נטלה כמות גדולה של משככי כאבים בהריון - התינוק נולד עם פגם לבבי נדיר
העובר לקה בפגם לבבי, לאחר שאמו השתמשה באקמול ואופטלגין בזמן ההיריון. טכנאית האולטרה-סאונד בבית החולים 'שערי צדק' זיהתה זאת, והאישה הובהלה לחדר הלידה, מה שהציל את חיי העובר
את הבדיקה ערכה אביטל טאובר, טכנאית אולטרה-סאונד שסיפרה: "מיד בתחילת הבדיקה ראיתי שיש משהו לא תקין בהתכווצות הלב של העובר. התייעצתי עם מומחי הלב שלנו שהתגייסו מיידית והחליטו לבצע מספר בדיקות לעובר על מנת לאבחן את הבעיה".
בבדיקה נשלל החשד לבעיה בהתפתחות, אולם הטכנאית הבחינה כי ישנה בעיה בהתכווצות לב העובר. בשל החשד פנתה למומחי הלב בעוברים של שערי צדק, שהמליצו על ביצוע מיידי של בדיקת אקו לב לעובר. האישה הועברה מיידית לחדר לידה וילדה תינוק בריא.
קיראו עוד
מדריך התרופות בהיריון: מה מותר וממה להיזהר?
נוטלת פראצטמול בהריון? הילד בסיכון ל-ADHD
"להימנע מלקיחת כמות גדולה מתרופות אלו ללא מעקב"
בבירור עם האם התברר כי כשבועיים לפני חלתה בשפעת ונטלה במשך כמה ימים אקמול ואופטלגין, אחת לארבע שעות ולאחר שהתייעצה עם רופא על מנת לטפל במחלתה. בכל הנוגע לשימוש בתרופות הללו במהלך היריון, קיימות המלצות ברורות של ההסתדרות הרפואית כיצד להשתמש בהן, המינונים המותרים והצורך במעקב רפואי ויש לפעול על פיהן.
אמו של התינוק, סיפרה לידיעות אחרונות: "לפני מספר שבועות חליתי בשפעת ולאחר התייעצות עם רופא בקהילה לקחתי אקמול ואופטלגין במשך מספר ימים. לאחר שהחלמתי, הגעתי לבדיקת אולטרסאונד שגרתית והטכנאית הפנתה אותי לבית חולים כי חשדה שהראש של העובר קטן. במזל גדול בדקה אותי אביטל שמיד אמרה שאין כל בעיה עם ההתפתחות של העובר ולמזלנו זיהתה שיש בעיה לבבית. השאירו אותי בלילה בשערי צדק ובבוקר עברתי מספר בדיקות והרופאים קבעו שחייבים ליילד אותי מידית. לאחר הלידה עברנו יום יומיים של דאגה אבל ברוך השם, הכל בסדר והילדה שמחה ובריאה".
חשוב לציין כי החומר הפעיל 'פרצטמול' הנמצא באקמול, נמכר בישראל גם תחת השמות: דקסמול, פראמול, נובימול, רוקמול, אברולט (פתילות) ועוד. בבדיקה התגלה כי אכן קיימת בעיה נדירה ביותר של חסימת הצינור העורקי בלב, שמסכנת באופן מיידי את חייו של העובר. הצינור העורקי הוא כלי דם עוברי גדול שמחבר בין עורק הריאה לאבי העורקים ומאפשר, אצל העובר, לדם לעקוף את הריאות שאינן פעילות בהיריון. הכלי נסגר תוך מספר שעות עד מספר ימים לאחר הלידה. העורק שנסגר, חשוב בהתפתחות העובר ובדרך כלל נסגר רק לאחר הלידה, אולם סגירה שלו כאשר העובר עדיין לא נולד מהווה סכנה משמעותית להתפתחות אי ספיקת לב אצל העובר ולחייו של העובר וללידה תקינה.
ד"ר אורי חן, מנהל היחידה לאולטרה סאונד במיילדות וגינקולוגיה סיפר: "לאחר שבוע 34 כלי הדם הזה רגיש מאוד לפעולה של תרופות ממשפחת האדוויל והאספירין אולם גם לאקמול ואופטלגין. כמות גדולה של התרופה עלולה לסגור את כלי הדם העוברי החשוב הזה ולהביא במקרים מסוימים לאי ספיקת לב עוברית, יתר לחץ דם ריאתי ואף למות העובר. יש לפעול להתאם להמלצות הרפואיות ועל פי ההנחיות ולהימנע מלקיחת כמות גדולה מתרופות אילו ללא מעקב".
פרופ' עמירם ניר, מנהל קרדיולוגיה ילדים אמר: "היולדת הופנתה אלינו לאקו לב עובר בשבוע 38 להריונה בגלל חשד לבעיית לב בעובר. בבדיקת לב העובר התברר שהצינור העורקי, שהנו עורק עוברי לו נזקק העובר, המחבר את העורקים הגדולים, נסגר. עורק זה משמש את העובר עד הלידה ונסגר לאחר הלידה. כאשר העורק נסגר לפני הלידה, העובר נמצא בסיכון רב לחייו.
"בבדיקת הלב, נמצא עומס רב על לב העובר ועל כן הוחלט להקדים את הלידה על ידי זירוז. לאחר הלידה התינוק נזקק לעזרה בנשימה, אך התאושש מהר ומצבו טוב. בבדיקת אקו לב לאחר הלידה, נצפו תוצאות הסגירה המוקדמת של העורק העוברי, אך תפקוד הלב היה סביר. בזכות ערנות והבנה נכונה של הטכנאית שעשתה אולטרה-סאונד, בוצעה אבחנה של מצב לא שכיח והקדמת הלידה מנעה נזקים חמורים לעובר".