שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: עובדי מספרות חשופים לחומרים מסוכנים על בסיס יומיומי

דלקות עור, מחלות אלרגיות, גירויים וחשיפה לחומרים מסרטנים: מחקר מקיף של המוסד לבטיחות ולגיהות מתריע בפני הסכנות ופוסק - היעדר הרגולציה על מספרות ומכוני יופי מחריף את הבעיה. פרסום ראשון

מחקר חדש של המוסד לבטיחות ולגיהות פוסק כי הסיכון לפתח מחלות עור לאורך קריירה בעיצוב שיער, גבוה פי 10 מכל המקצועות האחרים. עוד מתריע המחקר, שבוצע בידי יחידת המחקר של המוסד לבטיחות ולגיהות בשנים 2018 ו-2019, כי החומרים הידועים כמסרטנים  שנעשה בהם שימוש במספרות, אינם נתונים תחת פיקוח וכי אין מספיק מודעות לסכנות שבחשיפה יומיומית להם.

 

קיראו עוד:

אלו החומרים שמרעילים אתכם בעבודה

זהירות: חומרי הדברה מסוכנים בפירות ובירקות שאנחנו אוכלים

 

המחקר בראשותו של ד"ר אשר פרדו והחוקרים ניצן רייס-חבלין ורנא דלאשה, מצא שעובדי הענף מסכנים את בריאותם על בסיס יומי על ידי חשיפה לחומרים כימיים מסוכנים רבים החודרים לגופם דרך מערכת הנשימה והעור.

 

הספרות המדעית מצביעה על החומרים שנמצאים בשימוש בצביעת שיער, הבהרת שיער, צביעת גוונים והחלקה, ביניהם כאלה החשודים כמסרטנים וכאלה הגורמים לגירויים ודלקות עור חמורות ולמחלות אלרגיות בעור.

 

מגוון התכשירים אליו נחשפים העובדים במספרות גדל עם גדילתו של הענף בשנים האחרונות. מספר המספרות בישראל עלה מכ-4,000 בשנת 2011 ליותר מ-9,000 ב-2016. נכון להיום, ההערכות מצביעות על גדילה ל-20,000 בתי עסק כאלה בישראל בלבד.

 

בבריטניה, למשל, מוערך שכ-70% מעובדי המספרות סובלים במהלך שנות עבודתם מפגיעות עור שאת רובן ניתן למנוע. במצבים החריפים ביותר נאלצים העובדים במקצוע לעבור הסבה למקצועות אחרים.

 

 

חשיפה לחומרים מסוכנים: בעיקר בעת צביעת שיער (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשיפה לחומרים מסוכנים: בעיקר בעת צביעת שיער(צילום: shutterstock)

 

למרות המודעות לסכנות: 66% ממעצבי השיער אינם משתמשים בכפפות

במחקר נמצא כי החשיפה המשמעותית והמסוכנת ביותר מתרחשת בעת צביעת גוונים בשיער, החלקת שיער ובעת חפיפה לאחר תהליכי הצביעה וההחלקה. עוד נמצא כי 66% ממעצבי השיער אינם משתמשים בכפפות, לעומת 11% שמשתתפים בכפפות רק לעיתים - זאת למרות מודעותם של מעצבי השיער לסיכון שבחשיפה לחומרים אלו. בנוסף, נמצא שהשימוש הוא לרוב בכפפות בלתי מתאימות העשויות ניילון או פוליאתילן מולחם (מדובר בכפפות בגימור לא מספיק טוב, ובנוסף יש בהן חרירים זעירים, שחומרים נוזליים מסוכנים יכולים לחדור דרכם ולהזיק למטפלים).

 

חשיפתם של מעצבי שיער לחומרים כימיים בתכשירים מקבלת דגש נוסף לאור העובדה שאוכלוסייה זו אינה נתונה לפיקוח על העבודה במסגרת רגולטורית כלשהי במדינת ישראל, לעומת אוכלוסיות עובדים אחרות. ענף עיצוב השיער מסווג בקטגוריה של "עסקים קטנים" ואינו נכלל במעגל הפיקוח והרגולציה על העבודה, ולכן קיים פיקוח פחות קפדני על חומרי העיצוב הנמצאים בשימוש.

 

בארצות הברית לעומת זאת, קניית חומרים להחלקה והבהרה מותרת רק לאחר הכשרה מקצועית מפוקחת על ידי המדינה ועם הצגת תעודת מקצוע. בישראל קיים ארגון מקצועי אחד של מעצבי שיער, אך חלק גדול מהמספרות אינו מאוגד בו. בנוסף, בארגון המקצועי המדובר לא קיימת זרוע המטפלת באופן מעשי בבטיחות ובריאות תעסוקתיות.

 

המחקר מצביע גם על קשר בין פוטנציאל הסיכון לבין המגזר אליו שייכים מעצבי השיער. במגזר הערבי קיים פוטנציאל גבוה יותר לחשיפה עורית מבמגזר היהודי, משום שהשימוש בכפפות במגזר היהודי גבוה יותר. בנוסף, נמצא שתנאי האיוורור, המיזוג והתאורה טובים יותר במספרות במגזר היהודי.

  

"קריאה לממשלה להסדיר את התחום"

ההמלצות של המוסד לבטיחות וגיהות הן להקפיד על שימוש בכפפות מתאימות שאינן עשויות ניילון בעת ביצוע חפיפת ראש אחרי צבע או החלקה. כמו כן, עליהם להקפיד ללבוש סינר או חלוק בעת מגע בתכשירים, לבצע תספורת ללקוח לפני ביצוע צביעת שיער ולא אחריה, לבחור חומרים שחומרת ההשפעה שלהם ידועה כנמוכה ולהשתמש בתכשירי הגנה על הידיים.

 

"עשרות אלפי עובדים בענף עיצוב השיער אינם מודעים לסכנות", מסבירה מנכ"לית המוסד לבטיחות ולגיהות, ד"ר אורנית רז. "היעדר הרגולציה רק מחריף את הבעיה. אני קוראת לממשלה להסדיר את התחום, להטיל הגבלות על שימוש בחומרים מסוימים, באופן דומה לזה הנהוג בעולם המערבי, וכן לחייב מספרות בעלות תנאי עבודה מסוכנים לשפרם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: ShutterStock
ללא פיקוח: חשיפה לחומרים מסוכנים במספרות
אילוסטרציה: ShutterStock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים