שתף קטע נבחר
 

סרטן הריאה: אלו שלבי המחלה והטיפול בהם

שלב אחר שלב: אלו השלבים של סרטן הריאה, איך מתגלה כל שלב ומהו הטיפול המומלץ, בעיקר לאור העובדה הטיפול בסרטן הריאות התקדם מאד בעשור האחרון, עם הצטרפותם של טיפולים יעילים להיצע הטיפולים הקיים ועם גישות טיפול חדשניות

בשיתוף אסטרהזניקה

 

סרטן הריאה היא מחלה נפוצה, הסרטן השני בשכיחותו בעולם המערבי, ומהווה גורם עיקרי לתמותה מסרטן. גם בישראל סרטן הריאה הינו גורם משמעותי בתחלואה מסרטן, הוא הסרטן השלישי בשכיחותו, ואחד מסוגי הסרטן העיקריים הגורמים לתמותה בנשים ובגברים.

 

מדוע סרטן הריאה הוא מחלה קשה? אחת הסיבות העיקריות לכך הינה שסרטן הריאה לרוב מתגלה בשלב מאוחר, כאשר המחלה אינה ניתנת לריפוי, ומטרת הטיפול בשלב זה הינה הארכת חיים.

 

מגמה זו של גילוי מאוחר אינה מאפיינת רק את מדינת ישראל. בכל מדינות העולם מתמודדים עם הסטטיסטיקה העגומה, בה יותר ממחצית מהחולים מאובחנים עם מחלה מקומית מתקדמת ומחלה מפושטת.

 

ריאות (צילום: shutterstock)
סרטן ריאה. סטטיסטיקה עגומה של אבחון מאוחר(צילום: shutterstock)

 

הסיבה העיקרית לאבחון מאוחר היא העובדה שסרטן ריאה בשלביו המוקדמים לרוב אינו גורם לכאבים או לקוצר נשימה, ורק אם ממוקם בתוך דרכי האויר הוא עלול לגרום לשיעול או דלקות ריאה חוזרות. מסיבה זו המחלה אינה ניכרת במטופל, עד אשר הגיעה לנפח גדול, הגורם למטופל לתסמינים שונים כגון קוצר נשימה, שיעול או כאבים בחזה, או לאחר שכבר הספיקה להתפשט לאיברים נוספים.

 

ישנם מחקרים שהראו כי בדיקת CT במינון קרינה נמוך במטופלים מבוגרים ומעשנים, יכולה להביא לגילוי מוקדם של סרטן ריאה ולהפחתת התמותה מסרטן ריאה בשיעור לא מבוטל, אולם היא עדיין אינה נהוגה בארץ.

 

אופן הטיפול במחלה מושפע ממספר גורמים ביניהם שלב המחלה המוגדר על-פי 4 שלבים:

שלב 1- שלב בו המחלה אובחנה כגוש בודד בריאה, שגודלו עד 4 ס"מ, ותאי הגידול לא הגיעו לקשריות הלימפה הסמוכות לגידול, או מעבר להן.

 

במצב זה בו הממאירות התגלתה בשלב מוקדם, הטיפול הוא ניתוח להסרת אונת הריאה או חלק ממנה, תלוי בגודלו של הגוש, וכן דגימה של קשריות הלימפה המהוות את אגן הניקוז של האיזור בו נמצא הגידול על מנת לוודא שהמחלה לא הגיעה אליהם.

 

הטיפול המועדף הוא ניתוח, אך במקרים בהם המטופל אינו יכול לעבור ניתוח מסיבות שונות, ניתן לטפל במחלה בשלב זה על ידי טיפול קרינתי ממוקד (נקרא גם טיפול קרינתי סטראוטקטי), שיכול במספר קטן של טיפולים קצרים לטפל בגוש ביעילות זהה כמעט לזו של ניתוח.

 

שלב 2- בשלב זה המחלה מתאפיינת בגוש שגודלו מעל ל-4 ס"מ, אך מיקומו מאפשר ניתוח, או בגוש בכל גודל, אשר מערב גם את קשריות הלימפה הנמצאות בשער הריאה בה ממוקם הגוש.

 

במצב זה ניתן לנתח את הגוש ולהסיר אותו ואת הבלוטות המעורבות, אולם לרוב מומלץ בשלב זה להשלים לאחר הניתוח גם סבב של טיפולי כימותרפיה לאורך של כ-3 חודשים, על מנת להפחית את הסיכון לחזרת המחלה בעתיד.

 

כיום מתנהלים מספר מחקרים, הבודקים האם ניתן לשלב תרופות חדשניות יותר גם בשלב זה של המחלה, אולם בסיס הטיפול הינו עדיין טיפול כימותרפי.

 

שלב 3- בשלב זה המחלה מתאפיינת בגידול גדול או גידול שנמצא במיקום שאינו מאפשר ניתוח. לדוגמה, גידול הממוקם צמוד ללב, לקנה הנשימה, כלי דם ראשיים או חוליות. לחילופין, שלב זה מתאפיין בגידול בכל גודל ומיקום, אשר מערב את קשריות הלימפה הנמצאות במיצר (מדיאסטינום) - האזור שנמצא בין שתי הריאות ובו נמצא הלב, קנה הנשימה, הוושט וכלי הדם הראשיים.

 

בשל הקושי בגישה לאזור זה והאיברים החשובים הנמצאים בו - הוצאת הקשריות לא תמיד מתאפשרת, וגם כשאפשרית - עדיין הסיכון להיוותרות תאים ממאירים באזור גדולה. מסיבה זו, שלב זה הוא השלב המורכב ביותר לניהול בסרטן ריאה, כאשר אפשרויות הטיפול בו כוללות לעיתים ניתוח ולעיתים כימותרפיה, הקרנות, וטיפול משלים באימונותרפיה כאשר ניתוח אינו מתאפשר.

 

אימונותרפיה, גישה חדשנית אשר מעוררת את מערכת החיסון לזהות את תאי הסרטן כגורם זר ולתקוף אותם, ניתנה בעבר רק במחלה מתקדמת בשלב 4, אולם הוכחה כיעילה גם במחלה בשלב מוקדם יותר שאינה ניתנת לטיפול בניתוח.

 

ההחלטה הטיפולית בשלב זה הינה אינדיבידואלית, ולכל מטופל נתפרת חליפת הטיפול המתאימה לו ולמחלתו. בשל מורכבות הטיפול, ההחלטה הטיפולית מתקבלת לרוב על ידי צוות רב תחומי הכולל כירורג חזה, אונקולוג, רופא קרינה, רופא הדמיה ורופא ריאות, לאחר דיון מקיף.

 

ככל ששלב המחלה מתקדם יותר, כך עולה הסיכון להישנות המחלה לאחר טיפול, אולם חשוב להדגיש כי בשלבים 1 עד 3 של המחלה- מטרת הטיפול מכוונת לריפוי המחלה.

 

שלב 4 - שלב זה, בו נמצאים רוב המטופלים שאובחנו, מתאפיין במחלה בה הגידול הראשוני שלח גרורות לריאות או לאיברים אחרים או לקשריות לימפה מחוץ לבית החזה.

 

בשלב זה מטרת הטיפול הינה מתן טיפול מאריך חיים ומשפר איכות חיים, כמו כימותרפיה, אימונותרפיה, הקרנות וטיפולים מכווני מטרה בהתאם לשינויים גנומיים שמאותרים בגידול. לפיכך, בשלב זה מתבצעות בדיקות של גנים מסוימים בגידול, ואם נמצאת בהם מוטציה מוכרת- לדוגמא EGFR, ALK, ROS1 ועוד - ניתן להתאים להם טיפול המיועד לעכב את החלבון הפגום שנוצר כתוצאה מאותה מוטציה.

 

הטיפול בסרטן הריאות התקדם מאד בעשור האחרון, עם הצטרפותם של טיפולים יעילים להיצע הטיפולים הקיים ועם גישות טיפול חדשניות, כמו טיפולים מכווני מטרה ואימונותרפיה. פריצות הדרך משנות את מציאות החולים, משפרות משמעותית את תוחלת חיי המטופלים, ומביאות עמן תקווה חדשה של חיים לצד המחלה.

 

הכותבת, ד"ר מור מושקוביץ, רופאה בכירה בשרות לגידולי ריאה במכון האונקולוגי ברמב"ם

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן ריאה. שלבי הטיפול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים