לא רק צוואה: 4 מסמכים משפטיים שכדאי להכין מראש
מה הם המסמכים שחשוב במיוחד בגיל השלישי לארגן בשביל העתיד לבוא, מעבר לצוואה. עו"ד עושה סדר ומסבירה
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
בגיל בו רוב האנשים כבר בפנסיה הגיע הזמן לחשוב על העתיד. נכון, יש עוד כמה שנים טובות לחיות בהן- אבל לא תמיד חיים אותן ביחד, וגם צריך לחשוב הלאה על הילדים והנכדים. אף אחד מאיתנו לא רוצה להיות נטל על ילדיו בשנותיו האחרונות ובטח שלא להשאיר אותם להתעסק בבירוקרטיה או חלילה בסכסוכים משפחתיים לאחר לכתנו.
מפתיע לגלות שגם בשנת 2020 המתקדמת רוב האנשים לא מודעים לכל הטפסים וההתחייבויות שעליהם לדאוג להם כבר עכשיו ולא, לא מדובר רק בלהשאיר צוואה מסודרת וחוקית. מהם הדברים שיש לדאוג להם כבר עכשיו בכדי לא להיות נטל על הילדים שלנו בחיים וביום שכבר לא נהיה פה.
עוד במדור 60 פלוס:
הקשר בין אינטימיות לאושר בגיל השלישי
4 מאפיינים לכך שה-70 הוא ה-60 החדש
5 קורסים המתאימים במיוחד לגיל השלישי
1. המסמך הכי חשוב: ייפוי כוח מתמשך
מדובר במסמך החשוב ביותר, אפילו יותר מצוואה, שכן הוא מדבר על התקופה בה אדם בחיים אך אינו יכול לקבל החלטות עבור עצמו. הוא דואג לכם ולרצונות שלכם בזמן שאתם עוד חיים, לעומת צוואה שדואגת ליורשים לאחר לכתכם.
סביר להניח, בעת זקנה או בעת מחלה- שלא תוכלו לקבל החלטות הגיוניות וחשובות לגבי העניינים האישיים, הבריאותיים וכל הנוגע לרכוש שלכם. על מנת שלא תתקבלנה החלטות הנוגדות את רצונכם- כדאי בעודכם צלולים בריאים ומבינים מה קורה – למנות עבורכם מיופה כוח עם טופס ייפוי כוח מתמשך.
את מיופה הכוח ממנה עורך דין עם הסמכה מיוחדת לצורך כך ממשרד המשפטים. עורך הדין ממנה גם מיודע- אדם המקבל עדכונים שוטפים על הנעשה ומוודא שהם אכן חוקיים וענייניים.
כדאי מאוד לבחור מיופה כוח שהינו אדם קרוב אליכם ואתם סומכים עליו, ולשבת איתו על הרצונות והבקשות העתידיות בכדי להיות סמוכים ובטוחים שהוא יבצע אותם בהתאם למה שביקשתם וישמור על האינטרסים שלכם לאורך כל הזמן.
2. צוואה: למנוע מריבות
למרות החשיבות של השארת צוואה רוב האנשים לא נוהגים לעשות זאת או מאמינים שהצוואה שכתבו בעצמם תהיה מספקת לאחר לכתם. בשביל למנוע סכסוכים מיותרים בין היורשים, להעביר בצורה הברורה ביותר את רצונכם בחלוקת הירושה, יש לדאוג לצוואה חוקית, עדכנית וברורה.
אפשר לכתוב צוואה באופן עצמאי (צוואה בכתב יד) אך ההמלצה היא לבצע את כתיבת הצוואה אצל עורך דין (צוואה בעדים) שינחה אתכם כיצד לכתוב אותה או יכתוב אותה עבורכם, וגם יהיה אחראי להוציאה לפועל בבוא העת, בדיוק לפי הרצונות והציווי שלכם.
גם אם הסוף עוד רחוק, כדאי לדאוג לצוואה כבר עכשיו ולעדכן אותה בהמשך, יש לקחת בחשבון כמובן, שהצוואה האחרונה והעדכנית ביותר היא זו שתיחשב ולא צוואה אחרת.
3. שלא יקפיאו לכם את חשבון הבנק
אם אתם ובן או בת הזוג שלכם עדיין בחיים וביחד, סביר להניח שיש לכם חשבון משותף. במקרה כזה, אם אחד מכם הולך לעולמו והשני נשאר בחיים- במידה ולא חתמתם מראש על טופס אריכות ימים או טופס היוותרות בחיים, יוקפא החשבון באופן מיידי עד לאישור צו הירושה.
מכיוון שאישור צו הירושה יכול לקחת זמן, בן הזוג שנשאר בחיים נשאר ללא גישה לחשבון וללא אפשרות לבצע בו פעילויות שגרתיות עד שיאושר הצו והבנק ישחרר את החשבון.
על מנת למנוע כזה מצב, גשו בהקדם לסניף הבנק בו מתנהל חשבונכם ובקשו למלא טופס אריכות ימים/היוותרות בחיים.
4. מינוי אפוטרופוס: כשאין ייפוי כוח מתמשך
במצב בו אין מיופה כוח אשר חתם והתחייב לייפוי כוח מתמשך, רשאי בית המשפט למנות אפוטרופוס, אדם אשר יקבל את ההחלטות עבורכם, כאשר כבר לא תוכלו לעשות זאת עצמאית.
בית המשפט הוא זה שמקבל את ההחלטה הסופית אם מגיע לכם אפוטרופוס, אם באופן זמני או קבוע ואם לטיפול בכל העניינים או רק בחלקם.
מדובר בהליך משפטי בו יש צורך להגיש מסמכים רפואיים המצביעים על מצבכם, וחוות דעת של רופא הממליץ על מינו יאפוטרופוס. כדאי גם לחשוב מראש מי יכול להיות אותו אפוטרופוס, ולקחת בחשבון שבית המשפט הוא זה שיקבע גם בנושא זה.
האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ בעו"ד הבקיא בתחום.
הכותבת הינה עורכת דין מתחום הנזיקין, ביטוח והגיל השלישי
צפו מה נאמר בפרלמנט של סבים על הנכדים:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"