שתף קטע נבחר
 

מחקר דרמטי: צנתור או ניתוח מעקפים לא יעילים יותר מתרופות

בכל שנה מתבצעים בישראל עשרות אלפי צנתורים וניתוחי מעקפים, שמשפרים את איכות החיים של החולים, אולם כמו כל הליך רפואי - כרוכים בסיכונים. מחקר חדש ודרמטי קובע כי מרבית הצנתורים וניתוחי המעקפים לחולי טרשת עורקים מיותרים

מחקר רחב שנערך בארה"ב עקב אחר 5,179 חולים בטרשת עורקים, ומצא כי טיפול תרופתי יעיל לא פחות מניתוחי מעקפים ומצנתורים. תוצאות המחקר, שפורסמו אמש בכנס איגוד הלב האמריקני בפילדלפיה, חשפו כי חולים שקיבלו טיפול תרופתי בלבד לא חוו יותר התקפי לב או מתו מוקדם יותר מאלה שעברו גם ניתוח מעקפים או צנתור.

 

קראו עוד

שקט וקטלני: חצי מהעוברים התקף לב – לא יודעים זאת

הסיבות שעלולות לגרום להתקפי לב לחזור

הזריזים בעולם: 81% מהישראלים עוברים צנתור חירום תוך 12 שעות

  

ניתוח (צילום: shutterstock)
ניתוח מעקפים. לא יעיל יותר מטיפול תרופתי(צילום: shutterstock)

 

תוצאות המחקר רלוונטיות עבור חולים המוגדרים "יציבים", והחיים במשך תקופה ממושכת עם עורקים כליליים חסומים באופן משמעותי. "המחקר בהחלט יאתגר את אופן החשיבה שלנו", אמרה ד"ר אליס ג'ייקובס מאוניברסיטת בוסטון.

  

טרשת עורקים היא סיבה נפוצה להתפתחות מחלות כלי דם, שעלולות להיות גורם להתקפי לב ואף למוות. המחלה מושפעת לרוב מכולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, עישון ומשקל עודף. כמו כן, למחלות כלי דם השלכות מהותיות על אורח החיים של האדם הלוקה בהן.

  

"מהמחקר עולה כי הטיפול השמרני – שכולל הפסקת עישון, פעילות גופנית מתונה ושמירה על תזונה נכונה בשילוב טיפול תרופתי – הוא לא פחות טוב מצנתור או מניתוח מעקפים", אמר אמש ל"ידיעות אחרונות" ד"ר רונן דורסט, מומחה לקרדיולוגיה בהדסה עין כרם ויו"ר החברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת עורקים.

 

"הסיבה לכך היא שהטיפול התרופתי לחולים הללו התקדם מאוד בשנים האחרונות. עד היום לא היה לנו מחקר עדכני ומקיף שהוכיח באופן חד־משמעי אם לצנתורים ולניתוחי מעקפים יש יתרון על פני הטיפול התרופתי החדש. אני חושב שהמחקר יאפשר לרופא המטפל להימנע במקרים רבים מהצורך לבצע צנתור".

 

מאידך, פרופ' איסי ברבש, מזכיר החוג לקרדיולוגיה התערבותית באיגוד הקרדיולוגי בישראל אומר, "מחקר בין-לאומי זה מצא כי איכות חייהם של חולים העוברים צנתור או ניתוח מעקפים משתפרת באופן משמעותי בהשוואה לטיפול בתרופות בלבד, אולם לא נמצא הבדל בתמותה או בשיעור התקפי הלב בין הקבוצות".

 

"מחקר זה בדק אוכלוסיית חולים מאד ספציפית, וממצאיו אינם בהכרח רלוונטים לכלל חולי הלב ובעיקר לחולים הסובלים מתעוקת חזה קשה או בחולים עם ארוע לבבי. מחקר זה מחדד את העובדה כי יש להיוועץ בקרדיולוג במקרים בהם עולה חשד למחלת לב כלילית - ולקבל החלטה משותפת ומותאמת לכל חולה על פי מצבו הרפואי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צנתור. לא תמיד נחוץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים