הקו הדק בין בריאות גופנית לאנורקסיה בגיל המבוגר
יותר ויותר נשים וגברים שעברו את גיל ה-40, מציבים לעצמם מטרות לא ריאליות למראה מחודש. הבעיה מתחילה כשהרופא הפלסטי לא מזהה את הבעיה הנפשית הקשורה בעניין
מדי פעם פוקדות את מרפאתי נערות או נשים צעירות רזות ולעיתים אפילו חטובות המבקשות ניתוח קוסמטי, כזה או אחר. כשהן מבקשות שאיבת שומן החיוך שעולה על פני עלול לפגוע בהן, אבל, תשובתי ברורה - אני תמיד אומר להם שהן לא זקוקות או לא מתאימות לניתוח מסוג זה.
במשך השנים למדתי לאפיין נשים וגברים צעירים אלו ולבדל את המיעוט מהם שסובלים מפתולוגיה נפשית שהיא חלק מהפרעות אכילה יחד עם דימוי גוף עצמי ירוד באופן מוגזם. אני נמנע מלטפל באנשים אלו, כדי לשמור עליהם מפני משבר של אכזבה מהניתוח. זאת עד שימציאו מכתב מהרופא המטפל בבעיה הנפשית.
קיראו עוד:
דו"ח ניתוחים פלסטיים בישראל: מה האיבר הכי מנותח?
כנס הפלסטיקאים: למתן ניתוחי האף בגיל צעיר
זו הסיבה שאתן חושבות שהניתוח הפלסטי לא הצליח
כשהציפייה אינה ריאלית פתרון ניתוחי יהיה אסון
בהקשר זה, צריך להזכיר ולהדגיש שכל הפונים למנתח פלסטי מבקשים לתקן "פגם גופני" הגורם להם להפרעה בדימוי הגוף. זהו המקצוע שלנו. כ-95 אחוז מהפונים אלינו עוברים ניתוח קוסמטי, מחלימים ממנו היטב וממשיכים בחייהם בתחושת שמחה והקלה - הניתוח פתר את הבעיה, תודה דוקטור, שלום ולהתראות.
אולם לאותו מיעוט של אנשים שמגיע אלי עם בקשות למראה כזה או אחר שאינו ריאלי למצבם, אני נאלץ להסביר בתום הבדיקה שאין ביכולתי להציע להם פתרון שמרני או ניתוחי אשר ימלאו אחר הציפייה או נכון יותר הפנטזיה שלהם. כשהציפייה אינה ריאלית פתרון ניתוחי יהיה אסון.
למעשה, מה שמבדיל בין מנתח פלסטי מצוין לבין כל השאר זה היכולת להיות כן עם אותו מטופל שמגיע עם דרישות מוגזמות, ולהציב ולהגדיר בפניו את גבולות המציאות והפנטזיה. כל אשה מעל גיל 50 המגיעה לחבריי המנתחים המומחים בכירורגיה פלסטית וכולה כועסת ונרגשת, בתום שנים שבהם שילמה הון עבור כמויות ענק של חומצה היאלורונית אצל רופאים שאינם מסוגלים להציע פתרון ניתוחי, יודעת על מה אני מדבר.
לאחרונה אני נתקל בתופעה הולכת וגוברת של הפרעות אכילה בקרב גברים ונשים מבוגרים. אוכלוסייה זו קשה יותר לבידול מנערים ונשים צעירות. לכאורה, מדובר כאן באנשים מבוגרים שאחראים לחייהם, אולם למרבה הצער, המרוץ החולני שלהם אחרי הגוף המושלם, מוביל אותם שוב ושוב אל שולחן המנתח הפלסטי לניתוחים קוסמטיים אשר לעולם לא ייגרמו להם לשביעת רצון מלאה.
הפרעת אכילה בגיל המבוגר היא למעשה שלב אחד יותר קיצוני מהתופעה המבורכת של מבוגרים בכל גיל המחליטים לעשות שינוי עם בריאותם וגופם. כשהולכים היום לפארק, לשפת הים, לחורשה או לכל מקום אחר המאפשר פעילות גופנית, אפשר להתמלא שמחה מהתהליך העובר על הישראלים. המודעות לתזונה, לספורט ולשיפור הבריאות בכלל הולכת וגדלה. חלקנו מצליחים יותר חלקנו פחות, אבל ככל שמספר המצויים בתהליך של בריאות וכושר, יגדל הרי זה משובח.
לעומת זאת, אנשים ש"חרגו מהגזרה", תרתי משמע, מהווים סיכון רפואי לעצמם וגם למנתחים הפלסטיים שאולי לא יצליחו להבין את הפרעתם. כאמור, פנו אליי לאחרונה מספר נשים בגילאי 40 ומעלה שירדו במשקלן ומבקשות לבצע ניתוחים להרמת פנים או שדיים ועוד.
רובן נראו עצובות או בתקופת משבר, אחרות ירדו במשקל, לדבריהן, ללא דיאטה וללא שינוי ברמת הפעילות הגופנית שהן מבצעות. אחרות דווקא התמכרו לפעילות גופנית מאומצת ועכשיו הן רוצות הגדלת שדיים או מילוי הפנים.
עניין נפשי או גופני?
קו הגבול בין המועמדים המתאימים לטיפול לבין אלה שאינם מתאימים הוא דקיק. האבחון בין שתי הקבוצות הוא עבודה לפסיכולוגים ולא למנתחים פלסטיים. מטופלת אחת שעשיתי לה ניתוח קוסמטי לפני שנים, מבלי להבחין שהיא בעלת הפרעה בדימוי גוף, גרמה לי להגביר ולהחמיר את הנטייה שלי לבצע סינון קפדני. המטופלת, היא אישה בת 55, גופה רזה והיא ביקשה ניתוח הגדלת שדיים. מאז החלפתי לה את המשתלים כבר שלוש פעמים. פעם הם היו קטנים ואחר כך גדולים ורק בפעם השלישית כשהיא הגיעה שוב קלטתי שהיא איבדה קילוגרמים רבים ממשקלה, ולא שהיא היתה מלאה לפני כן.
כיום אני נוהג לשאול נשים וגברים אלו באופן ישיר שאלות המכוונות לעולם שאיני מבין בו, עולם הפרעות האכילה. בעזרת פסיכולוגית קלינית הכנתי שאלון קצרצר ממנו אני מנסה ללמוד על מצב נפשי כזה, שניתוח פלסטי יכול רק להזיק לו.
לכן חשוב לי לנצל במה זו ולפנות למי שחושב ללא הפסק על הניתוח הפלסטי הבא - לפני שאתם הולכים לטיפול קוסמטי, היו הגונים עד כמה שאפשר עם עצמכם ועם המנתח שלכם. בטרם אתם פונים, תשאלו את עצמכם, ברצינות ולעומק, האם הפנייה למנתח הפלסטי היא חלק מהיותי בתהליך בריא של תזונה נכונה, ספורט או הפסקת עישון? אם התשובה היא כן, אז כל עזרה מצדנו תהיה מבורכת. אבל, אם חלילה תגלו שאולי מדובר במשבר גיל שסוחף אותנו ל"התקף עוצמתי כרוני" של שנאת הגוף שלנו, אז אנא מכם, חפשו את הפתרון אצל המומחה המתאים, והוא לא קיים בענף הפלסטיקה.
הכותב, פרופ' אייל וינקלר , מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית בוינקלר קליניק