האם שנת לילה טובה יכולה להפחית את הסיכון לאלצהיימר?
שינה מועילה לבריאות: מחקר חדש מצא קשר בין שינה עמוקה לבין סילוקו של החלבון בטא עמילואיד המצטבר במוחם של חולי אלצהיימר
שליש מחייו של אדם עובר בשינה, וכעת מצאו חוקרים סיבה נוספת לשינה טובה. מחקר חדש מצא כי במהלך שלבי השינה העמוקים, המוח מסלק חומרי פסולת רעילים, ביניהם החלבון בטא עמילואיד שניתן למצוא בכמויות גדולות במוחם של חולי אלצהיימר. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת המדעי Science.
לצורך המחקר, שהתקיים באוניברסיטת בוסטון, גוייסו 11 מבוגרים בריאים שעברו סריקות MRI מוחיות ובדיקות EEG לבחינת גלי המוח. החוקרים מצאו כי בשלב השינה העמוקה נע נוזל השדרה של הנחקרים בגלים עוצמתיים ופועמים - מה שעל פי ההנחה מסייע לסילוק חומרי הפסולת הרעילים.
צפו: מה קורה במוחם של חולי אלצהיימר?
האטה של המוח בזמן השינה
השינה חשובה לאלפי תהליכים בגוף. ידוע כי מחסור בה קשור לעלייה בתחלואה ובתמותה, וכי הפרעות שינה מגבירות את הסיכון ליתר לחץ דם ומחלות לב.
השינה מחולקת לכמה שלבים: בארבעת השלבים הראשונים המכונים "שנת הגלים האיטיים", קיימת האטה כללית של פעילות המוח. השלב הראשון בהם הוא הנמנום, והרביעי הוא שינה עמוקה.
אחרי כ-90 דקות של שינה, מתבצעת התעוררות חלקית, שאחריה מופיעה שנת REM (תנועות עיניים מהירות), הנקראת גם שלב השינה העמוקה. בשלב זה, הנמשך בין 15 ל-20 דקות, גלגלי העיניים נעים הלוך ושוב במהירות, הישן חולם ושריריו נעשים רפויים מאוד. בלילה ממוצע יש 5-4 מחזורים של שנת גלים איטיים ושנת REM.
קיראו עוד:
מתקשים לישון בלילה? אלו הטיפולים שיעזרו לכם
מחקר מתריע: ישנים מעט מדי? אתם בסיכון להתקף לב
מי ישן יותר - גברים או נשים? הרגלי השינה של הישראלים נחשפים
עתה נמצא כי במהלך שלב השינה העמוקה מתקיימת תזוזה של נוזל השדרה המקיף את המוח, והתהליך מסייע לסילוק רעלנים מהגוף. מוצרי הפסולת כוללים כאמור גם את החלבון בטא עמילואיד, המצטבר באופן חריג במוחם של חולי אלצהיימר. עם זאת, המחקר לא מוכיח ששינה מסייעת למניעת דמנציה או מחלות אחרות.
אין זו הפעם הראשונה בה הוכח כי במהלך השינה מתרחשים תהליכים המונעים את הצטברותם של רעלנים במוח דוגמת החלבון בטא עמילואיד. במחקר אמריקני שנערך לאחרונה נמצא כי לילה אחד של חסך בשינה מביא לעלייה ברמות החלבון במוחם של מבוגרים בריאים, שככל הנראה תורם להתפתחות מחלת האלצהיימר.