שתף קטע נבחר
 

הטעויות שאנו עושים בשמירה על בריאות הפה

רבים מאיתנו עושים טעויות חוזרות ונשנות שעלולות לפגוע בבריאות הפה, מהן הטעויות הנפוצות ואיך ניתן להימנע מהן?

חלל הפה והשיניים משמשים לאכילה, ויש להם תפקיד משמעותי במראה הכללי ובחיוך של כל אדם. מעבר לכך, מצב בריאות חלל הפה והשיניים משפיע גם על מצב בריאות הגוף כולו. המודעות לכך עדיין לא גבוהה בקרב הציבור הרחב, אך מחקרים מדעיים משמעותיים מוכיחים כי מחלות הפה והשיניים משפיעות על מצבים רפואיים רבים וגורמים להחמרה של מחלות סיסטמיות.

 

המחלות העיקריות והנפוצות ביותר של השיניים והפה הן: מחלת העששת (חורים בשיניים) ומחלות חניכיים. הבשורה הטובה היא ששתיהן ניתנות למניעה לחלוטין בהתנהגות נכונה של המטופל ובהקפדה על היגיינה ושמירה של בריאות חלל הפה והשיניים.

לצד הפעולות החיוניות שיש לנקוט ביום יום, רבים מאיתנו עושים טעויות חוזרות ונשנות שעלולות לפגוע בבריאות הפה, מהן הטעויות הנפוצות ואיך ניתן להימנע מהן?

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

1. לא מצחצחים כנדרש ולא שומרים על גהות הפה

הסרה מכנית של רובד החיידקים, לפחות פעמיים ביום ורצוי אחרי כל ארוחה, זה בסיס שמירת הבריאות של השיניים והחניכיים.

 

מה אנו עושים באופן לקוי: אנחנו מצחצחים כמה שניות עד חצי דקה, עד שיש לנו קצף בטעם מנטה ממשחת השיניים, ומצחצחים בעיקר את קדמת הפה בלסת העליונה ומשטחי הלעיסה בלסת התחתונה. בנוסף אנחנו מצחצחים באופן אגרסיבי תוך הפעלת כוח על המברשת.

 

מה צריך לעשות: לצחצח 2 דקות את כל השיניים, בכל המשטחים, בפנים בפה ובצד הלחי והשפה ומשטחים לעיסים בכל האזורים. בזמן הצחצוח נמנעים משימוש בכוח ומשתמשים במברשת רכה או מברשת חשמלית שעוצרת כשמפעילים על השיניים יותר מדי כוח. לאחר הצחצוח משתמשים באביזרים משלימים כמו חוט דנטלי כדי לנקות בין השיניים וכמובן צחצוח באזור בין החניכיים לשן.

 

לצחצ שיניים בצורה הנכונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לצחצ שיניים בצורה הנכונה(צילום: shutterstock)

 

2. מתים על חמוץ

אנחנו מוצצים לימון, אוהבים משקאות אנרגיה, מיץ תפוזים, תה, פירות וצורכים אותם רבות. כל המשקאות והמזון בעלי חומציות גבוהה (PH נמוך, לכל מי שאהב כימיה בתיכון) תוך שחיקה בצחצוח אגרסיבי ולפעמים הידוק שיניים (שעליו עוד נדבר) גורמים להסרה של שכבת האמייל מהשן. חלקה מתמוסס בהשפעת החומצה וחלקה מוסר בכוח הצחצוח. אומנם אמייל (זגוגית) השן הוא החומר החזק בגוף אבל שחיקתו המתמדת פוגעת בו, בלעדיו המטופל סובל מרגישות, כאב לקור ולמגע ובכלל נזק לשיניים ועמידותן.

 

מה עושים: נמנעים מכמויות גדולות ורצופות של חמוץ (לימון בפה, הרבה משקאות בעלי חומציות גבוהה). אם חייבים לצרוך חמוץ כי ממש מתחשק, כדאי לשטוף היטב את הפה לאחר מכן.

 

3. אוכלים בין הארוחות

אוכלים מתוק ומנשנשים כל הזמן? זה יעלה לכם ביוקר.

 

מה עושים: רצוי שצריכת המתוק תהיה בסמוך לזמן הארוחה וכמה שפחות פעמים ביום. אכילה מתמדת תגרום להרבה יותר נגעי עששת. כך גם מתן בקבוק חלב בלילה או הנקה בלילה, עלולים לגרום לנגעי עששת וזאת שילוב של מספר גורמים. ראשית, לרוב לאחר אכילת לילה לא מנקים את חלל הפה ופשוט ממשיכים את שנת הלילה, שנית, כמות הרוק בפה במהלך הלילה הנה נמוכה מה שמשאיר לחיידקים את התנאים לפעול בהשפעת הסוכרים ולקדם את התפתחות מחלת העששת.

 

4. מתוחים ביום או בלילה?

אחד הדברים המאפיינים אנשים מתוחים זה הידוק שיניים או שחיקתם. זו תופעה שיכולה להתרחש בזמן ערות אצל חלק מהאנשים ובלילה אצל אחרים.

 

בקרב השוחקים רואים שיניים שטוחות, שחוקות ושברים בקצות השיניים הקדמיות. אצל מהדקים אנו רואים סדקים בכותרות השיניים, שברים בשיניים וסדקים בשורשי שיניים, אבל כל אדם ומגוון הממצאים שלו. הידוק ושחיקה יכולים גם לגרום לבעיות מפרק, כאבי ראש בבוקר (השוחקים בלילה) או במהלך כל היום ותפיסה של מפרק הלסת במצב סגור ולפעמים אחרי פיהוק גדול גם במצב פתוח.

 

מה עושים: לא שוחקים ולא מהדקים – קל להגיד וקשה לעשות. לכן ללילה הפתרון הוא סד לילה שזה מכשיר שלובשים על השיניים בזמן השינה שמונע את שחיקתם. ביום אנו מנסים להיות מודעים להידוק או לשחיקה ושומרים על רווח של כ-3 מ"מ בין הלסתות.

 

הכותב הוא רופא שיניים ראשי כללית סמייל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על בריאות הפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים