שוקולד שמוריד את רמת הסוכר וקמח בננות ללא גלוטן: פיתוחי סופר-פוד מהצפון
מזון במקום תרופות: מיזמי מזון בריא הוצגו הבוקר בתערוכת "אקסלרטור". בין המיזמים המפתיעים: שוקולד המוריד את רמת הסוכר בדם, יין עשיר בנוגדי חמצון פי שישה מיין רגיל וקמח בננות דל קלוריות ונטול גלוטן
"סופר יין", קמח מקליפות בננה, שוקולד המוריד את רמת הסוכר בדם, רובוט לניקוי חלונות בגורדי שחקים ואבקת סופר-פוד ממשקעי השמרים בתעשיית היין - כל אלה ועוד 16 מיזמים בתחום הפודטק וההייטק הוצגו הבוקר (ה') בפני 300 משקיעים פוטנציאליים במכללה האקדמית תל חי שבגליל העליון.
המיזמים נבחרו להשתתף ב"אקסלרטור" הצפוני, במסגרת הפרויקט המשותף ליזם אראל מרגלית, הסוכנות לעסקים קטנים של משרד הכלכלה ומעוף. באירוע ה-DEMO DAY השתתפו כ-300 משקיעים, חברות בינלאומיות וגורמי מפתח בהייטק הישראלי, במטרה לגייס השקעות ראשונות.
"ליזמים בגליל מגיעה אותה הזדמנות כמו ליזמים במרכז", אמר מרגלית, שמוביל את תוכנית האקסלרטור כחלק מפעילותו הפילנתרופית בגליל. "חלק מן הסטארטאפים כבר כעת זכו להשקעות ראשונות ולשיתופי פעולה אסטרטגיים עם החברות הגדולות במשק".
רבים מבין המיזמים עוסקים בסופר-פוד, מוצרים נטולי גלוטן ומוצרים סמי-רפואיים שבהם המזון משולב בנוגדי חמצון ובתוספי מזון בריאותיים. אחד המסקרנים בהם הוא NUTRILEES, ההופך את המשקעים הנותרים בתעשיית היין (שברי שמרים), ומהווים 5% מהתוצר, לאבקה המורכבת מ-30% חלבון ו-50% סיבים תזונתיים.
מנכ"ל החברה ד"ר מאיר שליסל, שהוא מנהל היקב הניסויי של המכללה האקדמית תל חי, סיפר כי פנה לסטודנטים במגמת המזון במכללה כדי שיסייעו לו בפיתוח המוצר, אולם דווקא אחד מעובדיו ביקב מצא את הדרך להפיק את האבקה מהבוצה.
מהיקב של שליסל יוצא גם הסופר-יין, שבו פי שישה נוגדי חמצון מאשר ביין רגיל. ד"ר שליסל מסביר כי הגברת הלחץ על העינב בשלב שבין הבציר לסחיטה מובילה לגידול עצום בכמות נוגדי החמצון ומולקולות נוספות של חומרי בריאות. "המשמעות היא שכדי לקבל את הכמות הדרושה ביום של נוגדי החמצון יש לשתות שני בקבוקי יין רגילים, או כוס אחת מהסופר-יין שלנו", סיכם.
יזם אחר, אודי פרץ, העומד בראש חברת SOLVEAT, מספר כי בעת שהותו בסין אובחן כקדם-סוכרתי וקיבל ערימה של עשבי מרפא, שטעמם מחריד. כעת הוא מפתח מאכלים שיכילו אותם עשבים ויביאו לאיזון ואף לירידה בריכוז הסוכר בדם, ובראשם שוקולד, חטיפי בריאות, קרקרים ועוד.
חברת ATTIS הציעה טכנולוגיה המשחררת חומרים טבעיים המחקים את מנגנוני ההגנה הטבעיים של הפרי או הירק, דבר המונע אובדן תוצרת חקלאית במהלך האחסון וההובלה. בחברה אמרו כי האובדן כיום מנזקי בקטריות ופטריות מוערך ב-170 מיליארד דולר, בשוק ששוויו כ-800 מיליארד דולר.
קליפת שום - שווה אפילו לא מעט
תחום האריזה וההובלה מעסיק חברות נוספות. Appeals, לדוגמה, מייצרת אריזות מפסולת חקלאית – קליפות של שום למשל – שהן ידידותיות לסביבה ומאריכות חיי מדף. חברה נוספת, Peas of Beans, ייצרה טכנולוגיית ייצור ואריזה ייחודית, המאפשרת להכפיל את חיי המדף של מוצרים מצוננים ללא צורך בחומרים משמרים או פסטור וללא פגיעה בערכים התזונתיים של המוצר.
מוצר נוסף שעורר עניין רב היה קמח הבננות של חברת Muz. החברה פיתחה "קמח על" (super food flour) רב-תכליתי, המבוסס על בננות ירוקות וחומרים טבעיים, בעל ערכים תזונתיים גבוהים, ערך גליקמי נמוך, דל קלוריות וללא גלוטן.
סמנכ"לית משרד הכלכלה מיכל פינק: "הפיתוחים הם תוצר של מהלך כולל שאנו מובילים במשרד הכלכלה, שהתחיל בהחלטת ממשלה והיום אנו רואים את הפירות הראשונים.
"האקסלרטור הוא פלטפורמה נהדרת למימוש החיידק היזמי של תושבי האזור ולהוצאת רעיונות מחקריים מהכוח לפועל", אומר מנכ"ל מכון המחקר מיגל, דוד זגדון. "אנו מצפים כי המיזמים המוצגים כאן היום יתפחו לחברות ויתרמו לפיתוחו של הגליל".
אתי גוטמן, מנכ"לית מעוף גליל גולן והעמקים: "האקסלרטורים מהווים אבן דרך משמעותית ביצירת אקוסיסטם אזורי של חדשנות ויזמות, כחלק מהחזון להפיכת הגליל העליון למוקד מוביל, שימשוך חברות ויעודד יזמים לפעול ולחיות בגליל. אנחנו מזמינים יזמים חדשים להירשם לסבב הבא של התוכנית, שייפתח בתחילת 2020".
ראש העיר קריית שמונה, אביחי שטרן, אמר כי "בחצי השנה האחרונה הייתה לנו הזכות לראות את אותם אנשים עם חלום גדול הופכים ליזמים וסטארטאפיסטים שכבר יודעים איך לדבר את השפה, איך לעמוד מול קהל ואיך לבנות נכון את התוכנית העיסקית. כאיש צעיר שאף אחד לא האמין שאצליח לעשות זאת, ולהפוך בגיל צעיר לראש עיר – אני אומר לכולם שמחסומים יש רק בראש, והכול אפשרי אם רק מאמינים ועובדים קשה בשביל זה".