שתף קטע נבחר
 

כמה זמן לוקח לסובלים מאובדן שמיעה עד שיקבלו טיפול?

קלינאי תקשורת חושף את הנתון המדאיג לפיו מבוגרים רבים הסובלים מירידה בשמיעה ממתינים 7 שנים ארוכות עד שהם פונים לטיפול. "אובדן שמיעה מוביל לדיכאון, בידוד חברתי ומחלות - אל תחכו, יש מגוון פתרונות". הוא אומר ומסביר מה התסמינים והגורמים לירידה בשמיעה בגיל מבוגר

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

האוזניים שלנו הן מערכת מורכבת וחכמה ביותר. השמיעה מאפשרת לנו לתקשר עם הסובבים, לשמוע מוזיקה, ליהנות מציוץ הציפורים ולשמוע עוד מגוון צלילים נפלאים. מה שעבור רבים נתפס כמובן מעליו, הוא לא המצב עבור מליונים ברחבי העולם הסובלים מבעיות שמיעה.

 

ישנן מגוון סוגים של בעיות שמיעה והן קיימות בדרגות שונות, החל מחוסר נוחות כאשר בעיית השמיעה מוגדרת כמקרה קל ועד פגיעה קשה באיכות החיים. ליקויי השמיעה יכולים להיות מולדים או להופיע בגיל מבוגר כתוצאה מרעשים, תאונות, זיהומים, גופים זרים, שימוש בתרופות, עלייה בגיל וגורמים נוספים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

חוקרים מצאו: הגורם לחיים בריאים וארוכים

אלו 30 היתרונות הבריאותיים להליכה יומיומית

עלייה בפרידות בגיל השלישי. מה תעשו כדי שלכם זה לא יקרה

 

שבע שנים ארוכות - מרגע הפגיעה בשמיעה ועד טיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שבע שנים ארוכות - מרגע הפגיעה בשמיעה ועד טיפול(צילום: shutterstock)

הנתונים מצביעים על מיליונים שסובלים - ולא מטפלים

על פי הנתונים של המכון הלאומי לחירשות בארצות הברית בקרב מבוגרים בגילאי 65-74 25% סובלים מאובדן שמיעה ו- 50% מהמבוגרים מעל גיל 75 סובלים מאובדן שמיעה.

 

אולם חשוב לדעת כי אובדן שמיעה יכול להשפיע על כל אדם, בכל גיל והסטטיסטיקה מצביעה על 15% מהמבוגרים מעל גיל 18 או 37.5 מיליון בני אדם המדווחים על קשיי שמיעה. מבין המבוגרים בגילאי 20-70, אשר יכלו להפיק תועלת מלענוד אביזרי שמיעה, רק 16% ניסו אותם.

 

והעיכוב הממוצע בין הזמן שבו אדם מושפע מאובדן שמיעה, ועד אשר מחפש סוף סוף טיפול הוא ארוך ועומד על 7 שנים בממוצע. וזאת בידיעה שאובדן שמיעה שלא מטופל יוביל לאיכות נמוכה יותר של חיים, דיכאון, בידוד חברתי, אבטלה ובעיות בריאותיות נוספות.

 

6 סימנים לירידה בשמיעה

הסימפטומים של אובדן שמיעה יכולים להשתנות בהתאם לסוג של אובדן שמיעה, הגורם לאובדן שמיעה, ומידת ירידתה. באופן כללי אנשים הסובלים ממנה עלולים להיתקל בכל אחד מהמצבים הבאים:

 

קושי בהבנת השיחה היומיומית.

תחושה של יכולת לשמוע אבל לא להבין.

צורך להגביר את עוצמת הקול של הטלוויזיה או הרדיו.

בקשה מהסובבים לחזור על דבריהם לעיתים קרובות.

הימנעות ממצבים חברתיים שהיו בעבר מהנים. הקושי מתעצם במצבים רועשים כמו מסעדות, מפגשים משפחתיים תוססים, בעת נסיעה במכונית או בפגישות קבוצתיות.

בעל לקות השמיעה עלול לשמוע טינטון, צלצול או קולות זמזום באוזניים.

 

3 סוגים לאובדן שמיעה והקשר בינהם

ישנם שלושה סוגים עיקריים של אובדן שמיעה.

 

1: אובדן שמיעה סנסורינריאלי. הסוג השכיח ביותר של אובדן שמיעה. זה אובדן קבוע ונגרם או על ידי פגיעה בתאים זעירים דמויי שיער באוזן הפנימית או בעצב השמיעתי. העצב השמיעתי נושא מידע חשוב על עוצמת הקול, ושמעות הקול למוח. רוב המבוגרים עם אובדן שמיעה ישנה ירידה סנסורינאלית.

 

2: אובדן שמיעה חושית. יכול לעתים קרובות לגרום לקושי בהבנת צליל או דיבור, למרות שהוא חזק מספיק כדי לשמוע.

 

3: אובדן שמיעה מבעיה. אובדן שמיעה הנגרם על ידי בעיה מכנית (הולכה) באוזן החיצונית או האמצעית או בחסימה בתעלת האוזן, כגון שעווה באוזן החוסמת את הצליל מהתקן העור. זה יכול להיות קבוע אבל לעתים קרובות יותר, זה זמני וניתן לטפל רפואית.

 

איבוד שמיעה מעורב קיים כאשר קיים שילוב של אובדן שמיעה סנסורינריאלי ובהולכה גורם לאובדן שמיעה.

 

מחלות, תרופות ורעש: הגורמים לפגיעה בגיל מבוגר

לפניכם שמונה גורמים עיקריים הפוגעים בשמיעה בקרב קהל מבוגר.

 

אוטוסקלרוזיס.  מחלה הפוגעת בעצמות השמע המצויות באוזן התיכונה. המחלה מתבטאת בהסתיידות עצמות השמע ועצם הארכובה בפרט מה שמגביל את תנועתם התקינה, כתוצאה מכך לגרום לליקוי שמיעה הולכתי עם ירידה בשמיעה.

 

מחלת מנייר. מחלה הפוגעת באוזן בפנימית. מקור המחלה אינו ידוע עדיין וישנן תיאוריות שונות לגבי הגורמים השונים למחלה ולסימפטומים שלה. לרוב המחלה תופיע בין הגליאים 30-50.

 

החולה במחלת המנייר יכול לסבול מירידה בשמיעה עצבית, סחרחורת (ורטיגו), טנטון (צפצופים באוזניים) ורגישות לצלילים חזקים.

 

מחלה אוטואימונית של האוזן הפנימית. הירידה בשמיעה בדרך כלל פתאומית ומהירה מאוד.

 

התערבות רפואית מהירה יכולה לסייע לחלק גדול המחולים בשיפור מצב השמיעה ומניעת נזק לטווח ארוך.

 

תרופות אוטוטוקסיות. ישנן למעלה מ-200 תרופות הידועות בכך שהם עלולות לפגוע בשמיעה בטווח הארוך.

 

הפגיעה נגרמת ברוב המקרים בתאי השערה החיצוניים הנמצאים באוזן הפנימית כאשר לרוב התדרים הגבוהים הם אלו שנפגעים ראשונים.

 

רעש חזק מאוד. חשיפה לרעש בעוצמה רבה יכול לגרום לנזק תמידי ולירידה בשמיעה משני גורמים.

 

הראשון, חשיפה לרעש חזק לאורך זמן הפוגעת בתאי השערה שבאוזן הפנימית. הירידה בשמיעה תהיה הדרגתית וללא כאב מיוחד.

 

השני היא חשיפה לרעש קיצוני כגון פיצוץ יכולה לגרום לירידה פתאומית בשמיעה הקרויה טראומה אקוסטית.

 

גידול על עצב השמיעה. יכול לגרום לירידה בשמיעה ואף לפגיעה בשיווי המשקל. הפגיעה תהיה לרוב חד צדדית ותלווה בתחושת טנטון.

 

פגיעת ראש. פגיעת ראש חמורה, לדוגמא בתאונת דרכים, יכולה לגרום לשברים בגולגולת, קרע בעור התוף או לפגיעה במבני העצמות באופן התיכונה כתוצאה מכך לירידה בשמיעה.

 

פרסביאקוזיס. ירידה בשמיעה עצבית המתרחשת באופן הדרגתי במהלך החיים בשתי האוזניים. לרוב הפגיעה מתחילה בתדרים הגבוהים כאשר האדם מרגיש קושי להבין מילים, ובעיקר בהבחנה בין האותיות השורקות או שהצלילים נשמעים לו עמומים ולא ברורים.

 

מגוון של פתרונות לשיפור איכות החיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגוון של פתרונות לשיפור איכות החיים(צילום: shutterstock)
 

חידושים, פתרונות והמלצות לטיפול

בשנים האחרונות עולה המודעות בקרב הציבור לגבי תקנות הנגישות לאנשים חרשים וכבדי שמיעה, ונעשות פעולות רבות להנגשה והקלה על חרשים וכבדי שמיעה בישראל, כדוגמת תרגום לשפת הסימנים להרצאות, טקסים, סיורים, מוזיאונים ומקומות נוספים.

 

התקדמות הטכנולוגיה גם היא הביאה שיפור ניכר באיכות החיים של הסובלים מלקויות שמיעה, כאשר ניתן למצוא כיום בשוק מגוון רחב של מכשירים משוכללים המותאמים ללקויי שמיעה בכלל ולקהל המבוגר הסובל מהן בפרט.

 

כך ניתן למצוא כיום טלפונים מוגברים, אוזניות מיוחדות לצפייה בטלוויזיה, מכשירי שמיעה, מגברי שמיעה ניידים ואפילו שעונים מעוררים מיוחדים.

 

אולם רגע לפני שרצים לרכוש עזרי שמיעה באופן פרטי, כדאי לבדוק את הזכויות המגיעות לנו בביטוחים המשלימים של קופות החולים השונים.

 

כך לדוגמא, בקופת כללית מושלם ניתן ליהנות מסבסוד של עד 75% מעלות המוצר עד 1,000 שקלים בשנה. בקופת חולים מכבי ניתן לרכוש מכשירים שונים מבית ספקים בתחום שמוצריהם נבדקו בקפידה על ידם שמציעים הנחות של עד כ- 80% ממחירי המחירון.

 

כמו כן בבואנו לבחור אביזר שמיעה, יש לבדוק שמתאים לאדם בעל הלקות מבחינת הגברת הצליל ואיכותו. כמו כן, כאשר מדובר באדם מבוגר, על אף נטייתנו הטבעית לעיתים לבחור במכשיר החדש והמשוכלל ביותר, רצוי לבדוק כי המכשיר תואם את יכולתו הקוגנטיביות והמוטוריות של המשתמש בכדי שיידע לתפעלו בכוחות עצמו ולא יסתבך.

 

ההמלצה באופן כללי היא להיעזר במידות האפשר בשירותים של טכנאי שמגיע עד בית הלקוח ולדרוש התנסות מעשית טרם הרכישה. כמו כן, יש לוודא טרם לכן כי המוצרים מאושרים לשימוש והחזר על ידי קופות החולים, אשר מפעילות רגולציה וסינון בעניין.

 

 

הכותב הינו קלינאי תקשורת בחברת "אודיוקר תקשורת" 

 

 

60 שניות - ד"ר איתי גל מסביר איך האוזניות הורסות לנו את השמיעה

 

 

 

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
50% מהמבוגרים מעל גיל 75 סובלים מאובדן שמיעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים