מכת שפעת קשה בארה"ב: 2,900 מתו; 55 אלף אושפזו
התחזיות מהחורף האוסטרלי התממשו: השפעת העונתית ממשיכה להכות ברחבי העולם. בארה"ב נדבקו מעל 6.4 מיליון איש, עשרות אלפים אושפזו במצב קשה ויותר מ-2,900 איש מתו. תחלואה חמורה מדווחת גם ברחבי אירופה
השפעת העונתית מכה גם בעולם: בארה"ב נדבקו מיליונים במחלה, עשרות אלפים אושפזו במצב קשה עד אנוש, אלפים מתו. מאות מקרי תמותה גם באירופה. מרבית הנדבקים – לא חוסנו כנגד המחלה.
עוד בתחילת החורף הזהירו התחזיות כי חורף 2019-2020 צפוי להיות קשה, זאת על סמך עונת החורף שהסתיימה באוסטרליה וגבתה את חייהם של מאות, עם עשרות אלפי מקרי אישפוז. עם זאת, השאננות שאפפה את העולם והאיחור בייצור החיסונים – גובים מחיר יקר.
משאננות להיסטריה: למה ישראלים לא נוהגים להתחסן? - צפו
קיראו עוד:
כך גורמת השפעת לקריסת מערכות – שלב אחר שלב
במערכת הבריאות מתריעים: "מעולם לא ראינו שפעת כל כך אגרסיבית"
קושי בהשגת חיסוני שפעת: 30 אלף מנות בדרך לארץ, מאמצים להשיג עוד 50 אלף
המרכז לבקרת מחלות בארה"ב מדווח כי במדינה נדבקו למעלה מ-6.4 מיליון אזרחים. מעל 55 אלף איש אושפזו במצב קשה עד אנוש, ויותר מ-2,900 מתו. התחלואה קשה מאוד גם באירופה, שם מדווחים על אלפי אישפוזים ומאות מקרי תמותה מהמחלה.
בחורף 2017-2018 נרשמה השפעת הקטלנית ביותר בעשור בארצות הברית, עם 61,000 מקרי מוות הקשורים בשפעת ו- 810,000 מקרי אשפוז הקשורים בשפעת. החורף, כך לפי הדיווחים, צפויה שפעת קטלנית לא פחות.
תחלואת השפעת צפויה להגיע לשיאה בסוף ינואר ובתחילת פברואר. עם זאת, ובהסתמך על השנים האחרונות, מקרי תחלואה קשים דווחו גם בחודשי מרץ ואפריל. על פי ההערכות, מרבית מאלה שנדבקו וחלו בצורה קשה או נפטרו מהמחלה – לא היו מחוסנים כנגדה.
מרבית ההדבקות בשפעת במבוגרים הן בזן A, הנוטה לפתח מוטציות במשך השנים. מנגד, מרבית ההדבקות בילדים מתרחשות דווקא בזן B, הנחשב יציב ועל כן מרבית המבוגרים שנחשפו אליו בשנים קודמות אמורים להיות מחוסנים כנגדו.
בישראל, בינתיים, חיסוני השפעת אזלו כמעט לחלוטין: בקופות ממתינים למשלוח נוסף של כ-100 אלף מנות שאמורות להגיע מיצרנית החיסונים 'סאנופי' שבפריז. עד כה אושפזו כ-150 ישראלים במצב קשה, ולפחות 15 מתו מהמחלה.
הנחיות הטיפול לנדבקים בשפעת שלא חוסנו
אופציות הטיפול בשפעת מצומצמות ולא מוחלטות. התרופה האפשרית במקרי שפעת קשים היא 'טמיפלו' שנועדה למנוע סיבוכים אצל חולים שלקו במחלה, אינם מחוסנים ומראים הדרדרות.
מדובר בתרופה אנטי ויראלית ותיקה, שנמצאה יעילה כטיפול בחולים שנמצאים בסיכון לסיבוכים ותמותה כתוצאה משפעת. הטיפול בטמיפלו יעיל יותר אם ניתן תוך 48 שעות מהופעת התסמינים, אך עשוי להועיל בתקופה שמעבר לכך בחולים עם מחלה קשה או מידרדרת, סיבוכים או אשפוז. עם זאת טמיפלו אינה יעילה למניעת סיבוכים ותמותה מוירוסים שאינם שפעת.
הטיפול בטמיפלו ניתן רק לאחר זיהוי מעבדתי של הווירוס, בדיקה האפשרית רק בבתי חולים או באמצעות ערכה ביתית לבדיקה מהירה של שפעת. כאשר אין זיהוי ודאי של הוירוס, הטיפול בטמיפלו מוצדק רק כאשר יש חשד סביר לתחלואה בשפעת.טמיפלו מותר לשימוש מגיל שבועיים ומעלה, כאמור בחולים עם שפעת מוכחת או משוערת, עם אחד מגורמי הסיכון הבאים:
1. באשפוז – כל חולה המאושפז עם שפעת.
2. בקהילה – בקבוצות סיכון עם מחלה דמוית שפעת או שפעת מוכחת, בהם ילדים המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין ומצויים בשל כך בסיכון מוגבר לסיבוך משפעת; נשים הרות או הנמצאות שבועיים מלידה; חולים בעלי השמנת יתר קיצונית (BMI>40); בני 65 ומעלה; דיירי בתי אבות או דיירי מוסדות אשפוז כרוני.
3. חולים הסובלים ממחלות כרוניות ובהן מחלות ריאות, כולל אסתמה, מחלות לב, כליות, כבד, דם, סוכרת ומחלות מטבוליות אחרות, מחלה נוירולוגית, פגם בהתפתחות הנוירולוגית כמו פיגור שכלי או ניוון וחבלה בעמוד השדרה, או דיכוי חיסוני.
מינון הטמיפלו הוא בהתאם לגיל ולמשקל הגוף: מבוגרים יקבלו פעמיים ביום כדורים של 75 מ"ג, ילדים מתחת למשקל 15 ק"ג יקבלו מינון של 30 מ"ג פעמיים ביממה, ואלה השוקלים מעל 15 ק"ג יקבלו מינונים של 45 עד 75 מ"ג פעמיים ביממה, בהתאם למשקל גופם. הטיפול נמשך 5 ימים לכל קבוצות הגיל.
במשרד הבריאות ממליצים גם על טיפול מונע לבתי אבות ומוסדות לאשפוז כרוני, כאשר יש במוסד שני חולי שפעת או יותר ולפחות אחד מהם מאובחן מעבדתית. הטיפול יינתן לכל דיירי המוסד ולצוות הרפואי אשר לא חוסן נגד שפעת בעונה הנוכחית. משך הטיפול המונע הוא לפחות שבועיים ועד לשבוע אחרי זיהוי המקרה האחרון. במקרים מיוחדים, ישקל טיפול מונע לשבוע ימים.
באחרונה החלה חברת 'רימפארם' לייבא ערכה ביתית לבדיקת שפעת. היא מתבצעת באמצעות מטוש המוכנס לנחיריים ולאחריהם למבחנה עם נוזל. באמצעות מקלון בדיקה, ניתן לאבחן האם קיימת הדבקה בשפעת מזני A או B. הבדיקה נחשבת יעילה ואמינה, אולם ניתנת לרכישה בבתי מרקחת בודדים בלבד ברחבי הארץ, ועלותה גבוהה – כ-70 שקלים לערכה.
מתי יש לפנות בדחיפות לחדר מיון?
- במצב של חום שנמשך מעל חמישה ימים
- כאשר ישנן הקאות מרובות בכל נסיון שתייה או חוסר יכולת לשתות
- בכל מצב של קוצר נשימה המתבטא בכיחלון בשפתיים או נשימת יתר (בתינוקות מעל 50 נשימות בדקה, בילדים מעל 40 נשימות בדקה, במבוגרים מעל 20 נשימות בדקה)
- בכל מצב של הופעת חום עם פריחה נקודתית אדומה על העור, שאינה נעלמת בלחיצה או מתיחה של העור