שתף קטע נבחר
 

הפיתוחים הרפואיים שצפויים בעשור הבא

בשנים הקרובות צפויים פיתוחים טכנולוגיים שימשיכו לפרוץ גבולות, לאבחן במהירות, לרפא מחלות חשוכות מרפא ולהאריך את תוחלת החיים. אלה הפיתוחים שנמצאים בקנה עולם הרפואה

עולם הרפואה ממשיך להתפתח בצעדי ענק ומוביל להארכה משמעותית של תוחלת החיים. במאה הקודמת קשה היה להאמין שלהגיע לגיל מאה יהיה דבר של מה בכך, שתוחלת החיים הממוצעת בישראל תהיה בעשירייה המובילה בעולם, או שעיוורים ישובו לראות באמצעות עין ביונית.

 

אבל המציאות עולה על כל דמיון: מאות אלפי חוקרים ברחבי העולם עמלים יום יום כדי לבשר לעולם על הפיתוח הבא. כמו בעשור האחרון, גם העשור הבא מבטיח חידושים רפואיים מרחיקי לכת שיפרצו גבולות, יאריכו את החיים שלנו, באופן שגם עכשיו יהיה לכם קשה לדמיין.

 

רפואת העתיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רפואת העתיד(צילום: shutterstock)

 

הנה ההמצאות שבקנה, שצפויות להפציע בשנים הקרובות:

 

  ( )

התרופות החדישות שפותחו בשנים האחרונות, הצליחו להביא לשינוי דרמטי במפת ההדבקות ב-HIV. הן לא רק הפחיתו את סיכויי ההדבקה, הם גם האריכו את תוחלת חיי הנשאים, והיום ניתן לומר בגלוי שאלה שרמת הנגיף בגופם אפסית, לא מתים מאיידס. אבל האתגר לחסל כליל את הנגיף או למנוע את המחלה נותר בעינו.

 

בניסיונות הרבים לפתח חיסון כנגד הנגיף החמקמק נתקלו המדענים בכשלון חרוץ: מסתבר שנגיף ה-HIV יוצר ללא הרף מוטציות – שינויים גנטיים, שמפתיעים את מערכת החיסון ולא מאפשרים לפתח חיסון ש"יחזיק מעמד" וימנע הדבקה אוניברסלית.

 

אבל לאחרונה מתגבשת אצל חוקרים ומדענים ההבנה, שחיסון כזה הוא כבר לא בגדר אוטופיה: מחקרים מתקדמים שנערכו לאחרונה בארה"ב ובאפריקה, הראו שחיסונים בפיתוח הצליחו למנוע הדבקה. טכנולוגיות פיתוח חדישות צפויות לאפשר יצירת חיסון כזה מוקדם מהצפוי, ככל הנראה עוד בעשור הקרוב.

 

לא רק חיסון בדרך: מחקרים אחדים בוחנים אפשרויות טיפוליות נוספות לריפוי מ-HIV, לאלה שלא הצליחו להתמגן בפני הנגיף. בין כיווני המחקר שנבדקים: השתלת מח עצם שנתרם מאותם אנשים בודדים שנמצאו חסינים בפני הדבקה, ופיתוח תרופות ביולוגיות שיגרמו למערכת החיסון האנושית לחסל את הנגיף הקטלני.

 

  (צילום: דוברות אסותא)
רובוט דה וינצ'י(צילום: דוברות אסותא)

 

  ( )

רובוט דה וינצ'י היה החלוץ שהפציע בחדרי הניתוח וסייע למנתחים להסיר גידולים סרטניים בבלוטת הערמונית. ההמשך כבר היה טבעי: עוד ועוד רובוטים שפותחו, איפשרו לכירורגים לנתח כשהם מרוחקים ממיטת החולה, בדיוק מקסימלי, ובמינימום סיבוכים.

 

השנה, הטכנולוגיה הרחיקה לכת, כאשר בוצע ניתוח מרחוק, שעה שהמנתח הפעיל את הרובוט כשהוא במרחק קילומטרים מחדר הניתוח. הטכנולוגיה הזו תאפשר בשנים הקרובות לבצע עוד ועוד ניתוחים כשהמנתח נמצא אפילו מעבר לים ומפעיל את הרובוט שמרוחק ממנו אלפי קילומטרים.

 

בשנים הקרובות, צפויה הטכנולוגיה להמשיך ולהתפתח, כעוד ועוד חדרי ניתוח יצויידו ברובוטים המבצעים יותר ויותר ניתוחים. נכון, הם עדיין מופעלים על ידי מנתח השולט על מוטות ההיגוי, אבל בעולם הביוטכנולוגיה כבר חושבים על הדור הבא של רובוטים שממש כמו "טייס אוטומטי", יתוכנתו מראש בנתוני החולה ובתוכנית הניתוח שלב אחר שלב, ויבצעו את הפרוצדורה הכירורגית לבד, כשהמנתח הראשי רק משגיח מרחוק.

 

צפו: ניתוח שמבצוע באמצעות רובוט דה וינצ'י

 

 

  ( )

העומסים בבתי החולים ומיעוט אנשי הצוות הרפואי הם תמונה יומיומית במערכת הבריאות הישראלית הסובלת באופן תמידי ממחסור בתקנים. בעולם כבר החלו לפתור חלקית את המצוקה הזו, כשבבתי חולים אחדים מסתובבים רובוטים בין המטופלים, ובשלב הזה מתקשרים איתם באמצעות שיחת וידאו עם רופא או אחות.

 

אבל בשנים הקרובות הרובוטיקה תתפוס חלק משמעותי הרבה יותר בטיפול: מדענים צופים שלא ירחק היום שבו מעל 50% מעבודת האחיות במחלקות האשפוז יוחלפו על ידי רובוטים. הם יוכלו לחלק תרופות באופן מדויק על ידי סריקת ברקוד שעל החולה, לערוך בדיקות בסיסיות כמו לחץ דם ואק"ג וגם להשיב על שאלות החולים על מצבם ומה שצפוי להם בהמשך האשפוז.

 

רובוט (צילום: RP-VITA)

 

  ( )

בעולם, הטיפול בחולים אונקולוגיים, תרופות מותאמות אישית הוא כבר דבר שבשיגרה: יותר ויותר טיפולים ביולוגיים לסרטן מותאמים ספציפית לחולה ולאיפיון הגנטי של הגידול. בדיקות חדישות מאפשרות מיפוי של עשרות גנים ומוטציות ומאפשרות לתפור את הטיפול המדוייק לחולה.

 

אבל זו רק ההתחלה: בעשור הקרוב אנו צפויים לגל של תרופות כאלה, לא רק בתחום הסרטן: מחלות רבות צפויות להגיע לכדי ריפוי בזכות טיפולים שיינתנו לחולים בהתאמה מקסימלית. ההתאמה הזו תביא לקיצור משך הטיפול ולשיעורי החלמה גבוהים הרבה יותר.

 

   (צילום: shutterstock)
הדמיה.זולה יותר ומהירה יותר(צילום: shutterstock)

 

  ( )

מדי יום מתבצעות בישראל אלפי בדיקות CT ו-MRI, המאפשרות לאבחן מחלות, לאפיין בעיות, לתכנן טיפול מיטבי ולהציל חיי אדם. אבל סורקי ה-CT וה-MRI נותרו מגושמים ויקרים. התוצאה היא שרבים ממתינים לסריקה שבועות ואפילו חודשים.

 

הקושי המרכזי הוא במכשירי ה-MRI: הם אמנם המדוייקים ביותר, במיוחד לאיברים פנימיים, ואינם פולטים קרינת רנטגן, אבל הבדיקה ארוכה מאוד, לעתים גם יותר משעה, מצריכה הרדמה כללית בילדים, ובעיקר – יקרה מאוד.

 

בשנים הקרובות צפויים חידושים גם בתחום ההדמיה הרפואית: מכשירי הסריקה צפויים להיות קטנים יותר, מגושמים פחות, זולים יותר, מהירים ומדוייקים הרבה יותר. דוגמאות למכשירים כאלה הוצגו לאחרונה בכנסים רפואיים, שם נצפה למשל מכשיר MRI שמקצר את סריקת המוח משעה ורבע – לכעשרים דקות בלבד, ובאיכות זהה.

 

וידאו צ'ט (צילום: shutterstock)
רפואה מרחוק(צילום: shutterstock)

 

  ( )

גם התחום הזה כבר הפך בישראל לדבר שבשיגרה: קופות החולים בישראל הפכו חלוצות עולמיות בתחום הטלמדיסין ומאפשרות לרופאים לבדוק חולים, להגיע לאבחנות וגם לשדר מרשמים מבלי שהחולה זז מהבית.

 

מדובר בשיפור משמעותי במיוחד לתושבי הפריפריה שסובלים ממחסור ברופאים מומחים וממרפאות מרוחקות ממקום מגוריהם. פיתוח ישראלי אף מאפשר לבצע בדיקה גופנית מלאה, בדיוק רב, ולשדר את הממצאים אל הרופא.

 

בשנים הקרובות צפויה להתפתח הרפואה מרחוק עוד יותר: קופות החולים שוקדות להרחיב את שירותי הטלמדיסין. יותר ויותר ביקורים במרפאות רופאי המשפחה, הילדים ומרפאות החוץ בבתי החולים, יוחלפו בשיחת וידאו צ'ט מבלי שתפסידו יום בעבודה, תעמדו בפקקים ותחפשו חניה.

 

ל-ynet נודע שבקופות מתכוונים להשיק בשנתיים הקרובות שרותי אונליין חדשים של רופאים פסיכיאטרים, פסיכולוגים, דיאטניות, אנדוקרינולוגים, רופאי גסטרו וריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפיתוחים הרפואיים של העשור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים