הכוונות הטובות לא הספיקו: למה עצר בג"ץ את רפורמת הקנאביס
הרפורמה רצתה להנגיש את הצמח למטופלים באמצעות שיווקו בבתי מרקחת. בפועל, נוצרה שרשרת אספקה שהובילה לעליית מחירים, לחוסרים אקוטיים - ובעיקר לתחושת חוסר אונים של המטופלים. האם מדובר בכישלון?
שופטי בג"ץ הורו ביום חמישי האחרון על חזרה באופן זמני לאסדרה שהייתה נהוגה לפני כניסת רפורמת הקנאביס לתוקף. בדיון שנערך בפני הרכב של שלושה שופטים, בהם המשנה לנשיאת בית המשפט העליון השופט חנן מלצר, נפסק שהחל מ־15 בדצמבר החברות ישיבו את עלות מחיר התרופה לעד 370 שקל, גם עבור מינונים גבוהים, כפי שהיה לפני הרפורמה. ההחלטה תקפה לשלושה חודשים, עד סוף חודש מארס.
יו"ר הסתדרות הרוקחים: "המגדלים קוטעים את האספקה ומצפים שהמטופלים יקימו קול צעקה. כך הם מפעילים לחץ לביטול הרפורמה, סוגרים את השיבר".
מהי בדיוק הרפורמה בקנאביס ולמה חולי הסרטן והמטופלים בקנאביס רפואי טוענים שמדובר בכישלון וברפורמה שפוגעת בהם קשות?
1. הרפורמה נקבעה במסגרת החלטת ממשלה שהתקבלה ב־2016 תחת הכותרת "שימוש בקנאביס למטרות רפואיות", והיא זו שהכשירה את יחידת הקנאביס הרפואי (יק"ר) במשרד הבריאות להיות אמונים על הנושא. הרפורמה נכנסה לתוקף באפריל 2019, וכחודש לפני כניסתה לתוקף, הגישה עמותת הקנאביס הרפואי עתירה לבג"ץ נגדה. מאז התנהלו שני דיונים, באחרון שופטי בג"ץ הורו כאמור על חזרה זמנית לאסדרה הישנה.
באחד הדיונים אמר השופט מלצר: "הרפורמה בסך הכל חיובית, אבל בתקופת המעבר היו המון שאלות שעליהן המדינה לא נתנה את הדעת. היה צריך לחשוב מראש על עניין המחירים, יש כאן כשל שוק מובנה". עוד אמר: "העותרים רוצים להחזיר את הכל לאחור, אבל הרפורמה התקדמה ויש לה גם אלמנטים חיוביים. יש בעיה עם היישום ועם חבלי המעבר. אנחנו לא שוללים את הרפורמה מיסודה אבל צריך לסדר את זה כך שלא יימצא אדם אחד שייפגע מהמעבר הזה".
2. בעיקרה, הרפורמה שמה סוף להסדר המכירה הישיר בין מגדלים למטופלים, והגדירה בתי מרקחת בכל הארץ שדרכם ניתן יהיה לרכוש את הקנאביס. המהלך הוביל לעליית המחיר ולמחסור במוצרי הקנאביס כך שחולים רבים מצאו עצמם ללא התרופה שלה הם זקוקים.
3. מאז הפעלת הרפורמה עלתה זעקה גדולה של המטופלים שהרגישו שהם נפגעים. נועה (43) מחולון סובלת מתסמונת כאב אזורי מורכב, ומטופלת ב־50 גרם קנאביס רפואי בחודש, ומספרת כי "מאז הרפורמה הפגיעה בנו, החולים, מטורפת". המחיר שנועה משלמת בחודש קפץ משמעותית ("נדרשתי לשלם כ־1,000 שקל עבור התרופה וסירבתי כי אין לי את הסכומים האלו"), והיא אף מספרת שסבלה מתופעות לוואי קשות מתפרחות של אחת מהחברות באסדרה החדשה. "אנחנו המטופלים מרגישים שיש אינטרסים זרים וכלכליים שהובילו את מקבלי ההחלטות להפעיל את הרפורמה הזו", אמרה.
4. ההיגיון העומד מאחורי הרפורמה הוא ביצוע תהליך של "מדיקליזציה" לקנאביס הרפואי, כך שיהפוך להיות תרופה מן המניין. דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, סיפר: "הרפורמה לקחה מוצר שהיה 'צומח' והפכה אותו לתרופה. במעבר הזה קורים דברים חיוביים ושליליים: איכות המוצר נמצאת תחת פיקוח כפי שנעשה עם כל תרופה אחרת. בנוסף, במקום לקבל את התרופה כמו ב'תחנות סמים' בבית חולים אברבנאל או ברחובות, כעת זה ממוסד בבתי מרקחת ויש הרבה יותר נקודות הפצה".
עוד בנושא:
מחקר מצא: נטילת קנאביס משפרת הפרעות התנהגות בקרב חולי דמנציה
ליצמן מאשים: "המטופלים גונבים קנאביס"
צפו: רוקח מאבד עשתונות מול מטופלי קנאביס רפואי
באשר למחיר, לדברי פפו, לפני הרפורמה הייתה "אנומליה לא ברורה": "כל מטופל היה יכול לשלם מחיר קבוע של 370 שקל ללא קשר למינון. אנשים שהיו רגילים שנים לשלם 370 שקל חוו קפיצה משמעותית במחיר. אני יכול להבין את התסכול שלהם".
5. מאז האסדרה החדשה יש מספר חוות גידול שמחויבות לריכוזים ומינונים זהים כדי לוודא שהמוצר הסופי יהיה שווה ולא משתנה. למה בכל זאת יש מחסור? פפו הסביר: "אנחנו כבתי המרקחת אמורים לעבוד עם כל המגדלים, אבל הבעיה היא שאנחנו לא מקבלים מהמגדלים את כל המגוון. כרגע אני מקבל אספקה סדירה משלושה מגדלים, למרות שיש שמונה".
פפו חושב שאחת הסיבות לחוסרים ולאספקה הלא סדירה היא שחלק מהמגדלים ההיסטוריים מבינים שהשוק שהיה בידיהם נעלם: "לפני הרפורמה הם ישבו על ההכנסות מכל שרשרת האספקה, וכעת הם רק המגדלים. זו אחת המלחמות האכזריות שראיתי בכל שנותיי כרוקח: החברות קוטעות את האספקה ומצפות שהחולים יקימו קול צעקה על כך שאין להם טיפול. כך הם מפעילים לחץ לביטול הרפורמה, הם פשוט מאוד סוגרים את השיבר. זה לא הוגן, זה לא צריך לקרות, אבל זה מה שקורה כשגופים שלא שייכים לעולם הרפואי נכנסים לתחום ומנהלים מלחמה על גב החולים".
עו"ד יסמין מזרחי, שהגישה את הבג"ץ מטעם המטופלים יחד עם עו"ד מרים בריינין, סיפרה שלפני הרפורמה הליך הנפקת הרישיונות היה פחות מורכב מכיוון שהיו פחות חוליות בשרשרת. "הקנאביס הרפואי הגיע לחולה עצמו באופן ישיר מהמגדלים, ובעקבות הרפורמה הצטרפו חוליות נוספות שגם מייקרות את התהליך".
מעבר להתייקרות הקנאביס, עו"ד מזרחי הוסיפה שמאז הרפורמה חלה גם הידרדרות באיכות התרופה: "הרפורמה נוגדת את החלטת הממשלה שקבעה שעל המוצרים להיות בטוחים. מאז הרפורמה החולים מקבלים את התרופה כמו 'שקית הפתעה', הם לא ארוזים ומסומנים כנדרש וחומרי הדברה מובילים לתופעות לוואי אצל חלק מהחולים".
הרפורמה שמה סוף להסדר המכירה הישיר
צילום: sutterstock
מומלצים