כל מה שחשוב לדעת על סרטן השד. מדריך
סרטן שד הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב נשים. למה חשוב כל כך האבחון המוקדם, מהם הסימנים שאסור להתעלם מהם ואיך נקבע הטיפול המתאים?
בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ
סרטן שד הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב נשים. בזכות תוכנית הסקר, רוב מקרי סרטן השד יתגלו בשלב המוקדם. הטיפול שמוצע לנשים במקרה זה, מטרתו ריפוי. רק אחוזים בודדים מכלל הנשים שמגיעות לראשונה לאונקולוג, מגיעות עם מחלה גרורתית.
למחלה גרורתית ניתן להציע טיפול, אך על פי רוב לא ריפוי. כיום לשמחתנו, עומדים לרשות המטופלות טיפולים חדשניים, המאפשרים להפחית את הסיכוי להישנות המחלה ולהעלות את הסיכוי לריפוי, כל זה לצד שמירה על איכות חיים.
עד כמה שכיחה מחלת סרטן השד במדינת ישראל?
המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות פרסם נתונים עדכנייים לשנת 2016. לפיהם במדינת ישראל חיות כ-24,000 נשים שאובחנו עם סרטן השד. עיקר התחלואה בנשים מעל גיל 50.
סרטן השד הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם. מדובר בנשים מעל גיל 50, אולם כחמישית מהנשים המאובחנות עם המחלה מאובחנות מתחת לגיל 50.
מה חשיבות האבחון המוקדם של סרטן שד?
החדשות המעודדות בהקשר של סרטן שד הן שכיום אבחון מוקדם מאפשר להציע טיפול במגמת ריפוי, ברוב המוחלט של המקרים. למרבה המזל, כ-97% ממקרי הסרטן מתגלים בשלב בו הגידול לא התפשט לאברים מרוחקים. בשלב זה, מטרת הטיפול הינה ריפוי ובזכות כניסתן של תרופות מתקדמות, ניתן להציע במרבית המקרים טיפול מותאם אישי, תוך שמירה על איכות חיים טובה.
מהם הסימפטומים העשויים להעיד על המחלה?
ישנם סימפטומים שונים העשויים להצביע על נוכחות גידול באזור השד. למעשה, כל שינוי במראה השד או גוש חדש דורשים בדיקת רופא דחופה. נורות אדומות נוספות הן הפרשה דמית מהשד או כאב חדש בשד (יש לצייין כי מרבית תחושות הכאב אינן קשורות למחלת הסרטן).
האם הנקה אכן מסייעת במניעתה או שמדובר במיתוס?
בהחלט לא מדובר במיתוס - מחקרים שונים שנעשו בנושא הוכיחו, כי הנקה ממושכת מסייעת בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן השד.
מהם מרכיבי הטיפול וכיצד נקבע סדר המרכיבים בסרטן שד מוקדם?
הטיפול בחולות סרטן שד מוקדם כולל טיפול מקומי, כלומר ניתוח עם/בלי טיפול בקרינה וטיפול תרופתי סיסטמי, המכוון לתאי סרטן השד, שעלולים להיות נוכחים למשל בזרם הדם. פעמים רבות השלב הראשון הוא הטיפול המקומי ולאחריו הטיפול הסיסטמי. בשנים האחרונות רואים יותר ויותר שסדר הטיפולים משתנה, כלומר הטיפול הססטמי מקדים את הטיפול המקומי. טיפול כזה נקרא טיפול טרום ניתוחי (נאואדג'וונטי), לאחריו תופנה האישה לטיפול מקומי.
לגישה זו יתרונות רבים: ראשית, כך מתאפשרת הערכה מיטבית לגבי התגובה לטיפול. היתרון השני בא לידי ביטוי בכך שהקטנת הגידול מאפשרת ניתוח "קטן" יותר, ולעיתים גם נחסכת מהאישה הוצאה מלאה של בלוטות הלימפה בבית השחי. האונקולוגיה המודרנית הביאה עמה ייתרון נוסף לגישה זו: כאשר הטיפול הטרום ניתוחי אינו גורם להעלמת הגידול כולו לפני הניתוח, ניתן לשקול טיפול נוסף לאחר הניתוח בהתאם לסוג הגידול. ההחלטה לגבי סדר הפעולות הוא פרי אסטרטגייה טיפולית שנקבעת על ידי צוות רב תחומי הכולל: אונקולוגים, מומחים בקרינה של השד, רופאים מומחים בכירורגית שד, רנטגנולוגים, פתולוגים ולעיתים גם גניקולוגים.
מי הן החולות שנחשבות בסיכון גבוה לחזרת המחלה ומהי ההמלצה הטיפולית במקרים אלה?
באופן כללי, הפרמטרים המסורתיים לקביעת הסיכון כוללים התייחסות לגורמים אנטומיים כדוגמת גודל הגידול ומעורבות בלוטות לימפה בבית השחי. כמו כן, קיימת התייחסות גם למאפיינים פתולוגיים של הגידול: סטטוס קולטנים לאסטרוגן, פרוגסטרון וחלבון HER2, דרגת התמיינות של הגידול, חדירה לכלי דם, מדדים של קצב חלוקת הגידול ועוד.
האונקולוגיה המודרנית הכניסה מודלים מולקולרים מתקדמים מעבר למצויין לעיל, אלה תורמים רבות לגבי המידע על הסיכוי לחזרת המחלה ומהווים חלק דומיננטי בקבלת החלטה לגבי סוג הטיפול שנבחר. בשולי הדברים ראוי לציין, כי מדינת ישראל היא בין החלוצות בעולם לאמץ כלים מתקדמים אלו בצומת החלטה קריטי של קביעת הטיפול האונקולוגי, זאת במטרה לאפשר קבלת החלטות מיטבית ומותאמת אישית עבור כל מטופלת.
כיצד מחליט האונקולוג אילו טיפולים לבחור עבור המטופלת?
ככלל אצבע, נשים עם גידולים שמתחלקים מהר ובעלי מאפיינים אגרסיבים נוספים, הן מועמדות לטיפולים כימיים מונעים. נשים עם גידולים המבטאים ביתר קולטן מסוג HER2, מרביתן תקבלנה שילוב של טיפול כימי וטיפול ביולוגי. יש לציין כי למרבית הנשים גידולים המבטאים באופן משמעותי קולטנים להורמונים. מרבית הנשים האלו לא תצטרכנה לקבל טיפול כימי משלים והאונקולוג יסתפק בהמלצה לטיפול אנדוקריני (הורמונלי) כטיפול סיסטמי מונע.
מהם צמתי ההחלטה המשמעותיים ביותר בטיפול בסרטן השד?
ישנם מספר צמתים חשובים שכדאי להכיר:
1. קביעה האם להתחיל בטיפול סיסטמי או מקומי.
2. בחירת הטיפול הסיסטמי המיטבי – האם יכלול טיפול אנטי הורמונלי בלבד, האם יש צורך בטיפול כימי וביולוגי? ועוד.
3.סוג הטיפול המקומי – החלטות לגבי סוג הניתוח (ניתוח משמר שד לעומת כריתת שד- האם ניתן להוציא רק בלוטת זקיף מבית השחי או שיש צורך בכריתה נרחבת של בלוטות הלימפה) והחלטות לגבי אופי הטיפול הקרינתי (האם יש צורך בטיפול קרינה בנוסף, במידה ויש צורך בקרינה- מה יהיו שדות הקרינה?).
4. לאחרונה, נוסף צומת החלטה משמעותי בשלב שלאחר הטיפול הטרום ניתוחי והוא הערכת תגובת הגידול לטיפול הטרום ניתוחי. העלמות מלאה של תאים פולשנים בחומר שנכרת בניתוח, הינו המצב האופטימלי. שארית מחלה דורשת החלטה לגבי תוספת טיפול סיסטמי לאחר הניתוח.
כ-3% ממקרי סרטן השד מתגלים כסרטן שד גרורתי כבר באבחנה, מהן האופציות הטיפוליות במקרים אלה?
אכן, רק אחוז קטן מהנשים מופיע עם גרורות כבר באבחנה. לצערנו, למרות כל ההתקדמויות, חלק מהנשים שמחלתן לא הייתה גרורתית תפתחנה גרורות גם אחרי שנים.
האונקולוגיה המודרנית מציעה לנשים מגוון טיפולים הכוללים טיפולים אנטי הורמונליים, כימיים, ביולוגיים וטיפולים אימונותרפיים. חלק גדול מהטיפולים שהם מכווני מטרה, מטבע הדברים מתאימים לגידולים ספציפיים בלבד.
גידולים מסוג HER2 חיובי יטופלו באמצעות טיפול ביולוגי כנגד קולטני ה-HER2 בשילוב עם כימותרפיה. גידולים עם ביטוי יתר של קולטנים להורמונים יטופלו באמצעות טיפולים אנטי-הורמונליים.
לעומת זאת, גידולים מסוג "טריפל נגטיב" (גידולים ללא ביטוי יתר של קולטנים לאסטרוגן, פרוגסטרון ו-HER2, לרוב יטופלו בכימותרפיה. בנוסף, בחלק מהגידולים הללו המאופיינים בביטוי יתר של חלבון PD-L1 האחראי על הבקרה להפעלת מערכת החיסון, קיימת אפשרות להציע לנשים אלו כימותרפיה בשילוב טיפול אימונותרפי. אימונותרפיה היא דרך חדשנית המאפשרת לגייס את מערכת החיסון במטרה לתקוף את הגידול.
נשים המאובחנות כנשאיות של מוטציות גנטיות מסוג BRCA1/2, יכולות לקבל טיפול מוכוון מטרה המותאם לנשאיות המוטציה.
כאמור, לצערנו נכון להיום מחלה עם גרורות מרוחקות אינה ניתנת לריפוי במרבית המקרים. יחד עם זאת, הטיפולים המתקדמים מאפשרים לאישה הארכת חיים באיכות חיים טובה.
לסיכום: כיום, בזכות האבחון המוקדם והטיפולים המתקדמים, ניתן לאפשר ריפוי לחלק גדול מהנשים שמאובחנות עם סרטן השד. בנוסף, גם נשים שאובחנו עם מחלה גרורתית יכולות ליהנות מטיפולים מתקדמים, המאפשרים אריכות ימים ואיכות חיים טובה.
הכותבת היא מנהלת אונקולוגיית השד, מכון דווידוף, מרכז רפואי רבין.
- יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינו להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל.
- המידע נכון לאוקטובר. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל.
- שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.
בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ