שתף קטע נבחר

מה קורה במרכזים לטיפול במכורים לסמים?

יותר מ־20 שנה מופעלים מרכזי הטיפול במכורים לסמים על ידי האגודה לבריאות הציבור - בלי מכרז ובלי פיקוח. עכשיו עותרת התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ, ודורשת: הורה למשרד הבריאות לפרסם מסמכים אודות הפטור

20 שנה בלי מכרז ובלי פיקוח, מה קורה במרכזים לטיפול במכורים לסמים? מרכזי הטיפול במכורים לסמים מופעלים בשני העשורים האחרונים על ידי האגודה לבריאות הציבור, זאת למרות שהאגודה מעולם לא עמדה בפני מכרז. חצי שנה מנסה התנועה לאיכות השלטון להבין מדוע, אבל משרד הבריאות מסרב לפרסם מסמכים הקשורים להחלטה. השבוע עתרה התנועה לבג"ץ נגד ההתנהלות חסרת השקיפות של המשרד.

  

קיראו עוד

מקוקאין עד סקס: נתוני ההתמכרויות בישראל נחשפים

מחקר: מה מסוכן יותר - אלכוהול, גראס או קוקאין?

מחקר: עישון גראס פוגע במוחם של בני נוער - יותר מאלכוהול

 

פועלים ללא פיקוח. המרכזים לטיפול במכורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פועלים ללא פיקוח. המרכזים לטיפול במכורים(צילום: shutterstock)

 

ביולי שנה שעברה פנתה התנועה לאיכות השלטון למשרד הבריאות, וביקשה, ע"פ חוק חופש המידע, את המסמכים הבאים: ההחלטה על מתן פטור ממכרז לאגודה והנימוקים לכך, העתק הפרוטוקולים של הישיבות שבהן דנו בפטור, חוזי ההתקשרות של המשרד עם העמותה להפעלת המרכזים ולוח הזמנים לפרסום מכרז חדש במקומו של המכרז שבוטל לפני כשלוש שנים. משרדי הממשלה מחויבים לענות לבקשות כאלה תוך חודשיים לכל היותר, אך עד כה לא התקבל מענה לבקשה.

  

בשנת 2009 פורסם דוח מבקר המדינה שמתח ביקורת על כך שהאגודה לבריאות הציבור מפעילה את מרכזי חלוקת המתדון (תחליף סם המסייע לגמילה מסמים) במשך שנים רבות ללא עמידה בפני מכרז. בדוח נכתב בין היתר: "האגודה שימשה כ'זרוע ארוכה' של משרד הבריאות, כשהיא מנוהלת בידי בכירים במשרד ומשמשת כמעין קבלן כוח אדם עבורו. למעשה, העסיקה האגודה כוח אדם מעבר לתקנים שהוקצו במסגרת תקציב המדינה".

  

החל משנת 1992, אז חוקק חוק חובת המכרזים, כל משרדי הממשלה מחויבים לפרסם מכרז עבור שירותים שהם מפעילים. בהמשך לחקיקה זו נקבע בבג"ץ כי גם במתן שירותי בריאות, סיעוד ורווחה יש לבצע מכרזים. "האגודה לבריאות הציבור אינה 'משרד הבריאות', על כן יחולו עליה הוראות חוק חובת המכרזים ואין המשרד רשאי להתקשר עימה ללא חוזה על פי חוק", נכתב בהחלטת בג"ץ שניתנה בעבר בנושא.

  

המכרז האחרון להפעלת מרכזי הטיפול במכורים היה אמור להתקיים בשנת 2016, אלא שהוא בוטל ואז הוחלט להאריך את החוזה עם האגודה, תוך מתן פטור ממכרז. פרקטיקה דומה התרחשה גם ב־2010 וב־2008. עו"ד תומר נאור, היועץ המשפטי של התנועה לאיכות השלטון שהגיש את העתירה יחד עם עוה"ד שקד בן עמי וענבר גיל, סיפר: "אנחנו מקבלים תלונות על התפקוד של האגודה בטיפול במכורים לסמים, ובינתיים הם ממשיכים לפעול במשך שנים בלי מכרז ובלי פיקוח. הגשנו בקשת חופש מידע כדי לשפוך אור ולהבין למה המשרד מעניק להם יד חופשית לפעולה ללא מכרז. התעלמו מכל פניותינו במשך חצי שנה, מה שמדליק נורה אדומה שיש להם מה להסתיר".

  

  (צילום: אפי שריר)
ארז פרטוש. "עברתי גיהנום כשהייתי מטופל"(צילום: אפי שריר)

 

ארז פרטוש, בן 53 מקריית־שמונה, הוא אחד מרבים שטופלו בהתמכרות לסמים באחד המרכזים. לטענתו, במהלך הטיפול עבר סבל בל יתואר: "אני הייתי מטופל במרכז כשהייתי בתהליך גמילה לפני כשנתיים. עברתי גיהינום והחלטתי לפני ארבעה חודשים להפסיק לקבל מהם טיפול. הייתי צריך לנסוע כל יום עד טבריה או חיפה, המון מטופלים לא קיבלו את התרופה שמגיעה להם, היינו חוטפים צעקות ואיומים מהמחלקים של המתדון בתחנות. הרוב המוחלט של המכורים בגמילה הם אנשים בודדים שמתגוררים בדיור ציבורי, מספיק שמישהו היה חולה בשפעת ולא הגיע לקבל את הטיפול - ולא היו נותנים לו שום פתרון אחר, אף אחד לא מסייע לו או בודק למה הוא לא הגיע, נותנים לאנשים פשוט למות".

  

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ההתקשרות עם האגודה לבריאות הציבור אושרה בפטור ממכרז על פי הוראות חוק חובת המכרזים ותקנותיו. כל החלטות הוועדה בעניין זה מפורסמות באתר מינהל הרכש הממשלתי, כנדרש על פי חוק, וזמינות לעיון לציבור הרחב. המשרד עמל על הכנת המכרז המורכב והוא עתיד להתפרסם במחצית הראשונה של שנת 2020". מהאגודה לבריאות הציבור לא נמסרה תגובה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:Shutterstock
התמכרות לסמים
צילום:Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים