האסיר במסדרון: "נמנע טיפול רפואי מקצועי בבתי הכלא"
המתנה אינסופית לטיפול, תרופות שאינן מתאימות והיעדר גישה לרופאים מומחים. דוח "רופאים לזכויות אדם" קובע: בבתי הכלא בישראל נמנע טיפול רפואי מקצועי מהאסירים. שב"ס: "מסע התעמולה מתעלם מממצאי ועדות שבדקו את הנושא"
כך עולה מדוח מקיף שנערך על ידי ארגון "רופאים לזכויות אדם" אשר ממצאיו מבוססים על למעלה מ־3,000 תלונות של אסירים שטופלו בשנים האחרונות בשב"ס ועל סקירה רפואית שביצעו 23 רופאים המתנדבים בארגון, שבחנו תיקים רפואיים של אסירים הסובלים ממחלות כרוניות.
קיראו עוד
אסירים בכלא שיטה: "שב"ס התרשל באבחון שחפת"
"התעוורתי כי שב"ס מנעו ממני לקבל תרופות"
מהדוח עולה כי זמני ההמתנה של כלואים לטיפולים רפואיים ארוכים באופן קיצוני וחורגים בהרבה מהמקובל במערכת הציבורית. בנוסף, עולה מהדוח כי בשב"ס רווחת התופעה של ביטולי תורים לאסירים ברגע האחרון.
הסיבה לכך נובעת ממחסור בכוח אדם שילווה את האסירים לטיפולים מחוץ לבתי הכלא. הדוח קובע שתהליכי הבירור והטיפול הרפואי בכלואים נפגמים לא אחת גם כתוצאה מאי־יישומן של המלצות שניתנו על־ידי רופאים מומחים.
בשב"ס עובדים כ־40 רופאים, אף לא אחד מהם בעל הכשרה של רופא מומחה. מערך הרפואה של שב"ס מתבסס במידה ניכרת על חובשים, שהכשרתם המקצועית בסיסית ביותר ואינה מתאימה לסמכויות הרחבות המופקדות בידיהם בכלא.
נכון לינואר 2019, כ־6,000 כלואים אובחנו כסובלים ממחלה כרונית. רבים מהם מטופלים ברמה נמוכה בהשוואה לרפואה בקהילה. מממצאי הדוח עולה כי קיימת תופעה בשב"ס של שימוש בתרופות לא מתאימות, או שאינן מקובלות לטיפול בבעיה שאובחנה. הדוח מצביע על תופעה שבה אוזלות התרופות ל־HIV במרפאת הכלא, ויכולים לחלוף מספר ימים, ואף שבועות, בלי שנשאים יקבלו טיפול.
אף על פי ששב"ס מחויב לאפשר לכלואים חוות דעת רפואית נוספת על חשבונם, הדוח קובע שזכות זו נותרת "על הנייר". הדוח תולה את הסיבה בעלות הגבוהה והקשיים הכרוכים בהבאת רופאים פרטיים לבתי הכלא. מתוך 11 המלצות של "ועדת ישראלי", שהקים משרד הבריאות ב־2002 באשר לאיכות שירותי הרפואה בשב"ס, רק המלצה אחת יושמה במלואה.
מניתוח כלכלי לתקציב מערך הרפואה בשב"ס עולה כי הוא מוציא כיום כ־10,360 שקל לאסיר בשנה, סכום כמעט כפול מזה שמוציאות קופות החולים על אוכלוסייה בעלת מאפיינים הזהים לאלו של אוכלוסיית הכלואים - 5,561 שקלים. לטענת מחברי הדוח, אילו שירותי הרפואה לאסירים היו ניתנים על ידי קופות החולים, עלותם הייתה יכולה להיות נמוכה בכ־75 מיליון שקלים בשנה.
ניב מיכאלי ממחלקת כלואים בארגון "רופאים לזכויות אדם" מסר: "המציאות כיום היא שאסירים מקבלים רפואה ירודה שאינה עומדת בסטנדרטים המקובלים בישראל".
פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אין בידי משרד הבריאות לא הסמכות ולא הכלים להתערב במערך הטיפול הרפואי בכלואים".
משב״ס נמסר: "רל"א מובילים מזה שנים רבות וללא לאות מסע תעמולה מגמתי לא מקצועי ושלא מבוסס על עובדות במטרה לנסות ולהפקיע את הטיפול הרפואי באסירים מידי שב"ס.
"מסע תעמולה זה מתעלם באופן מגמתי משורה ארוכה של ועדות שבדקו את מערך הרפואה של שב"ס בשנים האחרונות, החל מועדת ישראלי בשנת 2002 דרך ועדות נוספות אשר בדקו את מערך הרפואה ובהם גם מבקר המדינה והועדה הבינמשרדית בראשותו של ד"ר ברלוביץ, לשעבר מנכ"ל בית חולים וולפסון.
"צר לנו, אך מטעמים הטעונים בדיקה, לא נראה כי מסקנותיהם של הועדות השונות מפריעות לרל"א להמשיך ולטעון באופן מגמתי שאינו מגובה בנתונים כנגד הרפואה הניתנת לאסירים בשירות בתי הסוהר".