4 מאפיינים לכך שה-70 הוא ה-60 החדש
העלייה בתוחלת החיים משפיעה לא רק על אורך החיים של בני גיל הזהב, אלא גם על אורח החיים שבו הם בוחרים. כך זה בא לידי ביטוי בזוגיות, בהתנהלות אחרי הפרישה וביחסים במשפחה
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
רבים נוטים לציין בחצי חיוך ש"הילדים של היום הם לא הילדים של פעם", אבל בפועל – גם המבוגרים של היום ממש לא מזכירים את דור ההורים והסבים שלנו. תופעת ה"מבוגר הצעיר" היא כבר מזמן לא רק כותרת, אלא תיאור מדויק של אורח החיים שמאפיין יותר ויותר מבני גיל הזהב.
אלה שפעילים ברשתות החברתיות, מחוברים לוואטסאפ המשפחתי, צורכים חדשות ברשת, עושים שופינג אונליין, קובעים תור לקופת החולים באפליקציה וכדומה. למה זה קורה ומה עוד מאפיין את מי שמוכיחים פעם אחר פעם שגיל הוא רק מספר.
עוד במדור 60 פלוס:
מחוץ לקופסה: 5 יעדים לטיול בגיל השלישי
הקשר בין אינטימיות לאושר בגיל השלישי
דיקור והומאופתיה: לחיזוק מבוגרים בחורף
1: ממשיכים לקום למשרד
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בסוף 2018 מנתה אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בארץ 11.8% מקרב אזרחי המדינה, וההנחה היא שבשנת 2040 הם צפויים להגיע לכ-14% – שהם קרוב לשני מיליון בני אדם.
העלייה הזו בתוחלת החיים מובילה לשינויים רבים בבחירות שפעם נראו לנו מובנות מאליהן, כשהעיקרית מבניהן קשורה להחלטות שנוגעות לעבודה. למרות שגיל פרישת חובה עומד עדיין על 67, רבים מקרב האוכלוסייה המבוגרת מעוניינים להמשיך לעבוד והמניע לכך הוא לאו דווקא כספי. נתוני הלמ"ס מעלים כי ב-2018 22.4% מבני 65 ומעלה השתתפו בכוח העבודה, כאשר 35.5% מתוכם עבדו כמנהלים או כבעלי משלח יד אקדמי.
סקרים שערכו בשנים האחרונות במשרד לאזרחים ותיקים, הצביעו על כך שעובדים מבוגרים הביעו עניין להמשיך להגיע לעבודה, וציינו שיכולתם לתרום למקום העבודה עולה על זו של עובדים הצעירים מהם. הפן החברתי, הימצאות במסגרת ותחושת השייכות למקום העבודה שמתחזקת עם השנים, הפכו לחלק בלתי נפרד מהזהות של רבים מהם. בעידן בו צפויות להם עוד שנים רבות של כשירות פיזית ומנטלית גם אחרי גיל הפרישה המוגדר בחוק, חלק גדול מהם אינו רואה סיבה להתנתק מהמקום שהוא אוהב ומכיר.
לצד היכולת של עובדים מבוגרים לתרום לסביבת העבודה, מחקרים נוספים מצביעים גם על תחושת הערך העצמי שגדלה כתוצאה מכך. פרישה כפויה במצב בו העובד עדיין מרגיש בשיאו, עלולה לאלץ אותו להסתגל אל סדר יום חדש, ולפעמים נדמה שזהו השלב בו "הכל מתחיל".
2: מהאוניברסיטה אל הבריכה
התארכות תוחלת החיים מעניקה ליותר ויותר גמלאים את האפשרות לגלות את עצמם מחדש, כך שלצד האתגר שבהסתגלות אל סדר יום שונה, גיל הפרישה הוא גם הזדמנות לפתח תחביבים, ללמוד דברים חדשים ולהשקיע בבילוי עם בני המשפחה.
הדבר מוכח פעם אחר פעם במחקרים שמודדים את רמות האושר של בני 60 ו-70 ביחס לאלו של בני 20 ו-30.
בשעה שהצעירים מעידים על התמודדות עם לחץ ותחושת חוסר מסוגלות, המבוגרים מדברים על שלווה, הוקרת תודה והגשמה עצמית.
הממצאים הללו הם שהובילו לביסוס "עקומת האושר", לפיה רמות האושר המקסימליות שלנו נמצאות בשנות הילדות שלנו ובשנים שלאחר היציאה לגמלאות.
סטודנטים צעירים שמגיעים כיום אל מוסדות החינוך כבר אינם מופתעים לגלות כמות הולכת וגדלה של סטודנטים בשנות ה-60 וה-70 לחייהם.
חלקם מגיעים לצורך האזנה להרצאות ואחרים משלימים תארים בתחומים שעניינו אותם כל חייהם. אחרים בוחרים לנצל את הזמן הפנוי בפיתוח כישורים חדשים בחוגים, בפעילויות העשרה מגוונות ובביקורים בחדר כושר המאובזר או בבריכת השחייה. ויש כמובן גם את אלה שמצליחים לשלב בין כל האפשרויות.
3: אהבה מהגיל השלישי
מאחר שרבים מבני גיל הזהב מרגישים מצוין ושואפים כאמור לנהל אורח חיים עצמאי, הגיוני שחלקם ירצו גם ליהנות מזוגיות חדשה. בעבר האלמנט הזה נתפס אולי כפחות נפוץ, אבל כיום כבר ניתן לראות לא מעט אנשים שמגלים פתיחות רבה יותר למחשבה על פרק ב'.
היכולת להתערות במסגרות חדשות מרחיבה את חוג המכרים שלהם ומעניקה להם הזדמנות להכיר אנשים נוספים – מה שעשוי בחלק מהמקרים להוביל גם לאפיקים רומנטיים. במקרים אחרים, ההיכרות נוצרת על רקע מעבר לדיור מוגן, שינוי שמתרחש לרוב לאחר התאלמנות, רצון להימנע מבדידות או חיפוש אחר מסגרת תומכת.
4: סבא וסבתא פעילים
וכמובן שאי אפשר שלא להזכיר גם את הקשר המיוחד שנוצר בין ה"המבוגרים הצעירים" לבין האנשים שיקרים לליבם. הנכדים של היום זוכים יותר מתמיד בסבא וסבתא פעילים, ששמחים לבלות בחברתם ולהכיר את תחומי העניין שלהם.
הילדים מקבלים הורים שנהנים מבריאות פיזית וצלילות דעת; וכל יתר הסובבים אותם זוכים להכיר אנשים דעתנים, חכמים, שעברו דרך ולא חוששים להמשיך ולעשות את מה שהם נהנים ממנו, ממש כמו שהיו רגילים עד היום.
בין אם מדובר בלמידת ידע חדש, שמירה על קשר עם חברים ובני משפחה, ביצוע מטלות יומיומיות באופן עצמאי ועוד.
המאמר המלא הוא חלק מהבלוג - "מעניין פה", מבית מגדלי הים התיכון
צפו בסבתות חסרות הגיל שמשתתפות בהפקה ייחודית"
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"