פרויקט צילום: כך נולדים ילדים לעולם במדינות עולם שלישי
האמהות שיולדות ללא מוניטור, החצר שמשמשת כחדר לידה והחשמל שנופל באמצע ניתוח קיסרי: הצלם זיו קורן תיעד מקרוב איך מגיחים תינוקות לעולם במדינות כמו בורמה, נפאל וניגריה. תערוכת צילומים מרהיבה
את הפרויקט מובילים רופאי המרכז הרפואי איכילוב, שנוסעים למדינות עולם שלישי ומסייעים שם לצוותים הרפואיים להפחית תמותה של אמהות, עוברים ותינוקות במהלך הלידות והשבועות הראשונים לחיים.
"בבורמה מתות מדי יום 8 אמהות בחדרי לידה. בישראל, לעומת זאת, שיעורי התמותה של אמהות ויילודים הוא מהנמוכים בעולם, איכות הרפואה בארץ היא מהמתקדמות בעולם, יש לנו ניסיון, ציוד, ובעיקר הון אנושי שאין לו תחליף. נכון שיש במדינה שלנו לא מעט בלגן, אבל במסעות האלה הבנתי עד כמה יש לנו מזל מפני שהרפואה בארץ מאוד מתקדמת", אומרת הגינקולוגית ד"ר רונית אלמוג, מנהלת העמותה "מביאים חיים לעולם", שיחד עם בית החולים יזמה את הפרויקט, וההתרגשות ניכרת בקולה.
"כשהגענו לבורמה עם מכשיר אולטרסאונד ישן ממחסן בית החולים, כזה שבארץ כבר לא משתמשים בו, היה מדהים לראות איך הנשים מסתכלות על הדבר הזה. הנשים לא האמינו כשהן ראו את הדופק של העובר שלהן על המסך. הרי זה אלמנט בסיסי מציל חיים ברפואה המערבית ושם הוא בגדר מדע בדיוני. הבאנו איתנו גם מכשירים לניטור דופק עוברי, והצלנו חיים של עוברים שלא היה להם שום סיכוי אחר. בבורמה אישה צועדת שלושה ימים ברגל כדי ללדת ואין לאף אחד מושג לגבי מצוקה עוברית".
ליבריה, אומרת ד"ר אלמוג, הייתה יעד קשה מאוד. "הסתובבנו שם עם מאבטח. הדלות והעוני עמוקים, מנתחים בלי כפפות, לפעמים בחדר הניתוח אין חשמל כי הגנרטור נפל, ידיים שוטפים במים מתוך דלי", היא משחזרת.
את הנסיעה הראשונה שלה לבורמה עשתה ד"ר אלמוג במסגרת ארגון שנקרא TAG: "תמיד ידעתי שאני רוצה להצטרף למשלחת הומניטרית וכאשר שמעתי מהקולגה שלי, ד"ר מיכל דישי, על האפשרות, הגלגלים במוח התחילו לרוץ והבנתי שאני צריכה לקחת את הציוד הישן ששוכב במחסנים של איכילוב ופשוט לבוא איתו להציל חיים. סיפרתי על הרעיון לפרופסור רוני גמזו, מנהל המרכז הרפואי, והחלטנו יחד עם הנהלת בית החולים להקים את הארגון שלנו שנקרא 'מביאים חיים לעולם'. הניסיון של הנסיעה לבורמה לימד אותי שלמשלחת כזו של גינקולוגים חובה לצרף גם רופאי ילדים".
וכך למשלחות הצטרפו רופאת הילדים ד"ר רונלה מרום, שהיא מנהלת מחלקת היילודים באיכילוב, פרופ' אריאל מני שהוא מנהל חדר הלידה בבית החולים, ורופאי הנשים ד"ר מיכל דישי וד"ר רן נגר. בשנה האחרונה יצאו חמש משלחות של רופאי איכילוב לבורמה, לליבריה ולנפאל, ובחירת היעדים נעשית בשיתוף משרד החוץ. "זו גם תרומה לתדמית של ישראל בעולם", אומרת ד"ר אלמוג.
לשתיים מתוך חמש המשלחות עד כה הצטרף הצלם זיו קורן, שתיעד את הפעילות של הרופאים הישראלים, גם לטובת תערוכה שמוצגת החל מהיום בבית החולים. "לזיו קורן יש הרבה ניסיון במדינות עולם שלישי והוא לא רק צילם את הפעילות שלנו אלא הפך להיות חלק מהצוות", אומרת ד"ר אלמוג. "לא אחת קורן מצא עצמו חלק מלידות חירום וניתוח קיסרי, ונאלץ באחד מהמצבים לסייע לנו באמצע פעולות חירום".
קורן רואה במסע הזה זכות ענקית וגם מסע בזמן: "לראות אחות שמנסה למצוא את הדופק של העובר באמצעות חרוט שהיא מניחה על הבטן של היולדת, זה כמו בסרטים על מלחמת העולם השנייה. מרגש להיווכח איך מכשירים שהם לא בשימוש במערכת הבריאות בארץ מצילים חיים במדינות אחרות. הרופאים הישראלים מגיעים כאילו מהעתיד למקום שהוא כל כך בסיסי בידע, במכשור ובניסיון, ובהיעדר תנאים הם מצליחים לעשות דברים מדהימים", אומר קורן.
"הייתי נוכח במצבים של הצלת חיים למול עיניי גם של יולדות וגם של יילודים. זה מטורף. אנחנו נמצאים בליבריה ואוכלים מנות חמות שהבאנו מהארץ כי אין אוכל, והרופאים עושים את זה בהתנדבות וחלקם משלמים על כרטיס הטיסה שלהם כי באמת אכפת להם. למדתי שאין תפקיד יותר כפוי טובה מרופא שמציל חיים". •