חולי סוכרת: לאכול בריא כדי לשמור על הלב
מהי התזונה המומלצת לחולי סוכרת, כדי לשמור גם על איזון רמות הסוכר וגם לשמור על הלב וגם - ממה מומלץ להימנע? הדיאטנית ממליצה
"מה את ממליצה לחולי סוכרת לאכול, כדי למנוע מחלות לב?", שאלה שנשמעת אולי פשוטה, אבל לא ממש.
למשל: חולי סוכרת מאזנים את הסוכרת בין היתר, בעזרת הפחתת פחמימות. הורדת פחמימות לגמרי מהתפריט, מביאה למצב שבו הגוף משתמש בשומן לצורך הפקת אנרגיה והדרישה לאינסולין או לטיפול תרופתי ממותנת.
אבל – דיאטה קטוגנית, ללא פחמימות בכלל, אינה בהכרח טובה ללב. אם מורידים את הפחמימות ואוכלים במקומן בשר שמן, ביצים, שמן קוקוס (כן, כן גם הוא שומן רווי ולא מומלץ) – רמות הכולסטרול על ה-LDL בדם עלולות לעלות באופן משמעותי וזה סותם את העורקים.
אלו הדברים שמומלצים:
1. ירקות: כדאי לבחור ירקות עונתיים, שאז הם עשירים ביותר בויטמינים ובמינרלים, לאכול ככל הניתן עם קליפתם (לא לשכוח לשטוף)!, אפשר לאדות (במקום לבשל), להכין מהם מרק וגם אם קונים אותם קפואים, הערכים התזונתיים שלהם נשמרים. ההמלצות לכמות הירקות המומלצת, משתנה לפי אירגונים שונים בעולם ונעה בין: 5 ירקות ליום ל- 5 ירקות ופירות ליום. אבל – לגביהם באמת לא נגזים אם נאמר: "כל המרבה הרי זה משובח".
2. אגוזים ושקדים: אל תקפצו! באמת, החיסרון העיקרי שלהם הן הקלוריות. אבל – אם אתם במשקל תקין ופעילים גופנית, מומלץ לשלב אותם בתפריט. ויותר מזה – אם אתם אוכלים למשל פרי – השילוב של אגוז או שקד, יעזור לסוכר להספג לאט יותר. למעשה, אירגוני הבריאות ממליצים לשלב אותם ככל הניתן בתפריט, פרט למצב שבו צריך לרדת במשקל. ואם אתם רוצים במתינות – אז 30 גרם ליום זה ממש בכיף (בערך 5 אגוזי מלך, 15 אגוזי קשיו, 6 אגוזי ברזיל, ואפילו 25-30 אגוזים).
3. אבוקדו: הפרי הזה, מכיל הרבה שומן אבל שומן בריא, מאותו סוג שומן שנמצא בשמן הזית. אבל הוא גם משביע ויכול בהחלט להוות תוספת בריאה ומהנה לתפריט.
4. שמן זית: שמן זית מכיל שומן חד בלתי רווי, כמו השומן שבאבוקדו. מתברר שילוב שמן זית בתפריט יכול להפחית את הסיכון ללב, יכול להפחית את רמת הסוכר בדם ואפילו להוריד את השומן של הכבד. מומלץ לשלב לפחות 2 כפות שמן זית ליום.
5. קטניות: קטניות הן כל מה שאנחנו מנביטים כדי לאכול: שעועית לבנה, אדומה, מאש (אבל לא שעועית צהובה וירוקה – אלה שייכות למשפחת הירקות), חומוסים, עדשים, פול, סויה, תורמוס ואפילו חילבה. הן אמנם מכילות פחמימות, אבל מכילות גם סיבים תזונתיים שמאטים את עליית הסוכר בדם. הן מכילות חלבונים ויחד עם דגן מלא כדוגמת חיטה מלאה, בורגול או כוסמת הם בונים חלבון מלא. אמנם גם את כמותן צריך למדוד מכיוון שבכל זאת מדובר בפחמימות, אבל הן בריאות וכדאי לשלב אותן בתפריט.
ממה כדאי להימנע?
כל מי שעושה דיאטה, מתחיל אותה ממאכלים טבעיים ולכן ההמלצה הראשונה היא להימנע ממזון אולטרה-מעובד.
1. מזון אולטרה-מעובד - הוא כל מזון שנמכר לא בצורתו הטבעית ומוסיפים אליו חומרים שלא היו בו במקור למשל: מלח, סוכר, ממתיק מלאכותי, נוגדי חמצון, צבעים טבעיים ועוד. מהמזונות הללו כדאי להימנע.
למשל: מהמזון הטבעי – תפוח אדמה מבושל אפשר להכין צ'יפס ללא תוספת מלח – הוא ייקרא מזון מעובד. מהמזון המעובד ניתן לאכול. אבל חטיף הצ'יפס באריזה הוא מזון אולטרה-מעובד שכדאי להמנע ממנו.
2. שתייה מתוקה – שלא יטעו אתכם, כל שתייה שאיננה "דיאט" היא שתייה מתוקה. גם אם היא מופחתת סוכר, דלת סוכר וכדומה. כדאי להסתכל על הקלוריות ורק אם הן 0, חולה הסוכרת יכול לשתות ממנה. המשקאות המתוקים, גם אם הם מוגזים (הגזים לא מורידים להם את הקלוריות) נחשבים המקור העיקרי למגיפת הסוכרת ולכך שגיל התחלואה בסוכרת מסוג 2 הולך ועולה.
3. ממתקים, עוגות
ועוגיות: הדיאטנים "חפרו" על זה מספיק – ברור שזה לא בריא.
4. מזונות עשירים במלח - למשל, אם מתייחסים לסימון התזונתי שנכנס ב- 1.1.20 – טחינה רגילה תקבל סימון ירוק, אבל טחינה עם מלח – לא תקבל. המלח אחראי לעלייה בלחץ הדם. אנחנו לא רוצים לסוכרת ולסיכון למחלת הלב להוסיף גם יתר לחץ דם. ושלא יעבדו עליכם! כל תבלין שיש בו את המילה "מלח" או "נתרן" לא מומלץ לשימוש.
5. סוכרים סמויים – אותם סוכרים שנדמה לכם שהם אינם או שהפחיתו את הכמות שלהם – אבל הם עדיין מעלים את הסיכון לסוכרת, עליה במשקל ומחלות לב. למשל: קטשופ, רוטב סויה, רוטב צ'ילי מתוק, אפילו אבקת מרק מכילה סוכר! עוגה ללא תוספת סוכר – מכילה את הפחמימה שנמצאת בקמח – ופחמימה מתפרקת בגוף לסוכר ואם תקחו בחשבון גם את השמנת – הרי שהדל סוכר הזה ממש לא בריא.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, האיגוד הקרדיולוגי בישראל
בשיתוף האיגוד הקרדיולוגי בישראל ונובו נורדיסק