שתף קטע נבחר
 

מחקר ישראלי: כך מחלימים מסרטן שד - ללא כימותרפיה

מחקר שנערך בישראל לאורך עשר שנים, בקרב נשים שסרטן השד התגלה אצלן בשלב מוקדם, מעלה תוצאות מעודדות. 97.4% מהן שדרגת מחלתן הייתה 25 ומטה לא קיבלו כימותרפיה – ולמרות זאת המחלה לא חזרה

מחקר בן עשר שנים שפורסם בסוף השבוע מגלה: ניתן להימנע מטיפול כימותרפי בקרב נשים שסרטן השד התגלה אצלן בשלב מוקדם של המחלה. מתוצאותיו עולה: בקרב כמעט מאה אחוז מהנשים המחלה לא חזרה, אף שהן לא קיבלו טיפול כימותרפי.

  

תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת היוקרתי הבינלאומי "Nature Breast Cancer". החוקרים עקבו במשך עשר שנים אחרי 1,365 נשים בישראל שחלו בסרטן משני הסוגים הנפוצים ביותר (ER חיובי ו־HER2 שלילי). אצל כולן התגלתה המחלה בשלב מוקדם.

 

ללא כימותרפיה. טיפול בסרטן שד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ללא כימותרפיה. טיפול בסרטן שד(צילום: shutterstock)

  

קיראו עוד על סרטן השד:

מחקר: התרופה שיכולה למנוע סרטן שד - במינון מופחת וללא תופעות לוואי

ממוגרפיה: יעילה לצמצום סרטן שד או יוצרת אבחון יתר?

 

במסגרת המחקר עברו הנשים בדיקת אונקוטייפ שבמהלכה ניתן לכל אחת מהן דירוג מאפס עד 100 באשר לרמת סיכון לחזרת המחלה. לכל חולה שהדירוג שלה היה 25 ומטה הומלץ לוותר על טיפול כימותרפי.

  

אונקוטייפ שד היא בדיקה מולקולרית ייחודית הנעשית על רקמת גידול שנלקחה מהחולה בביופסיה או בזמן הניתוח הראשוני. הבדיקה מודדת את הפרופיל הביולוגי של הגידול על ידי מדידת ביטויים של 21 גנים שונים בתאי הגידול.

  

ואכן, תוצאות המחקר מצביעות על כך שבקרב 97.4% מהנשים שוויתרו על הכימותרפיה בעקבות הבדיקה, המחלה לא חזרה. שיעור התמותה בקרב קבוצת החולות עמד על 0.7% בלבד.

 

כך מתפתח גידול סרטני. צפו:

 

 

"בכימותרפיה השלכות בריאותיות על החיים"

מדובר בבשורה של ממש שכן לטיפול כימותרפי יש בפעמים רבות השלכות בריאותיות חמורות לאורך שנים. אחד הסיכונים הגבוהים הוא פגיעה אנושה במערכת החיסונית, פגיעה שעלולה לסכן חיים.

  

המחקר בוצע על ידי אונקולוגים בכירים ובהם ד"ר שולמית ריזל מבית החולים אסותא, ד"ר נעה בן ברוך מבית החולים קפלן וד"ר ליאור שושן־גוטמן מנכ"לית "אונקוטסט". פרופ' סולומון שטמר, מנהל יחידת המחקר במכון האונקולוגי בבית החולים בילינסון, ומעורכי המחקר, אמר: "המחקר מוכיח מעל כל ספק שניתן לחסוך טיפולי כימותרפיה ממרבית הנשים שסרטן השד מתגלה אצלן בשלב מוקדם".

  

כיום מרבית מחולות סרטן השד מאובחנות בשלבים מוקדמים של המחלה (שלב 1 או 2), שלב שבו המחלה עודנה נתיחה וסיכויי ההחלמה ממנה גבוהים מאוד – מעל ל־90% ריפוי. לאחר כריתת הגידול בניתוח נדרשות החולות לקחת תרופות הורמונליות כטיפול מניעתי להישנות המחלה. נוסף לכך כולל הטיפול המומלץ מספר סבבי כימותרפיה במטרה לנסות לחסל תאים סרטניים מיקרוסקופיים שייתכן ולא הוסרו בניתוח. כדי לדעת אילו חולות צריכות כימותרפיה משתמשים בבדיקות, ובהן האונקוטייפ. יצוין כי בעבר נערך מחקר דומה, אבל הוא התפרס על פני חמש שנים בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים