כלל לא מצחיק: כאבי ראש במהלך סקס - נפוצים בקרב גברים
האגדה מספרת שנשים מביימות כאבי ראש כדי להימנע מיחסי מין. אבל בפועל, כאבים כאלה בזמן הסקס הם תופעה מוכרת - שנפוצה אגב בעיקר אצל גברים. אחרי שגיחכנו, צריך לזכור שמדובר בבעיה שעלולה להוביל לפגיעה בתפקוד המיני - ולטפל בה
כי כאבי ראש הם ממש לא עניין להתבדח עליו, בין אם הם קשורים לסקס ובין אם לאו, כפי שמסביר פרופ' גל איפרגן, יו"ר החטיבה לרפואת המוח ומנהל המחלקה לנוירולוגיה בסורוקה. "את כאבי הראש אנחנו מחלקים לשתי קבוצות - כאב ראש ראשוני וכאב ראש משני", הוא מספר.
"לכאבי הראש המשניים יש סיבה שאפשר לאתר. הם לרוב תוצאה של מחלה, של גידול. בעיות ראייה, בעיות עצביות שונות, סינוסיטיס ואפילו הצטננות. כל אלה יכולים לגרום לכאב ראש. אולם לרוב, כאבי הראש הם ראשוניים. המשמעות: בבדיקות שנערכות לסובל מהם לא מתגלה דבר שיסביר אותם. במצבים האלה כאב הראש הוא המחלה, למשל במקרים של מיגרנה. כשכאב הראש צץ בזמן קיום יחסי מין - אנחנו מבררים קודם כל אם הוא משני, ונובע למשל מבעיה בכלי הדם המוחיים, כמו מפרצת. הבירור, שנועד לשלילת גורמים מהסוג הזה, כולל בדיקות הדמיה. לרוב הבירור לא מעלה דבר, ואז מוגדר כאב הראש הראשוני ככזה שקשור לסקס".
קיראו עוד:
כבר לא תירוץ: סקס מעביר כאב ראש - כמו כדור
מחקר ענק: כמה פעמים סקס בשבוע יעשה אתכם מאושרים?
ייתכנו, מסביר פרופ' איפרגן, שני סוגים של כאבי ראש הקשורים ישירות לסקס:
20 אחוז מהמקרים של כאבי הראש הראשוניים הקשורים לסקס הם פרה־אורגזמיים. הסובלים מהם, בעיקר גברים (כ־80 אחוז מהמקרים), חשים כאב עמום ודו־צידי באזור הראש והצוואר. הכאבים האלה מתעוררים כשמתחילה ההתעוררות המינית, עוצמתם קלה עד בינונית ובמקרים רבים הם תלויי תנוחה - שינוי תנוחות הסקס מוביל להיעלמותם. לעיתים הם מצריכים טיפול תרופתי.
כאבי ראש אורגזמיים - אלה אופייניים ל־80 אחוז מהמקרים, וגם הם קורים בעיקר לגברים (75% מהמקרים). מחצית מהסובלים מהם סובלים גם ממיגרנות. מדובר בכאב ראש ש"מתפוצץ" עם האורגזמה. הוא יכול להיות מצחי, עורפי או שניהם. הוא עוצמתי מאוד ועלול להיות מלווה בבחילות ובהקאות ולהימשך בין כמה דקות לכמה שעות. מדובר בכאב ראש שעלול להיות מפחיד מאוד. יש סברה שלפיה כאחוז אחד מהגברים יסבלו ממנו בנקודה כלשהי בחייהם. הוא יכול לצוץ בכל גיל, אך לרוב תוקף גברים בגילי 40־50.
"רוב הסובלים מכאבי ראש ראשוניים הקשורים לפעילות מינית מדווחים שהכאבים מופיעים כשהם מקיימים יחסי מין עם הפרטנר הקבוע שלהם", מסביר פרופ' איפרגן. "רק ארבעה אחוזים מדווחים שהכאבים מופיעים באופן בלעדי כשהם מקיימים יחסים עם פרטנר חדש, ורק כשני אחוזים סובלים מהם בעת קיום יחסים מחוץ לנישואים. כשליש מהחולים סובלים מהתקפים כאלה גם תוך כדי אוננות, אך רק שני אחוזים סובלים מהם רק באוננות ולא במגע מיני עם פרטנר. זה מפחיד, כאמור, וזה עלול לגרום לסובלים מהכאב להירתע מפעילות מינית לחלוטין. נתקלתי במטופלים שבשל החרדה הזאת פיתחו הפרעה בתפקוד המיני".
מה עושים?
"מכיוון שכאבי הראש האלה מופיעים לא פעם לתקופה קצרה, אנחנו מנחים את החולים להימנע מפעילות מינית למשך כשבועיים. לרוב, עם החזרה לפעילות, הם מגלים שכאב הראש נעלם. לעיתים יש הכרח בטיפול תרופתי ואז נתאים אותו לתדירות הפעילות המינית: מטופל שמדווח על קיום יחסים פעם בחודש יקבל טיפול נקודתי וממוקד, כדור שייקח לפני האקט המיני, ואילו מטופל שלו שגרת יחסי מין רציפה יקבל טיפול יומי מונע. החולים מגיבים לרוב לאחד מהטיפולים שניתן לנסות".
כשכאבי הראש מובילים לירידה בחשק המיני ולהפרעות בתפקוד המיני, ובשל החשש שיתפרצו במהלך הפעילות המינית, כדאי לפנות לעזרת מטפלים מיניים. אנדי איפרגן, ראש תחום עבודה סוציאלית במחלקה הפסיכיאטרית, השירות לעבודה סוציאלית והמרפאה לטיפול מיני בסורוקה: "ככל מחלה גופנית אחרת, גם כאבי ראש מפחיתים את החשק המיני ועלולים עם הזמן ליצור ריחוק בין בני זוג. לכן, ההמלצה היא לא לבנות על החשק הספונטני, אלא לעשות יחד דברים שיעוררו את החשק. אחת הטכניקות המקובלות היא תרגול במיקוד חושי - הענקה הדדית של מגע חושני אך לא מיני, שמעורר מחדש את העור ונעשה מיני יותר ויותר בהדרגה. כך מחזירים לאט־לאט את הרומנטיקה ואת החושניות ומרחיקים את הפחד. בד בבד, עם התרגול הזה, נשלח לעיתים את המטופל להתנסות באוננות ונזכיר לו שהוא מקבל טיפול נגד כאבי הראש, כדי להרגיעו. כמו בבעיות מיניות אחרות, גם במקרה הזה יש משמעות רבה לאופי התקשורת בין בני הזוג. ככל שהיא פתוחה ומקבלת יותר, כך גדל הסיכוי להתגבר על החרדה ועל הקשיים שהיא מייצרת".
בני הזוג איפרגן ממליצים בחום לסובלים מכאבי ראש הקשורים לסקס לדווח עליהם לרופאיהם, ולא פחות חשוב - לדווח על תופעות הלוואי של התרופות שהם נוטלים, שלעיתים מובילות בעצמן לפגיעה בחשק המיני או להפרעה בזקפה. "תופעת לוואי שקשורה למיניות היא חמורה ומצדיקה דיווח לרופא, ממש כמו ישנוניות בעקבות נטילת תרופה, או כאבי בטן", אומר פרופ' איפרגן. "חשוב לספר עליה לרופא המטפל וצריך לזכור שיש מגוון תרופות ותמיד אפשר למצוא אפשרות טיפולית שלא תפגע בתפקוד המיני".