.
"יש עשרות מיליונים של אנשים בעולם שנוטלים תרופות ממשפחת ה-SSRI", מסכם ד"ר פישל, "התרופות הללו מצילות חיים של מיליונים בעולם ומשפרות את איכות החיים של מיליונים רבים אחרים. באמצעות התרופות מטופלים מפסיקים להיות עבדים לחרדות שלהם ומתחילים להיות אדונים לעצמם. חשוב לזכור את העובדות הללו גם כשמדברים על הפסקת שימוש".