מה הקשר בין אנטיביוטיקה והשמנה?
חוקרים מצאו כי תרופות מסוימות הובילו לשינויים בהרכב חיידקי מעיים שהעלו את הסיכון לדלקות מעיים והשמנה. למה זה קורה והאם יש פתרון?
בשיתוף אלטמן
לתרופות יש תופעות לוואי, זה ידוע וברור, לכן בכל פעם שנוטלים תרופה, תפקידו של הרופא המטפל להעריך את התועלת מול הנזק או הסיכון שיש בנטילת התרופות. אלא שלאחרונה חוקרים מזהים השפעה נוספת שיש לנטילת תרופות על הבריאות שלנו: הקשר בינן ובין חיידקי המעיים הטובים.
על פי מחקר שנערך בשתי אוניברסיטאות מובילות בהולנד, תרופות נפוצות, כמו אנטיביוטיקה ותרופות נגד דיכאון, גורמות לשינויים בחיידקי מעיים (מיקרוביום).
צוות החוקרים, מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי בחרונינגן והמרכז הרפואי האוניברסיטאי במאסטריכט בהולנד, בדק כ-2,000 דגימות צואה שנלקחו הן מאנשים בריאים והן מאנשים שאובחנו עם תסמונת המעי הרגיש (IBS) או עם מחלות מעיים דלקתיות (IBD).
החוקרים מצאו כי תרופות מסוימות הובילו לשינויים בחיידקי מעיים שהעלו את הסיכון לדלקות מעיים והשמנה. נוסף על כך, שימוש בחלקן מהתרופות שנבדקו במחקר תרופות הובילו לסיכון מוגבר להתפתחות זני חיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה. עמידות לאנטיביוטיקה היא תופעה עולמית מדאיגה, שמתבטאת בירידה ביעילות התרופות נגד זנים וסוגים שונים של חיידקים.
מהו המיקרוביום וכיצד הוא משפיע על הבריאות שלנו?
בגוף שלנו חיה אוכלוסיית חיידקים במשקל כולל של כ-3 ק"ג. חלק ניכר מהחיידקים האלה, החיידקים ה"טובים" כפי שנהוג לקרוא להם, חיים על העור שלנו, במערכת העיכול – מן הפה ועד החלחולת (רקטום) ובאבר המין הנשי, בעיקר. לכל אחד מאיתנו יש אוכלוסיות החיידקים ייחודית, שהרכבה מושפע מהתזונה שלנו, מהסביבה, מגנטיקה ועוד.
לחיידקים הללו ישנה השפעה משמעותית על הבריאות ועל מצבי חולי, אפילו על המצב הנפשי שלנו. אחת ההשערות המחקריות הנבדקות כיום היא, כיצד החיידקים משפיעים על הסיכוי להשמנה ומתברר כי בתחום הזה ישנן בשורות רבות.
בחזרה למחקר ההולנדי: מתוך כ-41 תרופות שהשפעתן נבדקה על משתתפי המחקר, כ-18 השפיעו בצורה משמעותית על המיקרוביום של הנבדקים. לדברי צוות החוקרים ההולנדי, ממצאי המחקר מספקים עדויות לכך שעלייה במשקל היא אחת מתופעות הלוואי שיש לתרופות מסוימות וכי שינויים במיקרוביום הנובעים משימוש בתרופות אלה אף עלול להשפיע על התהוותן של מספר מחלות מלבד השמנת יתר, בהן סוכרת ומחלות כבד.
התרופות העיקריות שנמצאו כמשפיעות הן תרופות אנטיביוטייות, תרופות נוגדות צרבת (PPI), תרופות לטיפול שלשול וותרופה מסוימת הניתנת לחולי סוכרת. על פי ממצאי החוקרים לנבדקים שנטלו תרופות נגד צרבת PPI היה את מספר גדול יותר של חיידקים בדרכי העיכול העליונות, שתרמו לעלייה בנפח חומצות השומן, סובלים מסוכרת שנטלו את התרופה המסויימת.
בנבדקים שנטלו תרופות נוגדות דיכאון ובנבדקים שנטלו סטרואידים נמצאו רמות גבוהות יותר של חיידקים שעלולים לזיהומים קשים וקטלניים, כגון חיידקי E קולי. בנבדקים שאובחנו עם מחלות מעיים דלקתיות ונטלו בשל כך תרופות נגד דיכאון נמצאו רמות גבוהות של החיידקים המזיקים Eubacterium ramulus, העלולים לגרום לזיהומים ושחלקם קשורים גם לעלייה במסת הגוף ולהשמנה.
"חשוב שרופאים יבינו את ההשלכות של השימוש בתרופות על המיקרוביום, כשהם רושמים אותן למטופליהם, ושנוכל להמשיך לבחון השערות חדשות שיכולות להסביר תופעות לוואי מסוימות הקשורות לשימוש בתרופות, סיכמו החוקרים את ממצאי מחקרם.
עולם הפרוביוטיקה ממשיך להדהים אותנו, ככל שאנו מבינים יותר ויותר את החיידקים הידידותיים שחיים בתוכנו.
בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר מחקרים שקושרים בין נטילת פרוביוטיקה ולבין מערכת העיכול ובימים אלה אנו עדים למחקר חדש שמתייחס גם לקשר בין פרוביוטיקה לניהול המשקל והצרת ההיקפים.
במחקר קליני שהתקיים בפינלנד בארבע מרפאות מחקר ונמשך 6 חודשים השתתפו 225 נשים וגברים שסובלים מעודף משקל והשמנה שלא שינו את אורחות חייהם וקיבלו תוספת פרוביוטיקה עם הזן הפרוביוטי החדש והנחקר B-420TM.
במחקר נמצא כי בקרב המשתתפים שנטלו את הזן הפרוביוטי B-420TM נצפתה השפעה מיטבית בבקרת המשקל והאכילה לעומת המשתתפים שלא נטלו.
בשיתוף אלטמן