בריאות טובה
שידוך בין אנשי רפואה וחוקרים לבין ציוד קשה להשגה, ליווי חולי סרטן ותוכנית מנטורים למנהלים צעירים בתחום טכנולוגיות הבריאות. אלה רק חלק מהיוזמות שמאתר ומקדם פורום Reboot במטרה לשפר את תחום הבריאות בישראל. מהי היוזמה המובילה ל־2019 וכיצד שיפרו זוכי השנים הקודמות את מצב מערכת הבריאות בארץ
הכתבה מתפרסמת בשיתוף פורום Reboot
מה טוב לראות שיש מי שפועל לא רק עבור שורת הרווח אלא לתועלת הציבור כולו. "יוזמת הבריאות המובילה של השנה" של פורום Reboot מאתרת יוזמות שמקדמות את תחום בריאות הציבור ותומכת בזוכים במגוון דרכים, כדי לשפר את מערכת הבריאות בישראל.
פורום Reboot, שנוסד ב־2014, הוקם במטרה לקדם את תחום הבריאות לראש סדר העדיפויות הלאומי באמצעות מתן פלטפורמה למפגש, שיח ושיתוף פעולה חוצה מגזרים ותעשיות. בין היתר, הפורום מעודד חדשנות ויזמות ישראלית בתחום הבריאות באמצעות הפעלת חממת בריאות ללא מטרות רווח ובאמצעות תחרות "יוזמת הבריאות המובילה של השנה".
בניגוד לחממות הסטארטאפים, מודל החממה של Reboot לא מכוון לתוצאות עסקיות עבור המשקיעים, אלא לקידום מערכת הבריאות והציבור בכללותו. היוזמות הנבחרות על ידי Reboot נחשפות בכנס שנתי ומקבלות חבילת סיוע הכוללת תמיכה כספית, היכרות אישית ו"פתיחת דלתות" מקצועית, ייעוץ ממומחים בכירים בתחומי הבריאות, האקדמיה והתעשייה, ליווי מקצועי ומנטורינג וחשיפה תקשורתית ומקצועית רחבה.
השנה נבחרו היוזמות על ידי ועדת בחירה מתוך היוזמות של תוכנית המנהיגות של "8400 רשת הבריאות", חברה לתועלת הציבור המפתחת ומנהלת רשת רב־מגזרית של מובילים/ות בתחום הבריאות וה־HealthTech, ומקיימת תוכנית מנהיגות לבכירים ממגזרים שונים המבוססת על רישות, למידה וקידום יוזמות תשתיתיות - הכל במטרה להאיץ את התחום ולהופכו למנוע צמיחה בישראל.
הזוכה ל־2019: Playbook
Playbook, היוזמה הזוכה של 2019, הוקמה על ידי פרופ' חזי ברנהולץ מהאוניברסיטה העברית - ממציאה של תרופת הסרטן "דוקסיל" ומי שמעורב כיום במספר חברות לפיתוח תרופות, וד"ר אייל הנדל - העוסק בעריכה גנטית באוניברסיטת בר־אילן.
"הרעיון הוא לרכז את המידע על ציוד התשתית שנמצא היום באקדמיה, נקנה מכספי הציבור ומאפשר ביצוע ניסויים מאוד מתוחכמים, ולהנגיש אותו בפלטפורמה מקוונת לכלל האקדמיה ולתעשייה הישראלית, ובכך לאפשר לחוקרים להגיע לפריצות דרך חשובות", אומר ד"ר הנדל.
"Playbook הוא למעשה Marketplace שיאפשר חיפוש ציוד, גישה לציוד שלאו דווקא ידענו על קיומו, ושימוש אופטימלי בכל משאב. מרכזי הציוד והצוות המפעיל אותם יקבלו הכנסות שיאפשרו להם לשמור על הציוד, לתחזק אותו כראוי ולהתמקצע בתפעול שלו. עד כה היה קל לא לדעת על קיום ציוד, ואז להוציא את הבדיקה לחו"ל, במידה שיש תקציב. במקרה שאין תקציב מספיק, רוב הסיכויים שהיו מוותרים על הניסוי. חשוב לנו גם שיתוף הפעולה עם התעשייה - אם יש חברה שרוצה להוכיח שהתרופה שלה בטוחה, היא תוכל להשתמש בפלטפורמה במקום להוציא את הניסוי לחו"ל".
פרופ' ברנהולץ מספר, כי "מדובר על יוזמה לאומית למען הציבור ולמען עידוד המחקר בישראל, מבחינת שיפור התשתיות, הגדלת הזמינות, ניצול התקציבים הלאומיים וקבלת ייעוץ מקצועי". באשר לחשיבות של "יוזמת הבריאות המובילה של ישראל" ל־2019, אומר פרופ' ברנהולץ כי "כשמקדמים יוזמה שכזו, אי אפשר לעשות אותה בלי גופים משמעותיים שעומדים מאחוריה. המעורבות של גופים כמו 8400, הרשות לחדשנות, המל"ג והקרן הלאומית למדע, או הבחירה והתמיכה של פורום Reboot - מסייעים לפרויקט לקבל הכרה, תקצוב והיענות מצד כל הגורמים הרלוונטיים".
"מקפצה אדירה"
יוזמה נוספת שנבחרה השנה היא היוזמה לשילוב רופאים מתמחים בתעשיית ה־HealthTech. מאחורי היוזמה עומד פרופ' סלומון שטמר, רופא בכיר במרכז דוידוף לטיפול בסרטן בבית החולים בילינסון, מנהל יחידת מחקר ואחראי על חדשנות ומרצה באוניברסיטת תל־אביב. היא מתקיימת בשיתוף ההסתדרות הרפואית לישראל. היוזמה יוצאת לפועל באמצעות "קורס מדעי היסוד" בהובלתו של פרופ' שטמר ובשיתוף הר"י (ההסתדרות הרפואית), שייפתח בדצמבר הקרוב ויאפשר חשיפה לעולם המחקר היישומי לרופאות ורופאים בעלי עניין בחדשנות. ניתן להירשם למחזור הראשון באמצעות פנייה ל־8400.
עוד יוזמה שזכתה להכרה ונבחרה על ידי ועדת הבחירה היא תוכנית מנטורים ייחודית לתחום טכנולוגיות הבריאות של מנכ"לים/ות מנוסים שיעזרו למנכ"לים צעירים בתעשיית הבריאות. צוות המנטורים מורכב מחברי רשת 8400, בהובלת ד"ר יעל מרגולין, מנכ"לית ונשיאת Gamida Cell לשעבר. ניתן לפנות ל־8400 להצטרפות למחזורים הבאים של התוכנית.
בין היוזמות שזכו בשנים הקודמות ופרצו דרך בתחום הבריאות ניתן לציין את SensPD, בהובלת רפאל רמברנד, שמפתחת בדיקת סקר לזיהוי מוקדם ואובייקטיבי של תפקוד התפיסה החושית בילודים. מאז הזכייה ב־2018 ביצעה SensPD מחקר עם המרכז הרפואי "שערי צדק", שבימים אלו נמצא בשלב ניתוח הנתונים.
עוד זוכה ב־2018 הוא מיזם חיבו"ק - חיבור בריאות וקהילה, של עמותת הקרן ע"ש רות וורובל בראשותו של גיא תבורי. תבורי, חולה סרטן שהתמודד עם המחלה והחלים ממנה שלוש פעמים, החליט שהוא רוצה לפעול ליצירת תמיכה בחולי סרטן מול האתגרים המשפחתיים והאישיים. "למדתי תואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית, עבדתי במכון ההמטולוגי ברמב"ם, הקמתי מרפאת מחלימים מסרטן באיכילוב יחד עם רופאה, תחת המכון ההמטולוגי", אומר תבורי. "אני מרצה בבית הספר לבריאות באיכילוב וגם הקמתי ואני יו"ר אגודת חולי לימפומה ולוקמיה בישראל".
עמותת הקרן ע"ש רות וורובל ניגשה לתחרות של Reboot עם פרויקט חיבו"ק, "שמציע מלגות לסטודנטים ממקצועות הבריאות, אשר מלווים באופן אישי חולי סרטן ומסייעים להם בכל האפשר: החל ממימוש זכויות של ניצול שואה שלא קיבל את שעות העזרה המגיעות לו, ועד חיבור של בית תמחוי שיעשה משלוחים לקשישה שעשתה ניתוח ומוגבלת לביתה. באחד המקרים קשישה נפלה פעמיים באמבטיה ושברה את עצם האגן, והסטודנט הביא שיפוצניק שיתקין מעקה, מה שימנע את המקרים הבאים".
תבורי אומר, כי "יש בכך ערך למטופלים ולבני משפחה, לקופות החולים אשר מפנות סטודנטים למטופלים שהן לא מספיקות להגיע אליהם, וגם לסטודנטים, שמקבלים הבנה על עולם הבריאות בקהילה".
באשר לתחרות של פורום Reboot, תבורי מעיד כי "התחרות הייתה הפלטפורמה המושלמת בתזמון מעולה. נפתחו לנו דלתות מול קופות חולים וגורמים בכירים במערכת, ואם בשנה הראשונה היו לנו 40 סטודנטים בחמש ערים, בשנה האקדמית הקרובה יש לנו 100 סטודנטים שיגיעו ל־1,000 מטופלים ברחבי הארץ".
פעילויות הפורום אינן מערבות תכנים מסחריים. הן בנויות על בסיס התנדבותי של אנשים רבים ועל שותפות ותמיכה של גופים, חברות וארגונים רבים, מהמגזר השלישי, העסקי והציבורי.
הכתבה התפרסמה ב"ידיעות אחרונות"
הכתבה מתפרסמת בשיתוף פורום Reboot