תרומת ביציות: מה שחשוב לדעת לפני הטיפול
באילו מצבים מומלצת תרומת ביציות, אילו פעולות מכינות יש לבצע טרם לקליטת העוברים ברחם והאם ההליך כרוך בסיכונים? ד"ר רק שאלה – המומחה מסביר
בשיתוף עם ל.ב הפריה חוץ גופית ואינפומד
עם העלייה בגיל הנישואין, כמו גם בגיל הנשים המבקשות להרות, תרומת ביציות הפכה להליך יותר נפוץ, אשר מסייע לנשים או לזוגות או ליחידניות רבים להגשים את החלום ולהקים משפחה.
תרומת ביציות מהווה פתרון עבור נשים אשר אינן יכולות ללדת ילדים בשל היעדר ביציות או עבור אלו הסובלות מפגם בביציותיהן אשר מונע את הפרייתן. במהלך הפעולה, נשאבות הביציות מהתורמת ומופרות עם זרעו של בן הזוג או של תורם הזרע בתנאי מעבדה. לאחר שבוצע תהליך הכנה לרירית הרחם לשם קליטת העוברים, מוחזרות הביציות המופרות אל רחם האישה.
צפו ברופא מסביר:
באילו מצבים מומלצת תרומת ביציות ?
1. נשים מבוגרות להן אין ביציות בשחלה.
2. נשים שעברו טיפולי הפרייה חוץ גופית רבים ויצרו עוברים לא תקינים שהובילו לירידה הדרגתית ברזרבה השחלתית.
3. נשים מעל לגיל 45 שאינן מייצרות ביציות או שמייצרות ביציות שאינן תקינות.
מהו הליך הכנת רירית הרחם לקליטת העוברים?
כדי להכין את רירית הרחם לקליטת העוברים יש צורך בטיפול הורמונלי. בשלב הראשון, תקבל הנתרמת אסטרוגן ממקור חיצוני. לאחר מכן, כאשר הביציות מוחזרות יינתן גם טיפול תומך באמצעות פרוגסטרון ממקור חיצוני. הטיפול המשולב יינתן לרוב עד לשבוע 9 להריון. לאחר שבוע זה שליית העובר מפרישה את שני ההורמונים הנ"ל בכמות מספקת ועל כן אין צורך בטיפול תרופתי נוסף. במקרים מסוימים ניתן להתבסס על המחזור הטבעי ולהחזיר את העוברים לרחם לאחר הביוץ, בו מופרש הפרוגסטרון, ובמקביל גם לתת פרוגסטרון ממקור חיצוני.
מהם סיכויי הצלחת הפעולה?
סיכויי הצלחת הפעולה עומדים על כ-50% בכל חודש, אך הם תלויים בגורמים רבים, בהם טיב העוברים, מצב חלל הרחם, גיל האישה וכן גם ביצוע הפרוטוקול התרופתי להכנת רירית הרחם כהלכה.
מהם הסיכונים?
הסיכונים בהליך תרומת הביציות נדירים מאוד וכוללים סיבוכים הקשורים בנטילת הטיפול התרופתי והתפתחות של זיהום ברחם עקב החזרת העוברים. כמו כן, בדומה לכל הריון, יש לעשות מעקב הריון כמקובל.
בשיתוף עם ל.ב הפריה חוץ גופית ואינפומד