הקשר בין סוכרת ודלקות חניכיים
סובלים מנפיחות בחניכיים, דימום במגע קל וריח רע מהפה? יכול להיות שאתם סובלים מדלקת חניכיים. אם אתם סובלים גם מסוכרת, חשוב מאוד לא להזניח את שני הדברים גם יחד
השפעות מחלת הסוכרת על הבריאות הכללית ידועה, אבל חשוב לזכור את השפעותיה גם על בריאות השיניים. קיים קשר חזק ודו כיווני בין סוכרת לבין פריודונטיטיס, דלקות חניכיים כרונית, ופגיעה בתאחיזת השיניים..
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
השפעת הסוכרת על בריאות הפה
איזון גליקמי לקוי כמו בחולה הסובל מסוכרת, יכול להשפיע על כל האיברים בגוף, כאשר הרקמות בחלל הפה או החניכיים, אינן שונות מבחינה זו. מחקרים רבים הוכיחו כי סוכרת משפיעה לרעה על בריאות החניכיים בעיקר כתוצאה מעיכוב בריפוי התקין של דלקות ומחלות חניכיים.
על פי הערכות, לחולים בסוכרת יש סיכוי של עד פי שלושה להגיע למצב של פגיעה בחניכיים מאשר חולים ללא סוכרת. כמו כן, חומרת דלקת חניכיים כמו גם קצב ההחמרה של הדלקת והפגיעה כתוצאה מכך בתאחיזת השיניים בלסת, עשויה לגבור בעת מצב סוכרתי.
בנוסף, דלקת חניכיים עלולה לפגוע בהשגת איזון סוכרתי. מחקרים רבים מצביעים על כך כי מחלת חניכיים קשה עלולה להשרות מצב סכרתי אצל אנשים בריאים שיש להם נטייה למחלה או להביא להחמרה בסכרת אצל מטופלים מאובחנים.
נצפתה עלייה במדדים כמו המוגלובין HbA1c, רמות הגלוקוז בפלזמה לאחר צום בעת ביצוע מבחן סבילות לגלוקוז (OGTT) ועלייה בעמידות לאינסולין, כפי שמוערך על ידי בדיקת תנגודת לאינסולין (HOMA-IR). כמו כן, חשוב לציין שמחקרים מראים כי אבחון מחלות חניכיים מתקדמות בקצב מהיר עלול לרמז על הימצאות סוכרת לא מאובחנת.
הקשר הדו צדדי בא לידי ביטוי גם בעלייה בסיכוי לאובדן שיניים בקרב מטופלים הסובלים ממחלת הסוכרת. מחקרים הראו, כי מבוגרים עם סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר משמעותית של אובדן שיניים מאשר מבוגרים ללא סוכרת. וכמו במעגל קסמים, אובדן שיניים כתוצאה מדלקות חניכיים, עששת או בעיות אחרות, יכול לפגוע באופן משמעותי ביכולת של המטופל לצרוך תזונה בריאה המתאימה לתפריט סוכרתי ולהחמיר את מחלת הסוכרת.
לכן, ישנה חשיבות גבוהה לשמירה על בריאות הפה הן בקרב מי שאובחן כסובל ממחלת הסוכרת, והן בקרב אנשים שבחלל פיהם נצפו תסמינים של דלקת חניכיים העשויה להצביע על התפתחות מחלת הסוכרת.
כיצד נפחית הסיכון למחלות חניכיים?
שימרו על היגיינה יום יומית של בריאות הפה. הקפידו על ביקור שגרתי אצל רופא השיניים והשיננית בתדירות שמומלצת על ידי הרופא ובהתאם למצב החניכיים.
חשוב לדעת כי דלקת חניכיים התחלתית ניתן לעצור, להחזיר את בריאות החניכיים ולשמור על תאחיזת השיניים. שימו לב לסימנים המעידים על הופעת מחלת חניכיים כמו דימום מהחניכיים במגע קל, חניכיים נפוחים ואדומים, ריח רע מהפה, רגישות בשיניים לשינויי טמפרטורה (בעיקר קור), נסיגת חניכיים, ניידות שיניים ופתיחת מרווחים בין השיניים.
ד"ר טמיר ברונר, רופא שיניים ומנהל מחלקת בקרה ברשת כללית סמייל